Mısır Ve Kırmızı Biberde İthalat Hamlesi

Bakanlar Kurulu Kararıyla, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) yıl sonuna kadar sıfır gümrükle 500 bin ton mısır ithalatı yetkisi verilirken, kırmızı biberde ise Bosna Hersek’ten ithalatta gümrük vergisi sıfırlandı, diğer ülkelerden ithalatta vergi yüzde 15’e çekildi.



Bakanlar Kurulu’nun aldığı, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünce Kullanılmak Üzere Mısır İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Karara göre, mısır ithalatı için 500 bin ton tutarında tarife kontenjanı açıldı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak 500 bin ton mısır ithalatında, gümrük vergisi oranı 0 (sıfır) olarak uygulanacak. TMO’ya tanınan 500 bin tonluk ithalat yetkisi, 31 Aralık 2017 tarihine kadar geçerli olacak.

Karar kapsamında yapılacak ithalat için Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünce ithal lisansı düzenlenecek. İthal edilecek mısıra ilişkin serbest dolaşıma giriş beyannamelerinin, ithal lisansının geçerlilik süresi olan 31 Aralık 2017’ye kadar tescil edilmesi gerekecek.

Kırmızı biber ithalatı

Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu’nun İthalat Rejimi Kararına Ek Kararı ile de kırmızı biber ithalatında uygulanacak gümrük vergisi oranı aşağı çekildi. Karara göre, Bosna Hersek’ten kırmızı biber ithalatında gümrük vergisi sıfırlanırken, AB, EFTA, Güney Kore, Malezya ve diğer ülkelerden yapılacak ithalatta vergi oranı yüzde 15 olarak uygulanacak.

Bosna Hersek dışında kalan ülkelerden yapılacak ithalat için gümrük vergisi oranı 1 Eylül 2017 tarihinden itibaren yüzde 75 oranlarına yükseltilecek. Söz konusu tarihten itibaren Malezya’dan yapılan ithalatta ise vergi yüzde 56.2 olacak.
Kaynak: İHA