Gazze'deki Elektrik Krizi

'İnsan Hakları Kuruluşları' oluşumunun sözcüsü Şeas:'Elektrik krizi sonucu giderek kötüleşen insani durum, insan hakları kuruluşları olarak bize bu krizin sorumlularını uyarma ihtiyacı hissettirdi'.

Gazze Şeridi'ndeki insan hakları örgütleri, çözümsüz kalan elektrik krizi nedeniyle bölgedeki insani durumun giderek kötüleştiği uyarısında bulundu.

'İnsan Hakları Kuruluşları' isimli oluşumun sözcüsü Emira Şeas, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) binasının önünde düzenlediği basın toplantısında, 'Elektrik krizi sonucu giderek kötüleşen insani durum, insan hakları kuruluşları olarak bize bu krizin sorumlularını uyarma ihtiyacı hissettirdi.' dedi.

Filistin hükümetine Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ne karşı dengeli bir siyaset izleme çağrısında bulunan Şeas, hükümetten ayrıca, bölgedeki tarafların Gazze'deki elektrik krizini bitirmek için sunduğu önerileri incelemesini istedi.

'İnsan Hakları Kuruluşları' oluşumunun bünyesinde, Gazze Şeridi'nde faaliyet gösteren 'Demokrasi ve İnsan Hakları Merkezi', 'Eşit İnsan Hakları Merkezi', 'Uluslararası Hak ve Kalkınma Kuruluşu', 'Kalkınma ve Adalet Kandili Kurumu' ve 'Uluslararası Hukuk Araştırmaları Kurumu' adlı insan hakları örgütleri yer alıyor.

Gazze'deki Enerji ve Tabii Kaynaklar Kurumu, Filistin hükümetinin akaryakıta uyguladığı yüksek vergiden dolayı bölgedeki tek elektrik santralinde üretimin geçen ay durduğunu açıklamış, ardından bölgede elektrik kesintileri artmıştı.

Filistin hükümeti ise bu suçlamayı reddederek Hamas'ın dağıtım şirketi ve enerji kurumunda etkinliğini sürdürmesinin hükümetin görevlerini yerine getirmesini engellediğini savunuyor.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin ihtiyacı olan yaklaşık 400 megavat elektriğin şu an yalnızca 152 megavatı karşılanabiliyor. İsrail tarafından 120, Mısır'dan 32 megavat elektrik sağlanırken Gazze'deki santralden 60 megavat elektrik elde edilebiliyordu.
Kaynak: AA