LOCARD Siber Güvenlik Zirvesi

BTK Başkanı Sayan: 'İnternet ortamında yer alan yasa dışı içeriklerle mücadelede küresel internet şirketlerinin de sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyor' 'Küresel internet şirketlerinin terör örgütleri arasında ayrım gözettikleri, bazı terör örgütlerine yönelik içeriklerle ilgili hızlı tedbirler alırken, bazılarıyla ilgili kararları uygulamamakta ısrar ettikleri görülmektedir'.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, internetteki zararlı içeriklerle mücadelenin önemine dikkati çekerek, 'Bu mücadelede küresel internet şirketlerinin de sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyor' dedi.

Sayan, BTK'da düzenlenen LOCARD Siber Güvenli̇k Zi̇rvesi̇'nde yaptığı konuşmada, sektör ve kamu kurumlarının temsilcileriyle uzmanları bir araya getirerek gerçekleştirilen etkinliklerin siber güvenlik konusundaki farkındalığı artırdığını söyledi.

Bu tür etkinliklere destek vermeye devam edeceklerini belirten Sayan, siber ortamdaki zararlı faaliyetlerin fiziksel dünyada da ciddi etkilerde bulunduğuna işaret etti. Sayan, insanların teknolojik ürünlerle kendilerini bir yandan daha özgür ve hayatının kolaylaştığını hissederken, diğer yandan özel hayatının gittikçe daraldığını fark ettiğini dile getirdi.

Uluslararası çalışmalarda, internet içeriğine erişimin ifade özgürlüğünün en önemli unsurlarından biri olarak değerlendirildiğini vurgulayan Sayan, şöyle devam etti:

'Dünyanın birçok ülkesinde herhangi bir özel kanuni düzenleme olmaksızın ve kamuoyuna hiçbir adli veya idari bilgilendirmede bulunmaksızın internet sitelerine erişim engellenirken, Türkiye'de yasal olarak sınırları net ve açık bir şekilde çizilmiş, ölçülülük ve orantılılık ilkesini gözeten, internet aktörlerinin her biri 5651 sayılı Yasa'da tanımlanmış, sorumlulukları netleştirilmiş, uyar-kaldır mekanizmasının işlerliğini sağlamayı önceleyen ve gerek anayasasında gerekse de taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerde belirtilen meşru amaçlar doğrultusunda hazırlanan mevzuatla internetin yasa dışı içeriğiyle mücadele yürütülmektedir. Özellikle terör örgütlerinin insanlığın ortak değerlerine ve en önemlisi de yaşam hakkına yönelik tüm dünyada gerçekleştirmiş oldukları hain saldırılar ve bu saldırılarla ilgili propaganda amacıyla internet ortamında yayınlamış oldukları içerikler, yalan haberlerle manipülasyon yapmak amacıyla üretilen içerikler, internetin yasa dışı kullanımının önlenmesinin ne kadar önemli olduğunu ve bu konuda uluslararası işbirliğine ne kadar ihtiyaç duyulduğunu gözler önüne sermektedir.'

- 'Küresel platformların sorumlu davranmaya zorlanmaları gerekir'

Sayan, internet ortamında yer alan yasa dışı içeriklerle mücadelede devletler gibi küresel internet şirketlerinin de sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini söyledi. Küresel internet şirketlerinin terör örgütleri arasında ayrım yaptıklarını, bazı terör örgütlerine yönelik içeriklere karşı hızlı tedbirler alırken, bazılarıyla ilgili kararları uygulamamakta ısrar ettiklerini dile getiren Sayan, 'Yaşanan terör olaylarıyla bir kez daha anlaşılmaktadır ki, terör içerikleri arasında ayrım gözetilmesi insanlığa karşı işlenen terör eylemlerinin propagandasına göz yumulması telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmaktadır.' ifadesini kullandı.

Sayan, internetin başta terör içerikleri olmak üzere diğer yasadışı ve zararlı içeriklerden arındırılması konusunda söz konusu küresel platformların sorumlu davranmaya zorlanmaları gerektiğine işaret ederek, internet ortamının sahipsiz olmadığını, doğru bilineni uygulamaya devam edeceklerini söyledi.

İnternette neyin yasa dışı içerik olduğuna ilişkin kararların küresel internet şirketlerinin hukuk danışmanlarınca verilecek karar olmadığının altını çizen Sayan, söz konusu kararların, bağımsız mahkemeler tarafından verildiğini, varsa hukuki düzlemde tespit ve itirazın sonuna kadar yapılabileceğini belirtti.

Sayan, internette paylaşılan bir içeriğin saniyeler içinde milyonlarca kişiye ulaştığını hatırlatarak, sözlerine şöyle sürdürdü:

'Biz belirli şeylere sabrediyorsak vatandaşlarımızın sonuna kadar yararlanması için ama bir karar olduğu zaman bunu uygulamak mecburiyetindeyiz. Şu anda bizde yapılan yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi. Zararlı içerikten dolayı biz bütün bilgiden mahrum olmamalıyız. Lütfen tüm şirketler ve aktörler, açık, şeffaf ve uluslararası kurallara uygun politikalar oluştursunlar, ülkeler ve kullanıcılar arasında ayrım gözetmeksizin uluslararası sözleşmelerde belirlenen meşru amaçlar kapsamında internetin yasa dışı içeriğiyle mücadelede etkin özdenetim mekanizmaları geliştirsinler ve yetkili mercilerin taleplerinin karşılanması konusundaki sorumluluklarını yerine getirsinler.'

İnternetteki yasa dışı içeriklerle tüm dünyanın mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Sayan, 'İnternetin terörizme yönelik kullanımıyla mücadele için uluslararası kabul görmüş standartlarda, kapsamı yasayla açıkça belirlenmiş, meşru bir amaca yönelik yürütülen çalışmaların devam edeceğini belirtmek isterim.' diye konuştu.
Kaynak: AA