Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklaması (1)

'Ne Brüksel Belediyesini ziyarete gidiyorum ne de bu noktada Brüksel'deki Belçika yetkililerini ziyarete gidiyorum. Ben, NATO'daki yapılacak bir zirveye katılacağım. Olay budur. Gücü şuna yetiyorsa 'Ben, NATO zirvesine de Erdoğan'ı sokmam' diyorsa, buna gücü Belçika yetkililerinin yetiyorsa, çıksınlar bunu açıklasınlar. Ben zirveye gidiyorum, zırvaya değil' 'Ben bu ziyaretimi TürkiyeAmerika ilişkilerinde yeni bir milat olarak görüyorum. Şu ana kadar gelen bilgilerin içerisinde bizi tatmin eden bilgiler olduğu gibi, yeterli bilgiler olmadığını da maalesef yaşayarak gördük. Bu bakımdan bu ziyaret yeni milat olacaktır inşallah' '(ABD ziyaretine ilişkin) Biz neyi, ne zaman, nasıl gözden geçireceğimizi çok iyi biliriz. Bunun için de ana muhalefetin aklına ihtiyacımız yok. Onlar kendi akıllarını kendilerine saklasınlar. Biz her şeyimizin istişaresini en geniş anlamda, en derin anlamda yaparız. Bu bir defa, dünyadaki gelişmelerden ne kadar uzak olduklarının da bir alameti farikasıdır'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Ne Brüksel Belediyesini ziyarete gidiyorum ne de bu noktada Brüksel'deki Belçika yetkililerini ziyarete gidiyorum. Ben, NATO'daki yapılacak bir zirveye katılacağım. Olay budur. Gücü şuna yetiyorsa 'Ben, NATO zirvesine de Erdoğan'ı sokmam' diyorsa, buna gücü Belçika yetkililerinin yetiyorsa, çıksınlar bunu açıklasınlar. Ben zirveye gidiyorum, zırvaya değil.' dedi.

Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti'ne hareketi öncesinde, Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, 'Amerika'nın YPG/PYD'ye silah yardımını resmi olarak karar almasının ardından ana muhalefetten, 'Amerika ziyareti gözden geçirilmeliydi, gidilmese daha iyi olurdu' şeklinde açıklamalar var bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna Erdoğan, şu cevabı verdi:

'Bu tür ifadeyi kullanmışlarsa, ben o ifade üzerinden kullanayım. Önce bunların siyaset öğrenmesi lazım. Siyaseti bilmeyenlere bu şekilde cevap vermenin de hiç bir anlamı yok. Biz neyi, ne zaman, nasıl gözden geçireceğimizi çok iyi biliriz. Bunun için de ana muhalefetin aklına ihtiyacımız yok. Onlar kendi akıllarını kendilerine saklasınlar. Biz her şeyimizin istişaresini en geniş anlamda, en derin anlamda yaparız. Yolumuza da o şekilde devam ederiz. Bu bir defa, dünyadaki gelişmelerden ne kadar uzak olduklarının da bir alameti farikasıdır.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Amerika kamuoyunda özellikle PKK ile mücadele konusunda bundan sonraki süreçte Türkiye ile daha yakın iş birliğine yönelik açıklamalar geldi. Yapılan bu güvence açıklamaları Türkiyeyi tatmin ve ikna edici noktada mıdır?' şeklindeki soru üzerine, 'Ben bu ziyaretimi Türkiye-Amerika ilişkilerinde yeni bir milat olarak görüyorum. Şu ana kadar gelen bilgilerin içerisinde bizi tatmin eden bilgiler olduğu gibi, yeterli bilgiler olmadığını da maalesef yaşayarak gördük. Bu bakımdan bu ziyaret yeni milat olacaktır inşallah. Bundan sonra bunları değerlendirmek çok daha gerçekçi, rahat olacaktır.' dedi.

- 'NATO, terörle mücadelede de bir rol almayacaksa niye var?'

'NATO zirvesi için Brüksel'e gideceksiniz. Brüksel Belediye Başkanı'nın bir açıklaması oldu, 'Erdoğan yanlısı gösterilere izin vermeyeceğiz.' şeklinde. Nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna karşılık, Erdoğan, şunları kaydetti:

'Brüksel Belediye Başkanı, NATO'nun bir mensubu değil. NATO adına konuşacak birisi de değil. O kendi işine baksın. Brüksel sokaklarını nasıl temizleyeceğini düşünsün. Ona göre ne gibi adımlar atılacak, onları düşünsün. Bıraksın da bu işleri, üst düzeydeki Belçika'nın NATO'daki temsilini üstlenen kişiler konuşsun. Ne Brüksel Belediyesini ziyarete gidiyorum ne de bu noktada Brüksel'deki Belçika yetkililerini ziyarete gidiyorum. Ben, NATO'daki yapılacak bir zirveye katılacağım. Olay budur. Gücü şuna yetiyorsa 'Ben, NATO zirvesine de Erdoğan'ı sokmam' diyorsa, buna gücü Belçika yetkililerinin yetiyorsa, çıksınlar bunu açıklasınlar. Ben zirveye gidiyorum, zırvaya değil.

Dolayısıyla da atacağımız adımın nerelere tekabül edeceğini de gayet iyi biliriz. Bunlarınki zırvalama, başka bir şey değil. Biz görevimizi yaparız. Bütün bu olanların hepsi zaten orada gündeme gelecek. NATO ne için var? Bunları hep konuşacağız. Eğer NATO terörle mücadelede de bir rol almayacaksa niye var? Bunları da konuşacağız. Bunların hepsini dile getireceğiz. Dünyanın değişik yerlerinde NATO'nun tüm bu terörle mücadelelerde nasıl rol aldığını da gayet iyi biliyoruz. Örnekleriyle inşallah bunların gereğini de yaparız.'

Çin'i ziyaretine ilişkin soru üzerine de Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

'Bu ziyarette, ön hazırlıklarını yaptığımız Çin-Türkiye ilişkilerindeki altyapı, üstyapıya yönelik çok önemli bir adımın atılması söz konusu. İnşallah bu adımın atılması gerçekleşirse, tabi sadece Türkiye ile Çin arasında değil, dünyaya da farklı bir tesir uyandıracaktır. Bunun yanında yine Türkiye ile Çin arasındaki ikili ilişkilerimizde çok daha farklı görüşmeleri yapmak suretiyle ne gibi adımlar atabiliriz bunların da değerlendirmesini ikili görüşmede yapacağız.'

(Sürecek)
Kaynak: AA