'4. Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması'

Yarışmanın koordinatörü Kaman : 'Hz. Muhammed'in emin kişiliği ve hayatı boyunca devam ettirdiği örnek ahlakının ve sade hayatının anlaşılabilmesi adına bir farkındalık oluşturmak istiyoruz ki insanlar böyle bir peygamberin var olduğunu unutmasınlar' Yarışmanın ana jüri üyesi Yenişehirlioğlu: 'İslam'ın gerçek yüzünün anlatılması ve sunulması, insanlara neşve olabilmesi, küresel sömürünün açtığı yaraların sarılabilmesi ve şifa kaynağı olabilmesi adına, görsel sanatların günümüzde ne kadar önemli olduğunu görüyoruz'

Siyer Vakfı tarafından, 'En Güzel'in Sözleri' temasıyla düzenlenen '4. Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması'na başvurular alınmaya başladı.

Haliç Kongre Merkezi'ndeki basın toplantısına katılan Siyer Vakfı Başkanı Mehmet Kaya, yarışmanın ilkinin 'Seni Anlamayan Yürek Kalmasın' temasıyla yapıldığını belirterek, 'Efendimiz'in her bir ahlaki özelliğini, kısa metrajlı olarak bu çağın insanına nasıl aktarabiliriz düşüncesiyle yarışmayı başlatmış olduk. Elhamdülillah çok ciddi teveccüh gördü. 2015 yılında 'Ahlakı Kuran-Davası Furkan' temasıyla devam etti yarışmamız.' dedi.

Kaya, 2016'da uluslararası boyuta taşınan yarışmanın, Siyer Dergileri Koordinatörü Mesher Şeker'in ortaya attığı fikirle başladığını ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığının geçen yılın yanı sıra bu yıl da yarışmaya destek verdiğine dikkati çeken Kaya, 'Yurt dışından da birçok film geldi. Geçen yıl, yurt dışından gelen 5 jürimiz de bu yarışmanın içerisinde hizmet verdi.' diye konuştu.

Yarışma Koordinatörü Mehmet Kaman da Hz. Muhammed'in hayatını, örnek ahlakını ve manevi şahsiyetini ele almak istediklerinin altını çizerek, 'Hz. Muhammed'in emin kişiliği ve hayatı boyunca devam ettirdiği örnek ahlakının ve sade hayatının anlaşılabilmesi adına bir farkındalık oluşturmak istiyoruz ki insanlar böyle bir peygamberin var olduğunu unutmasınlar. Bugün en çok ihtiyacımız olan şeylerden biri, onun örnek ahlakının bugüne yansıması. Bu yıl ödülümüzü 100 bin liraya çıkardık. Amacımız elbette para vermek değil tabii ki. Amacımız kazanan senaryoları beyaz perdeye aktarmak. Dolayısıyla maksat sadece ödül vermek değil.' ifadelerini kullandı.

Siyer Vakfı olarak 'Hassan Bin Sabit Sinema Akademisi' kurduklarını da anımsatan Kaman, şu bilgileri verdi:

'Kurulduğu ilk günden bugüne kadar, sektörün ihtiyacı olan kalifiyeli elemanın yetişmesine de bir katkıda bulunuyoruz. İlk yıl özellikle sanat ve sinemanın ne kadar önemli olduğunu anlatan seminerler gerçekleştirdik. 3 yıldır devam ediyor bu çalışmalarımız. Bunun dışında ilave ettiğimiz senaryo yazma atölyesi, yönetmenlik atölyesi ve kurgu-montaj atölyesiyle sektöre katkıda bulunmaya devam ediyoruz.'

Mehmet Kaman, Hazreti Muhammed'in sözlerinin anlaşılması gerektiğine vurgu yaparak, 'Sözlerinin hakikaten öğrenilmesi, hayatımıza alınması ve tatbik edilmesi gerekiyor. İnsani olmayan hiçbir şeyin İslami olamayacağı vurgusundan hareketle, bu sözlerin evrensel insani değerler olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Bu yıl yarışmada animasyon ödülü vermek istediklerini de aktaran Kaman, 'Animasyonu, çocuklarımızın dünyasına hitap edecek, onları Efendimizin sevgisiyle kuşatacak, mesajlarıyla büyümelerine vesile olabilecek bir alan olarak görüyoruz.' dedi.

- 'Hz. Muhammed'e ulaşmayan her yol kapalıdır'

Ana jüride yer alan yazar Bahadır Yenişehirlioğlu da Hz. Muhammed'e ulaşmayan her yolun kapalı ve bütün dünyadaki mücadelenin bu yol üzerine olduğunu söyleyerek, 'Küresel sömürü düzencileri ve küresel oyun kurucuları, gençlerimizi, varlığımızı, kültürümüzü, medeniyetimizi, kadim değerlerimizi yok etmek için ciddi manada, görsel sanatlarla saldırıyorlar. Kendilerine 'muhafazakar' ve 'Müslüman' diyen bir kitlenin bunu çok sonra fark etmiş olması da işin en büyük acı tarafıdır.' diye konuştu.

Hollywood'un, kendi hegemonyasını tesis etmek için zihinlerin alt yapısını değiştirip bozduğunu dile getiren Yenişehirlioğlu, şöyle devam etti:

'İslam'ın gerçek yüzünün anlatılması ve sunulması, insanlara neşve olabilmesi, küresel sömürünün açtığı yaraların sarılabilmesi ve şifa kaynağı olabilmesi adına, görsel sanatların günümüzde ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Küçük yaştan itibaren insanımızı, edebiyat ve sinema gibi, plastik sanatlar, tiyatro ve çizgi filmlerde, kendi öz, kadim değerleriyle, inanç sistemiyle tanıştırmak ve onun güzel örneklerini vermek için çok çaba sarf etmemiz gerekiyor. Siyer Vakfının da bu konuda elini taşın altına koyması son derece övünç verici bir hadise.'

Jüri üyesi Şafak Tavkul ise sinemanın dünyadaki en büyük propaganda aracı ve en tehlikeli silah olduğunu savunarak, 'Doğru kullanıldığında bile herkese çok kolay zarar verebilecek ciddi bir silah. Mesela, çizgi film sorgusuz sualsiz evlere çok rahat girebilen, özellikle ailelerin korkmadığı, önemsemediği filmlerdir. Fakat arkasında çok ciddi planların üretildiği çok ciddi bir silahtır. Hani 'sizinle hangi silahla savaşıyorlarsa, o silahla cevap verin' sözü aslında çok önemli bir düstur. O yüzden bu konuda çok çok güçlenmemiz gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

Etkinlikte ayrıca AK Partili milletvekilleri Halis Dalkılıç ve Mehmet Ali Pulcu ile Taha Feyizli ve Ali Osman Emirosmanoğlu da birer konuşma yaptı.

Senaryo için 30 Eylül, kısa film ve animasyon için ise 31 Aralık'a kadar başvuru yapılabilecek olan yarışmanın, gala ve ödül töreni, 18 Şubat 2018'de yapılacak.

Yarışmanın ön jürisinde Abdulhamit Güler, Eda Tezcan, İhsan Kabil, Kubilay Erkan Yazıcı, Seyid Çolak ve Sinan Sertel, ana jüride ise Yenişehirlioğlu ve Tavkul'un yanı sıra Azerbaycan'dan Elçin Musaoğlu, Filistin'den Emat Bornat, Ali Osman Emirosmanoğlu, Atalay Taşdiken ve Sibel Eraslan yer alıyor.
Kaynak: AA