Arkadaşlarının Acısı Hala Yüreğinde

Soma'daki maden faciasında çok sayıda arkadaşını kurtardıktan sonra yaralanan Mutluer: 'Ambulans ya da itfaiye sireni çaldığında tedirgin oluyorum. 'Acaba madende bir kaza mı oldu' diye düşünmeden edemiyorum' 'Yeraltında 3 yıl çalışsam emekliliğimi hak edecektim ama yer üstünde huzurla 10 yıl daha çalışırım'

TURGAY DUYAR - Soma'daki maden faciasından yaralı kurtulan işçilerden Ahmet Mutluer (32), yaşanan faciayı hala unutamadığını, her ambulans ya da itfaiye sireni duyduğunda 3 yıl önceye gittiğini belirterek, şehit arkadaşlarının mezarlarını her hafta ziyaret ettiğini söyledi.

Soma'da 13 Mayıs 2014'te yaşanan maden faciasına vardiya değişiminde yakalanan, ölen ve yaralanan çok sayıda arkadaşını sırtına alarak ocak dışına çıkaran, bu sırada dumana maruz kalarak hastaneye kaldırılan ve 2 gün yoğun bakımda kalan Ahmet Mutluer, faciadan sonra bir daha madene inemedi.

İnşaat işçiliği yapan, ardından bir iş merkezinde kat görevlisi olarak iş bulan Mutluer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıl geçmesine rağmen kendisini hala normal hissedemediğini ifade etti.

Facia sonrası eşi ile psikolojik tedavi gördüklerini belirten Mutluer, duygularını şu sözlerle dile getirdi:

'Olayı hafızamdan silmem mümkün değil, sanki dün olmuş gibi. Acısını hala yaşıyorum, üzerimden atamıyorum. Olayın ardından yaklaşık 7 ay psikolojik tedavi gördüm, ilaç kullandım. Tedavi ile kendimi biraz toparlayabildim.

İsterdim ki 301 arkadaşım da hayatta olsun. Şu an aileler nasıl acılar içinde, nasıl dayanıyorlar bu acıya, aklıma getiremiyorum, çok üzülüyorum. Aradan üç yıl geçti, sanki dün olmuş gibi, unutulacak gibi değil. Ambulans ya da itfaiye sireni çaldığında tedirgin oluyorum. 'Acaba madende bir kaza mı oldu' diye düşünmeden edemiyorum.'

Maden işçiliği yaptığı dönemdeki iş elbiselerini ve malzemeleri hatıra olarak saklayan Mutluer, şehit arkadaşlarının kendisinin üzerinde çok hakkı olduğunu, onları unutamadığını belirtti. Arkadaşlarının mezarlarını her hafta ziyaret ettiğini aktaran Mutluer, onlar için dua ettiğini, faciadan önceki günleri yad ettiğini anlattı.

- 'Emekliliğime 3 yıl kalmıştı'

Maden faciasına kadar 9 yıllık ocak çalışanı olduğunu, yer altında 3 yıl daha çalışması halinde emekliliğe hak kazanabileceğini dile getiren Mutluer, 'Yeraltında 3 yıl çalışsam emekliliğimi hak edecektim ama yer üstünde huzurla 10 yıl daha çalışırım. Gönül isterdi ki yeraltında çalışarak emekliliğe hak kazanayım ama işte bu kazalar ve ölümler yaşandıkça artık insan işinden soğuyor. Eşim ve çocuklarım da madende çalışmamı hiç istemiyor, çocuklarım 'maden' deyince dahi irkiliyor.' diye konuştu.
Kaynak: AA