İmamlar İle Abdallar Mehter Takımında Buluştu

Kırşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan mehter takımında yer alan 11 imam ve 10 abdal, diğer gönüllülerin de katkılarıyla bu kültürü gelecek nesillere aktarmak için konserler veriyor Mehterbaşı ve din görevlisi Sarıyıldız: 'Her biri büyük başarıların arkasından yazılan sözlerin müziğe dökülmesiyle ortaya çıkan müthiş marşları seslendiriyoruz. Yaklaşık bin 500 konser verdik bugüne kadar. Çaldığımızda hala tüylerimiz diken diken olur' Takımın zurnazeni abdal Kara: 'Kökenimize abdal uşağı derler. Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş, Çekiç Ali ve Hacı Taşanların devamında gelen nesiliz. Hocalarımızla gönüllü şekilde çalışıyoruz'

ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir Belediyesi Mehter Takımında buluşan 11 imam ve abdal kültüründen gelen 10 mahalli sanatçı, konserler vererek bu kültürü gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor.

Dönemin Kırşehir Valisi Lütfullah Bilgin'in 2010'da kurulmasına öncülük ettiği mehter takımı, kendisinin tayininin ardından Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci'nin gayretleriyle oluşturuldu. Farklı iller ve ülkelerde de konser veren 30 kişilik mehter takımında, 11 imam, 10 abdal ve Kırşehir Belediyesinde aşçı, şoför gibi farklı işlerde çalışan görevliler bulunuyor.

Mehterbaşı ve din görevlisi Rıza Sarıyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, imamlar ve abdal kültüründen gelenlerin çoğunlukta olduğu Kırşehir Belediyesi Mehter Takımında gönüllü hizmet verdiklerini söyledi.

Mehter takımının kuruluş hikayesinin 7 yıl öncesine dayandığını belirten Sarıyıldız, İstanbul'dan gelen bir mehter hocasından ders aldıklarını bildirdi.

'İlk konserimizi Tarihi Kentler Birliği toplantısına gelen vali ve belediye başkanlarına verdik. Bizi dinleyenler 7 günlük mehter takımı olduğumuza inanmamışlardı.' diyen Sarıyıldız, şöyle devam etti:

'Gönüllü olarak uzun süre devam ettik. Belediye Başkanımız daha sonra konser başı ücretlerle onurlandırdı bizi. Mehteran, en büyükler anlamına gelir. Birçok zaferleri kan dökmeden mehterle kazanmışızdır. Her birisi büyük başarıların arkasından ortaya çıkan sözlerin müziğe dökülmesiyle oluşan müthiş marşları seslendiriyoruz. Yaklaşık bin 500 konser verdik bugüne kadar. Çaldığımızda hala tüylerimiz diken diken olur. '

Başta Balkanlar olmak üzere yurt dışında da birçok konser verdiklerini anlatan Sarıyıldız, gittikleri yerlerde büyük ilgiyle karşılandıklarını dile getirdi.

Sarıyıldız, 'Makedonya, Kosova, KKTC gibi birçok ülkede konser verdik. İnşallah yakında Bosna Hersek'e gideceğiz. Gittiğimiz yerlerde bizi 'Osmanlı geliyor' diye özel karşılıyorlar. Konser esnasında söylediğimiz herhangi bir sözden ayağa kalkıp havalara uçuyorlar. Her gittiğimiz yerde bizi en sona bırakıyorlar ki 'Mehter takımı giderse kalabalık gider, onlar sizleri dinlemeye geliyor' diye.' şeklinde konuştu.

Mehter takımında çorbacı başı olan din görevlisi İsmail Uslu da haftanın belirli günlerinde bir araya gelerek prova yaptıklarını, abdal kültüründen gelen mahalli sanatçılarla uyum içinde olduklarını söyledi.

Uslu, 'Halktan tepkiler çok başarılı olduğumuz yönünde. Canıgönülden, severek, tarihimizi günümüzde yaşatarak, marşları icra etmeye çalışıyoruz. Her gün kendimizi biraz daha geliştirerek bunu devam ettirmekten yanayız.' dedi.

Abdal kültürü temsilcisi Kütük Kara ise takımda zurnazenlik yaptığına işaret ederek, 'Kökenimize abdal uşağı derler. Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş, Çekiç Ali ve Hacı Taşanların devamında gelen nesiliz. Hocalarımızla gönüllü şekilde çalışıyoruz. Şimdiye kadar başarılı olduk, bundan sonra da başarılı olmaya devam edeceğiz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA