ILO'da Çalışanları Memur-Sen Temsil Edecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ILO'nun Cenevre'de düzenleyeceği 106. Uluslararası Çalışma Konferansı'nda Türkiye'deki çalışanları MemurSen'in temsil etmesine karar verdi Kararla Türkİş'in 1952'den bugüne kadar ILO'nun Uluslararası Çalışma Konferansı'nda çalışanları temsil etme hakkı sona ermiş oldu

ÖZCAN YILDIRIM - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 5-16 Haziran'da Cenevre'de düzenleyeceği 106. Uluslararası Çalışma Konferansı'nda Türkiye'deki çalışanları Memur-Sen'in temsil etmesini kararlaştırdı.

Memur-Sen'in en fazla üyeye sahip sendika olduğu gerekçesiyle Türk-İş yerine ILO'da tüm çalışanları kendisinin temsil etme talebini değerlendiren Bakanlık, bir süredir yaptığı inceleme ve görüşmeleri tamamladı.

ILO'nun İsviçre'nin Cenevre kentinde 5-16 Haziran günleri arasında düzenleyeceği 106. Uluslararası Çalışma Konferansı'na, çalışanları temsilen Memur-Sen'in delege olarak katılmasına karar veren Bakanlık, ilgili kararı işçi ve memur konfederasyonlarıyla paylaştı.

Bakanlık ayrıca, konferansa Memur-Sen, Türk-İş, Hak-İş ve Türkiye Kamu-Sen'in iki, DİSK ve KESK'in ise bir teknik danışmanla katılacağını duyurdu.

Bu kararla, Türk-İş'in 1952'den bugüne kadar devam eden ILO'nun Uluslararası Çalışma Konferansı'nda çalışanları temsil etme hakkı sona ermiş oldu.

- Çalışma hayatının standartlarını ILO belirliyor

ILO, 1919 yılında Birinci Dünya Savaşı'na son veren Versay Antlaşması kapsamında, 'evrensel ve kalıcı bir barışın ancak sosyal adalet temelinde inşa edilebileceği' inancından hareketle kuruldu.

Türkiye ile 187 ülkenin üye olduğu örgütün merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunuyor. Üye ülkeler, ILO'nun çizdiği çalışma standartlarını onaylayarak, kendi iç mevzuatlarını bunlara uyumlu hale getiriyor.

Kendisine ait bir anayasaya sahip olmasının yanında örgütü diğer kuruluşlardan ayıran özelliği, bünyesinde hükümet, işveren ve işçi kesimlerinin birlikte temsil edilmesi.

Çalışma hayatına pozitif anlamda katkı sağlayan evrensel standartlarını her yıl haziran ayında düzenlediği Uluslararası Çalışma Konferansı'nda belirleyen ILO, en yetkili karar organı ve en etkili diyalog mekanizması konumundaki konferansın 106'ncısını gelecek ay Cenevre'de gerçekleştirecek.

Bu konferansta ülkeler, hükümet, işveren kesimi ve emek kesimi olmak üzere üçlü bir yapıyla temsil edilecek.
Kaynak: AA