Uluslararası Keyifli Yaş Alma Fuarı Ve Kongresi

Sanatçı Ediz Hun: 'Ben yaş olarak 76'dan gün aldım ama gönlüm genç' EÜ Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akçiçek: 'Bizler 65 yaşından sonra hayatın durağan bir döneminin başladığını düşünürüz. Yaşlılık deneyimi hepimiz için birbirinden farklı oluyor. Bize özel, bize özgü gerçekleşiyor. Yaşlılık diye genel bir etiket altında herkesi toplamak hatalı sonuçlara götürüyor'

Yoga, zumba, nefes, kahkaha kursları, ünlülerle sohbet, can dostum terapisi gibi etkinliklerin düzenleneceği 'Uluslararası Keyifli Yaş Alma Fuarı ve Kongresi' Fuar İzmir'de kapılarını açtı.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, alanında uzman akademisyenler, ünlüler ile yaş alma üzerine interaktif sunumlar, söyleşiler ve atölyelerin yer aldığı fuar, 'Keyifli ve Planlı Yaşlanma' konulu panel ile başladı.

Yaşlanmanın değil “keyifli” yaşlanmanın vurgusunun yapıldığı panelin ardından Uluslararası Keyifli Yaş Alma Fuarı ve Kongresi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Sanatçı Ediz Hun, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de böyle bir fuar ve kongrenin düzenlenmesinden büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

İzmir'in çok özel bir kent olduğunu vurgulayan Hun, 'Annem 1930'lu yıllarda İzmir Kız Lisesi'nde felsefe öğretmeniydi. Ben yaş olarak 76'dan gün aldım ama gönlüm genç. Hayatın bazı sırlarını, yaşadığım tecrübeleri bu fuarda sizlerle paylaşacağım. Konuşmamın başlığı yaşamda dostluk ve sevgi olacak.' ifadelerini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise uzun sağlıklı yaş alma ile ilgili önemli çalışmalar yürüttüklerini, Uluslararası Keyifli Yaş Alma Fuarı ve Kongresi'nin bu çalışmalarını taçlandırdığını dile getirerek, İzmir'den bütün Anadolu'yu aydınlatmayı hedeflediklerini kaydetti.

- Keyifle yaş almanın formülünü arıyorlar

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek ise yaptığı konuşmada, yaşlılığın hastalıklı ve sorunlu bir dönem olmadığının altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Bizler 65 yaşından sonra hayatın durağan bir döneminin başladığını düşünürüz. Yaşlılık deneyimi hepimiz için birbirinden farklı oluyor. Bize özel, bize özgü gerçekleşiyor. Yaşlılık diye genel bir etiket altında herkesi toplamak hatalı sonuçlara götürüyor. Giderek artan kanı, beden ve ruhen kendisine özen gösteren, sosyal ilişkileri bakımından anlamı etkinliklerde bulunan, gönüllü hizmetlerde yer alan kişilerin daha sağlıklı ve mutlu yaşadığı. Bu düşünceler ile düzenlediğimiz fuar ve kongremiz bizlere hayatın her döneminin kendine has güzellikleri olduğunu bir kez daha hatırlatacak.'

- Fuar etkinlikleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı ve Ege Geriatri Derneğinin iş birliği ile düzenlenen ve 13 Mayıs'a kadar sürecek fuarda, Türkiye'de giderek artan yaşlı nüfus ile 'sağlıklı yaş almaya' dikkat çekilecek, keyifli yaş almaya yönelik öneriler üretilecek ve yaş almanın biyolojik, psikolojik, sosyal ve kültürel boyutları irdelenecek.

Fuarda, yoga, zumba, nefes ve kahkaha kursları, ünlüler ile sohbetler ve can dostum terapisi gibi etkinlikler yer alacak, keyifli ve sağlıklı yaş almanın formülleri de konuşulacak.

'Uluslararası İzmir Keyifli Yaş Alma Fuarı ve Kongresi', bilimsel, sosyal ve atölye çalışmaları olmak üzere 3 kategoride düzenlenecek.

Vitamin ve bitkisel ilaç kullanımı, bakıcı tükenmişliği, sosyal hizmetlerden yararlanma, miras hukuku, hasta hakları, yaşlı ihmal ve istismarı, demans, kireçlenme, şeker hastalığı, hayat boyu öğrenme, iletişim yoluyla dolandırıcılık, düşme ve ev kazaları ile ilgili konular da toplantıda ele alınacak.

Kaynak: AA