Türkiye Kamu-Sen'den ILO Konferansı'na Katılmama Kararı

Genel Başkan Koncuk: '(Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ILO Konferansında MemurSen'i delege göstermesi) Yapılan atama işlemi sonrası Konfederasyonumuz Yönetim Kurulunca bu yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı heyeti ile ILO Genel Konferansı'na katılım sağlanmayacağı kararı alınmıştır' 'Bu tür ayrıştırmaların devam etmesi durumunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülen Sosyal Diyalog Projesi ile Bakanlıkça yürütülen diğer istişari kurullardan da Konfederasyonumuz ve bağlı sendikalarımız çekilecektir'.

Türkiye Kamu-Sen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 106'ncı Uluslararası Çalışma Konferansı'nda çalışanları Memur-Sen'in temsil etmesi yönündeki kararına tepki göstererek, konferansa katılmama kararı aldı.

Genel Başkan İsmail Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ILO'nun 5-16 Haziran'da Cenevre'de düzenleyeceği 106'ncı Uluslararası Çalışma Konferansı'nda Türkiye'deki çalışanları temsil etmesi için Memur-Sen'i delege olarak belirlediğini anımsattı.

Bakanlığın söz konusu kararla tartışmalı bir işe imza attığını kaydeden Koncuk, '(Ben yaptım oldu) mantığıyla yapılan bu işlem, 15 Temmuz sonrası hükümet tarafından dillerden düşürülmeyen toplumu kucaklama, herkesin fikrine saygılı olma, herkese eşit mesafeli olma, sosyal diyalog ve Yenikapı ruhu söylemlerinin de sadece sözde kaldığını bir defa daha ortaya koymaktadır.' değelendirmesinde bulundu.

- 'Delegasyonun meşruiyeti sorgulanacaktır'

Koncuk, Türkiye Kamu-Sen'in bugüne kadar sosyal diyaloğa verdiği önemden dolayı çalışanların hak ve hukukunun en iyi şekilde korunması ve geliştirilmesi, uluslararası çalışma normlarının Türkiye'de de uygulanabilmesi adına çok iyi niyetli ve hukuk içerisinde mücadele yürüttüğünü bildirerek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

'İşin üzücü tarafı ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, her türlü uluslararası teamül ve ILO düzenlemelerine rağmen böyle bir olumsuzluğa teşne olmasıdır. Sonuç olarak, sadece sayısal değerlendirme üzerinden delege ve teknik danışman seçimi, hükümetimize ILO Genel Teşkilatında ve Uluslararası Çalışma Konferansı'nda problemler yaşatacaktır. Ayrıca hükümet kanadının ILO mevzuatına aykırı bu uygulaması uluslararası işçi hareketi tarafından tepkiyle karşılanacak ve temsil noktasında, çalışan delegasyonunun ve teknik danışmanların meşruiyeti sorgulanacaktır.

Ülkemizdeki sendikal organizasyonlar tarafından yetki verilmeden böyle bir uygulamanın gerçekleşmiş olması Türkiye Kamu-Sen olarak tarafımızca tepkiyle karşılanmış, yapılan atama işlemi sonrası Konfederasyonumuz Yönetim Kurulunca bu yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı heyeti ile ILO Genel Konferansı'na katılım sağlanmayacağı kararı alınmıştır. Ayrıca bu tür ayrıştırmaların devam etmesi durumunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülen Sosyal Diyalog Projesi ile Bakanlıkça yürütülen diğer istişari kurullardan da Konfederasyonumuz ve bağlı sendikalarımız çekilecektir.'
Kaynak: AA