'Kuzu Makinesi' Güneydoğu'ya Uyum Sağladı

SİÜ tarafından Ukrayna'dan ithal edilen ve bir doğumda 6'ya kadar yavru verebilen Romanov ırkı 50 koyun bir yılda 76 yavru dünyaya getirdi Rektör Prof. Dr. Erman: 'İkiz, üçüz ve dördüz yavru elde ettiğimiz koyunlar var. Bu ırkın diğer bir önemli özelliği de 2 yılda 3 doğum yapmasıdır' Veteriner Fakültesi Dekanı Şındak: 'Yetiştiricilerimizi öncelikle bilgilendirmek daha sonra hayvanları onlara sunmak istiyoruz'

FECRİ BARLIK - 'Kuzu makinesi' olarak bilinen ve bir doğumda 6'ya kadar yavru verebilen Romanov ırkı koyunlar, Siirt'e uyum sağladı.

Siirt Üniversitesince (SİÜ) geçen yıl Ukrayna'dan ithal edilen Romanov ırkı 50 koyunun bölgeye uyumu için yürütülen çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Kezer yerleşkesindeki SİÜ Veteriner Fakültesi bünyesinde kurulan çiftlikte, özel koşullarda yetiştirilen Romanov ırkı 50 koyun, 76 yavru dünyaya getirdi.

Rektör Prof. Dr. Murat Erman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıl önce kurulan ve 160 öğrencinin eğitim gördüğü fakültenin kısa sürede çok önemli projeler gerçekleştirdiğini söyledi.

Bıldırcın üretiminin ardından küçükbaş hayvancılığa yöneldiklerini aktaran Erman, 'etçi' bir keçi olan Boer ırkı keçilerin bölgeye uyumunu kanıtlamasının ardından geçen yıl Ukrayna'dan 46'sı dişi 50 Romanov ırkı koyun ithal ettiklerini anımsattı.

Bu ırka mensup koyunların ilerleyen doğumlarda artan yavru sayısı özelliğiyle tanındığını ifade eden Rektör Erman, şunları kaydetti:

'Bir yılı aşkın zamandır üniversitemiz bünyesinde kurulan çiftlikte kalıyorlar. Burada ilk doğumlarını yaptılar ve ikiz, üçüz ve dördüz yavrular da elde ettik. 76 civarında yavrunun elde edildiği bu koyun ırkının diğer bir önemli özelliği de 2 yılda 3 doğum yapmasıdır. Bu da üreticilere katma değer kazandırıyor. 3'üncü, 4'üncü ve 5'inci doğumlarda yavru sayısı 6'ya kadar çıkabiliyor. Bu da üreticiler için girdi, zaman ve enerji tasarrufu sağlamakta ve gelirlerini yükseltiyor.'

Fakültenin hayvan sağlığına yönelik çalışmalar da gerçekleştirdiğini vurgulayan Erman, önceki ay hizmete açılan Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde her türlü cerrahi müdahalenin yanı sıra doğum ve suni tohumlama gibi işlemlerin de yapıldığını söyledi.

- 'Bir sonraki doğumlarda daha fazla yavru bekliyoruz'

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Şındak ise fakültenin kurulduğu günden beri, yörede çok yoğun bir şekilde yapılan küçükbaş hayvan yetiştiriciliği başta olmak üzere birçok hususta etkin rol oynama hedefi koyduğuna işaret etti.

Boer ırkı keçilerin bölgede adapte olabileceğini belli bir süreçten sonra kanıtladıklarını ifade eden Şındak, şimdi de Romanov ırkı koyunları aynı süreçten geçirdiklerini belirtti.

İthal edilen Romanov ırkı koyunların bir yaz mevsimini geride bıraktığını dile getiren Şındak, şöyle devam etti:

'İnşallah bir yaz mevsimi daha geçtiği zaman adaptasyon sürecini daha da sağlamlaştırmış olacağız. Onlardan elde ettiğimiz 76 yavrumuz bulunuyor. Dolayısıyla hedeflerimize doğru ilerlediğimizi, başarı sağladığımızı görüyoruz. Bir sonraki doğumlarda daha fazla yavru bekliyoruz çünkü ikizler, üçüzler, dördüzler oldu. Bundan sonra dördüz, beşiz ve sonraki doğumlarda ise altız yavru bekliyoruz.'

Bu ırkı bölgeye getirmedeki amaçlarından birinin, doğurganlıkları artırmak suretiyle üreticilerin kar oranını daha da yükseltmek olduğunu aktaran Şındak, hayvanların çok özel koşullarda bakımını yaptıklarını belirtti.

- 'Özel biberonla beslenmeleri gerekiyor'

Prof. Dr. Nihat Şındak, Türkiye'deki kırmızı et sıkıntısının giderilmesinde önemli rol oynayacak Romanov ırkı koyunlarını bir süre sonra yaygınlaştırılacağını bildirdi.

Hayvan yetiştiricilerini önce bilgilendireceklerini sonra da bu ırkı vatandaşlara sunacaklarını dile getiren Şındak, şunları kaydetti:

'Adaptasyon sürecinden olumlu sonuçlar aldık. Bu ırkı vatandaşa sunmayı planlıyoruz. Bunların beslenmesi kolay olmuyor, özel beslenmeleri gerekiyor çünkü yavru sayısının fazla olması nedeniyle anne sütü yetmediği için özel biberonla beslenmeleri gerekiyor. Bizim yetiştirilmeleriyle ilgili bilgileri vatandaşa aktarmadan hayvanları vermemiz çok uygun değil. Dolayısıyla yetiştiricilerimizi öncelikle bu konuda bilgilendirmek daha sonra melezleme veya saf ırk satışı yoluyla bu ırkı yaygınlaştırmak istiyoruz.'

Kaynak: AA