Sudan'ın Mısır Sınırında Gerginlik

Sınırda maden arayan bir gruba Mısır ordusuna bağlı askerler tarafından açılan ateş sonucu bir kişi yaralandı.

Sudan'ın Mısır sınırında maden arayan bir gruba Mısır ordusuna bağlı askerler tarafından açılan ateş sonucu bir kişinin yaralandığı bildirildi.

'Sudan Basın Hizmetleri Merkezi'nin ismi açıklanmayan Sudanlı kaynaklara dayandırdığı haberde, Mısır Silahlı Kuvvetlerine ait bir devriye aracından Sudan'ın kuzey sınırları içinde yer alan İbrahim Hüseyin Madeninde çalışan bir gruba ateş açıldığı ve bir kişinin elinden yaralandığı belirtildi.

Yaralanan kişinin Mısır sınır muhafızlarına ait bir tabur komutanlığına götürüldüğü ve sorgulandıktan sonra serbest bırakıldığı bilgisi verildi.

Kaynaklar ayrıca olaydan günler önce Mısırlı bir subay yönetiminde 5 aracın, İbrahim Hüseyin Madenine gelerek bu bölgenin Mısır'a ait olduğunu söylediğini ve çalışanlarını tutuklamakla tehdit ettiğini aktardı.

Mısır ve Sudan tarafından olaya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Mısır yönetimi geçen ay iki Sudanlı gazeteciyi sınır dışı etmiş, söz konusu durum nedeniyle iki ülke arasında gerginlik yaşanmıştı.

Sudan hükümeti de Mısır'ın uzun süredir yaptığı vize uygulamasına benzer şekilde 16-50 yaşlarındaki Mısırlı erkeklere vize zorunluluğu getirme kararı almıştı.

Tartışmalı bölge 'Halayib Üçgeni' anlaşmazlığının yanı sıra Etiyopya'nın 2011'de Nil'in iki kolundan birini teşkil eden Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı'nın inşasına başlamasıyla da bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar yaşanmıştı.
Kaynak: AA