'Solfasol, Çay, Vicdan Ve Şam'ın Şekeri'

Yönetmen ve yapımcı Albayrak: 'Solfasol Mahallesi, Ankara'da bulunan bir mahalle. Bu mahallede, 170 hanede Suriyeliler, yaklaşık 170200 hanede de Türkler yaşıyor. Mahallede yaşayan Türkler ve Suriyeliler de bizim oyuncu kadromuzu oluşturdu'

Şebnem Tezel Albayrak'ın yönetmenlik ve yapımcılığını üstlendiği 'Solfasol, Çay, Vicdan ve Şam'ın Şekeri' isimli filmi, '9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri'nde izleyiciyle buluştu.

Filmi TRT Özel Gösteriminde yer alan Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada yaklaşık 12 yıldır TRT'de çalıştığını belirterek, 'Bugüne kadar birçok belgesel projede yer aldım. Solfasol, Çay Vicdan ve Şam'ın Şekeri de bunlardan bir tanesi. Konu 'göç ve ayrımcılık'tı ve bu gerçekten hepimizin canını acıtan, yüreğine dokunan bir konu. Biz bunu çok da ağlatmadan anlatmayı tercih ettik bu sefer. Umarım izleyenlerin de hoşuna gidecektir.' dedi.

Albayrak, ilk gösterimin bugün yapıldığını dile getirerek, 'Oyuncu kadromuzun tamamını Solfasol Mahallesi'nde yaşayanlar oluşturuyor. Solfasol Mahallesi, Ankara'da bulunan bir mahalle. Bu mahallede, 170 hanede Suriye'liler, yaklaşık 170-200 hanede de Türkler yaşıyor. Mahallede yaşayan Türkler ve Suriyeliler de bizim oyuncu kadromuzu oluşturdu.' ifadelerini kullandı.

Çekimlerin yaklaşık 14 gün sürdüğünü aktaran Albayrak, şunları kaydetti:

'Aslında ilk amacımız, mahallede yaşayan Suriyeli bir aile üzerinden hikayeyi anlatmaktı. Bununla ilgili görüşmeler yapmak için mahalleye gittiğimizde, buluşmamız muhtarlıkta oldu. Muhtar bize bir tercümanı yönlendirecekti ve aileleri dolaşacaktık fakat muhtarlıkta öyle bir hareket vardı ki. Muhtar vardı. Tercüman olan arkadaş da adeta bir muhtar yardımcısı gibiydi. İkisi sürekli bir şeyleri halletmeye çalışıyor, sürekli bir koşuşturma içindeler. Böyle muhteşem bir ikili olmuşlar. Onların hikayesini görünce, hikayeyi Suriyeli bir aile üzerinden anlatmaktansa, muhtar ve onun yardımcısı üzerinden anlatmanın daha güzel ve farklı olacağını düşündük. Umarım başarılı olmuştur.'

Şebnem Tezel Albayrak, filminin özel gösterimde yer aldığını aktararak, 'Filmi festival için ya da ödül için çekmedim. Zaten yaklaşık bir yıldır Suriye'den gelen misafirlerimizle ilgili çalışıyorum. Kamplarda da çalıştım. Bu da burnumuzun dibinde Solfasol mahallesinde olan bir çalışmaydı. Televizyon için yaptığımız bir belgeseldi.' diye konuştu.

TRT Belgesel Ödüllerinin önemine işaret eden Albayrak, 'Bence kesinlikle faydalı. Bir kere, hazırlamış olduğunuz belgesel için bir alan, bir gösterim alanı buluyorsunuz. İzleyiciyle buluşturuyorsunuz. Birçok belgesel ne yazık ki izleyiciyle buluşamıyor ya da ancak çok küçük bir grupla buluşabiliyor. Yaklaşık 5 gün süren bu etkinlikte ise birçok proje izleyicisiyle buluşuyor. Öğrenciler için de özellikle ayrı bir alan burası. Onlara açılan bir kapı. Bu etkinliği çok faydalı buluyorum tabii ki.' dedi.

Görüntü yönetmenliğini Okay Albayrak'ın üstlendiği filmin konusu kısaca şöyle:

'Ahmet Yurtlu, Ankara’nın 170 haneli, Suriye'den gelen ailelerden müteşekkil Solfasol Mahallesi'nin muhtarıdır. Yurtlu, sağ kolu ve gönüllü yardımcısı Halepli Mustafa İssa ile mahallenin sokaklarını her gün arşınlamaktadır. Mahalle ve sakinlerin dertlerine ve sorunlarına kulak veren ikili, mağdur ve yardıma muhtaç olanlara da ellerinden geldiğince deva olma gayretindedir. Film, bu ensar ruhlu ekibin bir günlük hikâyesini anlatmaktadır.'
Kaynak: AA