Yeteneklerini Kazanca Dönüştürdüler

İzmir'de grafiti sanatıyla uğraşan 2 üniversite öğrencisi yeteneklerini sokağın dışına taşıyarak, çeşitli iş yeri ve kurumların duvarlarını boyayıp kazanç sağlıyor Mehmet Yasin Uçar:'İzmir'de birçok kafe ve restoranların duvarlarını boyadık. İlk işimizi internet üzerinden aldık. İnsanlar gördükçe kendi mekanlarına da yapmak istiyor. Sonrasında bizim işler iyice açıldı ve biz bunu meslek haline dönüştürdük' Onur Orhan Kop:'Duvarların metrekaresini 150250 lira arasında çizip boyuyoruz. Hedefimiz daha büyük duvarları boyayıp, Türkiye'yi güzelleştirerek insanlara grafitiyi sevdirmek'

FERDİ UZUN - Sokaklarda duvar ve trafolara resimler çizip yazılar yazarken tanışan 2 genç yeteneklerini sokağın dışına taşıyarak, çeşitli iş yeri ve kurumların duvarlarını boyayıp kazanç sağlamaya başladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resimleme ve Baskı Bölümü'nde okuyan Onur Orhan Kop ve Mehmet Yasin Uçar'ın yolu, sokaklarda duvarlara resim çizip, yazı yazarken kesişti.

İki öğrenci, daha sonra bu yeteneklerini kazanca dönüştürmek isteyerek belediyeler, kafe ve restoranlar gibi çeşitli yerlerin iç ve dış cephelerini grafiti sanatıyla boyayarak para kazanmaya karar verdi.

İlk siparişlerini internet üzerinden alan, Buca Belediyesinin çeşitli işlerini yapan Kop ve Uçar, son olarak da Nazilli Belediyespor'un tesislerindeki 4 katlı binanın dış cephesini çizdi ve boyadı.

Mehmet Yasin Uçar, lise yıllarında resim yeteneğini keşfettiğini, okulu bitirdikten sonra üniversite sınavlarında Moda Tasarım Bölümü'nü kazandığını fakat bu bölümü sevmediği için bırakıp tekrar sınava hazırlanarak, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resimleme ve Baskı Bölümü'nü kazandığını anlattı.

- 'İnsanlar gördükçe kendi mekanlarına da yapmak istiyor'

Sokaklarda duvar ve trafolara resimler çizip yazılar yazdıkları sırada sınıf arkadaşı Onur Orhan Kop'la yakın arkadaşlık kurduklarını ve bu yeteneklerini kazanca dönüştürmeye karar verdiklerini ifade eden Uçar, şöyle konuştu:

'Duvar boyarken 2 yıl önce beraber iş yapmaya karar verdik. Genellikle Buca Belediyesinin çalışmalarında yer aldık. Yine aynı şekilde İzmir'de birçok kafe ve restoranların duvarlarını boyadık. İlk işimizi internet üzerinden aldık. İnsanlar gördükçe kendi mekanlarına da yapmak istiyor. Sonrasında işler iyice açıldı ve biz bunu meslek haline dönüştürdük. İzmir dışında Denizli, İstanbul ve Aydın gibi illerden de sipariş aldık.

İnternet üzerinden aldığımız siparişlerin taslağını çizip, mail ortamından karşı tarafa ulaştırıyoruz. Son olarak Nazilli Belediyespor'un yeni yapılan 4 katlı tesis binasının dış cephesine resim çizip boyadık. 288 metrekarelik bir alan var. Yaklaşık 6 günde burayı bitireceğiz. Genelde spreyle çalışıyoruz. Şu anda yükseklik bakımından bu bina, grafiti sanatıyla yapılmış Türkiye'de sayılı duvar resimlerden biri. Bizler bir ressam titizliğiyle çalışıyoruz.'

- Metrekaresi 150-250 lira

Onur Orhan Kop ise resme olan ilgisinin ilkokul 3'üncü sınıfta başladığını, daha sonra gittiği resim kursunda kendisini geliştirdiğini belirterek, Buca Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesini kazandığını kaydetti.

Kop, liseden mezun olduktan sonra üniversite sınavını kazanamayınca grafiti sanatına yöneldiğini ve geceleri sokaklara çıkıp duvarlara resimler çizip, yazılar yazdığını, 2 yıl bu şekilde devam ettikten sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resimleme ve Baskı Bölümü'nü kazandığını anlattı.

Mehmet Yasin Uçar'la 2 yılda çok sayıda iş yaptıklarını belirten Onur Orhan Kop, 'İşler alıp yaptıkça tanındık, güzel işler yaptık. Şu anda da boyamaya devam ediyoruz. Duvarların metrekaresini 150-250 lira arasında çizip boyuyoruz. Hedefimiz daha büyük duvarları boyayıp, Türkiye'yi güzelleştirerek insanlara grafitiyi sevdirmek. Böylece insanlardaki o ön yargıları kırmak.' ifadelerini kullandı.

Arkadaşıyla birlikte ileride şirket kurmayı istediklerini kaydeden Kop, tüm duvarları güzelleştirerek, grafiti sanatıyla uğraşan dünyaca ünlü isimlerle yarışır duruma gelmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA