İnsanı Onaran Konuşmalar'da Şiir Ve Medeniyet Masaya Yatırıldı

Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen “İnsanı Onaran Konuşmalar” isimli söyleşiye konuk olan ‘Can Veren Pervaneler’ programının yapımcısı ve sunucusu Hayati İnanç, “Şiir olmadan insan yaşayamaz. Bana şiirin öğrettiği iki özellik oldu. Birincisi kalbi, ikincisi ise aklı terbiye etmesidir” dedi.

İnsanı Onaran Konuşmalar'da Şiir Ve Medeniyet Masaya Yatırıldı
Küçükçekmece Belediyesi’nin Yusuf Özkan Özburun moderatörlüğünde düzenlediği “İnsanı Onaran Konuşmalar” isimli söyleşinin bu ay ki konuğu, TRT’de yayınlanan ‘Can Veren Pervaneler’ programının yapımcısı ve sunucusu Hayati İnanç oldu. Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşi programına Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Besim Müftüoğlu başta olmak üzere çok sayıda dinleyici katıldı.



“Şiir olmadan insan yaşayamaz’’

Şiir ve medeniyetten ilişkisinden bahseden İnanç, “Şiir olmadan insan yaşayamaz. Bana şiirin öğrettiği iki özellik oldu. Birincisi kalbi, ikincisi ise aklı terbiye etmesidir. Bizler köklü bir medeniyetin mirasçılarıyız. Osmanlı medeniyetinin şiir ve dil eksenli gelişme ve güzelliklerini saymakla bitiremeyiz. Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman’ın yanı sıra Baki, Nabi gibi şairlerin divanlarını anlayarak okumak gerekir. Onların hayata, şiire ve aşka yaklaşımlarını anlamak için, yanlış anlamamak adına kelimelerin anlamlarını bilmek gerekir” dedi.



“İnsan andığını sever, sevdiğini anar’’

Hayati İnanç, “Osmanlı sultanları içerisinde en güzel divanlardan biri, Kanuni Sultan Süleyman’ın torunu ve 2’nci Selim’in oğlu Sultan 3’üncü Murat aittir. 3’üncü Murat divanında şu diline dikkat et diyor. ‘Dil sıklıkla neyi anarsa kalbin ve aklın oraya bağlanır ve onun esiri olur. Çünkü dil sivridir ve insan andığını sever, sevdiğini anar’’ dedi.



“Bize lazım olan eğlence değil, neşedir’’

Günlük yaşantılardan da örnekler veren İnanç, “Bize lazım olan eğlence değil, neşedir. Eğlence ahmakça bir avunmadır ve sizler eğlenmiyorsunuz sadece içinizdekileri o an bastırıyorsunuz. Onu gürültülü bir şekilde örtmeye çalışıyorsunuz. Neşe ayrıca gönülden gönüle geçerek olur. Eğer ki bir gönül kurumuşsa, o gönülden bir iş çıkmaz’’ diyerek programda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Hayati İnanç, konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularını cevaplandırdı. Söyleşi sonunda Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Müftüoğlu, konuklara teşekkür ederek çiçek takdim etti.
Kaynak: İHA