AEÜ'de 1. Jeotermal Enerji Çalıştayı Yapıldı

Ahi Evran Üniversitesi'nde (AEÜ) 1. Jeotermal Enerji Çalıştayı düzenlendi.

AEÜ'den yapılan açıklamaya göre, Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştayda konuşan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği Koordinatörü ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Harun Çiftçi, bölgesel kalkınmaya jeotermal alanda katkı sunmak için bir araya geldiklerini belirtti.

Çiftçi, 'Tarım ve jeotermal alanında pilot üniversite seçilen ve KOP Bölgesi üniversiteleri arasında bulunan üniversitemizde düzenlenen 1. Jeotermal Enerji Çalıştayı'nı önemsiyoruz. Kurumlar ve sektörlerarası iş birlikleri için alanında uzman kişilerle daha ekonomik ve daha çevre dostu bir enerji olan jeotermal enerjinin kullanımına ilişkin bilgiler çalıştayımızda değerlendirildi.' ifadelerini kullandı.

Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Danışmanı Dr. Toros Özbek de jeotermal kaynakların oluşumu, jeotermal akışkanların doğal çıkış şekilleri ve jeotermal sistemin elemanlarına ilişkin bilgi verdi. Türkiye’de jeotermal kaynaklar ile yatırımların gelişim süreçlerine değinen Özbek, küçük kaynakların zamanla büyük yatırımlara dönüştüğünü dile getirdi.

'Termomineral Sularda Balneolojik Tedaviler' isimli bir konuşma yapan İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Müfit Zeki Karagülle, su denildiğinde akla gelen kavramlara değindi. Termal sular, mineralli sular ve termomineral sulara dair bilgi veren Karagülle, termal ve mineralli suların şifa etkilerini anlattı. Termal suların balneolojik tedavilerde uygulama sıcaklıklarını açıklayan Karagülle, özel balneolojik suları tanımlayarak bu suların etkilerinden bahsetti. Kırşehir’deki suların olası biyokimyasal sağlık etkilerini giderici ve destekleyici olarak sınıflandıran Prof. Dr. Müfit Zeki Karagülle,Türkiye’de geleneksel termal ve kaplıca tesis tiplerine örnekler vererek açıkladı.

KOP Bölgesi Üniversiteler Birliğinin de destek verdiği çalıştayda jeotermalin ziraat, sağlık ve mühendislik olmak üzere kullanım alanlarıyla ilgili potansiyeli ele alındı. Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği, Uluslararası Hasta Hizmetleri Derneği, Çukurova ve Aksaray üniversitelerinden uzman ve akademisyenlerin katıldığı çalıştayda, yenilenebilir enerji kaynakları arasında jeotermalin yeri, Orta Anadolu'nun jeotermal enerji potansiyeli, sağlık turizminde jeotermal kaynaklar ile jeotermal bölgelerde seracılığın önemi konuları üzerinde duruldu.

Kaynak: AA