TÜRKPATENT'ten Yönetmelik Değişikliği

Sınai mülkiyet haklarının ve geleneksel ürün adlarının tescil işlemlerine yönelik itirazları incelemek ve nihai karara bağlamakla görevli yeniden inceleme ve değerlendirme kurullarının çalışma usul ve esasları yeniden belirlendi.

Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) sınai mülkiyet haklarının ve geleneksel ürün adlarının tescil işlemlerine yönelik itirazları incelemek ve nihai karara bağlamakla görevli yeniden inceleme ve değerlendirme kurullarının çalışma usul ve esasları yeniden düzenlendi.

Kurumun, TÜRKPATENT Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Dairesi Kurulları Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sınai mülkiyet haklarının ve geleneksel ürün adlarının tescil işlemleriyle ilgili TÜRKPATENT tarafından verilmiş kararlara yapılacak itirazları incelemek ve nihai karara bağlamakla görevli yeniden inceleme ve değerlendirme kurullarının teşkiliyle çalışma usul ve esasları belirleyen yönetmeliğe göre Kurul, Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı ve itiraza konu kararda görevli bulunmayan en az iki uzman üyeden oluşacak.

Kurul, itirazları incelerken taleple ve gerekçeyle bağlı olacak ancak önemli ve ağır usul hatalarıyla itiraza konu kararı veren dairenin resen incelemesi gereken hususları, taleple ve gerekçeyle bağlı olmaksızın, resen dikkate alabilecek. Kurul, karara etki edecek bir konunun bekletici sorun yapılması hakkında ara karar verebilecek.

Kurul kararları, kurumun nihai kararı olup, bunlara karşı kurum nezdinde tekrar itiraz edilemeyecek. Kurulun nihai kararlarına karşı, varsa maddi hataların düzeltilmesine ilişkin kararın bildiriminden itibaren iki ay içinde Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinde dava açılabilecek.

Kurul bünyesinde oluşturulacak sekretarya, kurul nezdinde yürütülen işlemlere ilişkin fiziki ortamda sunulmuş tüm belgelerin teslim alınması, ilgili kurula havale edilmesi, kurul nezdindeki işlemleri bitene kadar muhafaza edilmesi gibi görevlerin yanı sıra Kurul Başkanı tarafından verilen diğer görevleri yerine getirecek.

Alınan kararlar, kurumun elektronik veri tabanında saklanacak.

Söz konusu yönetmelikle, 'Türk Patent Enstitüsü Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği' yürürlükten kaldırıldı.
Kaynak: AA