Orman Ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

'Bin 100 ton ağırlığındaki Zeynel Bey Türbesi'ni taşımak için dünyanın en ileri teknolojilerini kullandık. Bu dünyada bir ilk olacaktır. Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin açık göstergesidir' '(Sürmene Çamburnu'ndaki orman yangını) Bir milletvekili burada 'Kasten yangın çıkarıldığını, Katar Emiri'nin oraya baktığını, orada birtakım villaların, otellerin tesis edileceğini' iddia etti. Bu, tamamen kuyruklu bir yalandır. Böyle bir durum yok. '

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'Bin 100 ton ağırlığındaki Zeynel Bey Türbesi'ni taşımak için dünyanın en ileri teknolojilerini kullandık. Bu, dünyada bir ilk olacaktır. Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin açık göstergesidir.' dedi.

Eroğlu, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında çalışmalar hakkında bilgi verdi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Trabzon'un Sürmene ilçesindeki Çamburnu bölgesinde yaşanan orman yangınıyla ilgili iddiaların gerçek dışı olduğunu belirten Eroğlu, piknik yapanların yaktığı ateş sonucu çıkan yangına kısa sürede müdahalede bulunulduğunu anımsattı.

Yangının bir 'örtü yangını' olduğunu bildiren Eroğlu, zarar gören ağaçların tekrar yeşerdiğini söyledi.

- 'Kuyruklu yalan'

Eroğlu, 'Bir milletvekili burada 'Kasten yangın çıkarıldığını, Katar Emiri'nin oraya baktığını, orada birtakım villaların, otellerin tesis edileceğini' iddia etti. Bu tamamen kuyruklu bir yalandır. Böyle bir durum yok.' dedi.

Bölgedeki karayolunda yaşanan heyelan nedeniyle önlem alındığını, ulaşımın tek yönlü sağlandığını anlatan Eroğlu, 'tedbirlerin bölgede villa yapmak için gerçekleştirildiği' yönündeki iddiaların da gerçek dışı olduğunu kaydetti.

Eroğlu, yanan ormanlık alanlarda hiçbir faaliyete müsaade edilmediğini, yanan alanların en geç bir yıl içinde yeniden ağaçlandırıldığını belirtti. Çamburnu'nda orman içinde ağaç kesilmeden yapılan 'Orman Köşkleri' bulunduğunu ifade eden Eroğlu, vatandaşların faydalanması için bazı bölgelerde şehir ormanları kurulduğunu, 'Orman Köşkleri' yapıldığını aktardı.

Eroğlu, Çamburnu'nda eski 'Orman Köşkleri'nin yıkılarak tek katlı köşklerin yapıldığını belirterek iddiaların yalan olduğunu ifade etti.

Ormanları en iyi şekilde koruduklarına dikkati çeken Eroğlu, geçmişte ormanların işgaline göz yumulduğunu ancak hükümetleri döneminde ormanların bir metrekaresinin bile işgal edilmediğini vurguladı.

Eroğlu, 'Ormanların işgal edildiğini söyleyen varsa hodri meydan. Buyursunlar göstersinler.' değerlendirmesinde bulunarak, tapulu ormanların bir santiminin bile işgal edilmesinin mümkün olmadığına dikkati çekti.

- 'Zeynel Bey Türbesi yarın taşınacak'

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde, Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma ve Kurtarma Çalışmaları kapsamında uygulanacak proje ile bin 100 tonluk tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin iki kilometre taşınarak Ilısu Baraj Göl alanından çıkarılacağını bildiren Eroğlu, taşıma işleminin yarın gerçekleştirileceğini söyledi.

Eroğlu, Ilısu Barajı'nın inşa edildiği bölgede arkeolojik kazı çalışmaları yaparak tarihi değerleri tespit ettiklerini, bunların korunması için projeler geliştirdiklerini anlattı. Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:

'Bin 100 ton ağırlığındaki Zeynel Bey Türbesi'ni taşımak için dünyanın en ileri teknolojilerini kullandık. Bu, dünyada bir ilk olacaktır. Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin açık göstergesidir. Bunun için hem teknolojimiz hem gücümüz hem de bütün tarihi eserlerimizi koruyacak şevk ve heyecanımız var.'

Zeynel Bey Türbesi'nin taşınacağı güzergaha, ağırlığa dayanabilecek yeni yol yapıldığını bildiren Eroğlu, türbenin, 90 tekerlekli, yerli yapımı, özel donanımlı araçla taşınacağına işaret etti.

Eroğlu, söz konusu aracın aynı ölçüde ağırlıkla denendiğini ve başarılı sonuç alındığını belirtti.

Zeynel Bey Türbesi'nin taşınmasının bütün dünyanın dikkatini çekeceğini aktaran Eroğlu, türbenin taşınma sürecini canlı yayınla takip edeceğini söyledi.

- '2. Ormancılık Ve Su Şurası'ndaki kararlar

Bakanlığının birçok alanda çalışmalar yürüttüğünü belirten Eroğlu, Afyonkarahisar'da yapılan '2. Ormancılık ve Su Şurası'nın tamamlandığını hatırlattı.

Eroğlu, şurada alınan kararların çalışmalara yön vereceğini ifade ederek, su yönetiminin tek elden yürütülmesine yönelik prensibin benimsendiğini bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Su Şurası'nda, biyolojik çeşitliliğin kayda alınması ve tür korumayla ilgili 'DNA Barkod Veri Tabanı'nın oluşturulması kararının da alındığını kaydetti.

'Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı'na bugüne kadar 1 milyon verinin işlendiğini anımsatan Eroğlu, bu konudaki çalışmaların da sürdüğünü vurguladı.

Bakanlıkları bünyesinde istihdam edilecek mühendis ve diğer alanlardaki personelin belirli alanlarda ihtisaslaşmasının kararlaştırıldığını ifade eden Eroğlu, 'Artık herkesin her şeyi bilmesi dönemi kapanıyor. Her gelen belli bir sahada ihtisas sahibi olması gerekiyor. Biz de bunu başlattık.' ifadesini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Su Şurası'nda alınan kararları uygulamaya başlayacaklarını belirtti.

Türkiye'nin meteorolojik alanda da büyük bir gelişme gösterdiğine işaret eden Eroğlu, 2003'te 32 olan 'Otomatik Meteoroloji Ölçüm İstasyonu' sayısının bin 674'e ulaştığını dile getirdi.
Kaynak: AA