Venezuela'daki Hükümet Karşıtı Gösteriler

Başkentteki protestolarda 1 kişi öldü, 93 kişi yaralandı.

Venezuela'nın başkenti Caracas'taki protestolarda hükümet yanlısı milisler ile göstericiler arasında çıkan çatışmada 1 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı.

Güvenlik güçleri, Yüksek Mahkeme'ye doğru yürüyüş düzenleyen göstericilere tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Hükümet yanlısı milisler de göstericileri engellemeye çalıştı.

Maskeli milislerden birinin havaya ateş açması sonucu çıkan olaylarda, 27 yaşındaki Miguel Castillo yaşamını yitirdi, 93 kişi yaralandı.

Bu arada yetkililer, pazartesi günü Merida'daki protestolarda vurularak ağır yaralanan Anderson Dugarte'nin de hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ülkede nisan ayı başından bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilerde 38 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık bin kişi yaralandı. Protestolarda şimdiye kadar bin 300'den fazla kişi tutuklandı.

Venezuela'da gıda kıtlığı, yüksek enflasyon ve artan suç oranlarından kaynaklanan toplumsal hoşnutsuzluk, Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki hükümetin kontrol ettiği Anayasa Mahkemesinin 31 Mart'ta Kongre'nin yetkilerini elinden aldığını açıklamasıyla sokak protestolarına dönüşmüştü.

Mahkeme kararını ülkeyi diktatörlüğe götürme yönünde yeni bir adım olarak niteleyen protestocular, hükümetin istifasını ve seçime gidilmesini talep ediyor. Maduro, mahkemenin kararını geri çekmesine rağmen devam eden protestolar karşısında 1 Mayıs'ta Anayasayı yeniden yazacak özel bir meclis toplanması için girişim başlatmış, bu adım protestoların daha da artmasına yol açmıştı.

Kaynak: AA