Siirt'te TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Açıldı

Fuarda, 'Durmayan Tren' projesi ilgi gördü.

Siirt'te, Molla Halil İmam Hatip Ortaokulunda açılan 'TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'nda sergilenen 'Durmayan Tren' projesi ilgi gördü.

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İrfan Sağlam, yaptığı açıklamada, TÜBİTAK desteğiyle açılan sergide öğrencilerin hazırladığı 20 projenin yer aldığını söyledi.

Projeler arasında orijinal buldukları projelerin de yer aldığını ifade eden Sağlam, 'En önemli projelerden bir tanesi de zaman kaybı olmadan kabin değişikliği tarzında yolcu değişikliğini anında sağlayabilen ve belki de dünyada hiç uygulanmamış olan bir sistemin ön çalışması hazırlandı.' dedi.

Okul Müdürü Yesrip Akbay da düzenledikleri fuarla öğrencilerin teorik olarak öğrendiklerini pratiğe dökmenin yolunu öğrendiklerini aktardı.

'Durmayan Tren' projesini hazırlayan 7. sınıf öğrencisi Sıddık Aydın, yolcuların daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde trenleri kullanabilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.

Yolcu trenlerinin istasyonlarda yolcu indirip bindirirken hem zaman hem de yakıt kaybı yaşadığını dile getiren Aydın, şunları dile getirdi:

'Projemizde yolcuların gidecekleri yerlere daha hızlı ve daha güzel bir şekilde ulaşması, ayrıca yolcu treninin hem zamandan hem yakıttan tasarruf sağlaması amacıyla nasıl bir tren hazırlayabileceğimizi düşündük. Bunun için durmayan bir tren hazırlamaya karar verdik. Durmayan tren, istasyonlarda hiç durmadan yolcu alabilmesi için yolcu treninin üstüne yolcu değişim aparatı koyduk. Bu aparatlar sayesinde yolcular hem daha güvenli hem daha hızlı bir yolculuk yapmış olacak.'

'Durmayan Tren' projesini inceleyen Siirt Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever ve İl Emniyet Müdürü Mustafa Tokyay da projelerde emeği geçen öğrencileri tebrik etti.
Kaynak: AA