Filipinler, Pag-Asa Adası'na Asker Sevk Ediyor

Manila yönetimi, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adaya asker ve mühimmat göndermeye başladığını duyurdu.

Filipinler Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı Pag-asa Adası'na asker ve mühimmat sevk etmeye başladığını duyurdu.

Filipinler Ordusu Batı Komutanı Korgeneral Raul del Rosario, Pag-asa Adası'na tesislerin inşaatı için sevk edilen asker ve mühimmatın geçen hafta adaya ulaştığını açıkladı.

Rosario, asker ve mühimmat sevkiyatının, Pag-asa'daki askeri tesislerde bulunan uçak pistini güçlendirmek ve uzatmak için yapıldığını, ayrıca adada bir liman inşaatını amaçladığını belirtti.

Çin, Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana ve Genelkurmay Başkanı General Eduardo Ano'nun tartışmalı adaya geçen ayki ziyaretini protesto etmişti.

Pag-asa Adası, 1960'lı yılların sonundan bu yana Filipinler askerlerine ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon rezervleri bulunduğu belirtilen Güney Çin Denizi üzerinde, Çin başta olmak üzere Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan hak iddia ediyor. Pekin'in, tartışmalı sularda inşa ettiği yapay adalar üzerinde kurduğu üsleri silahlandırdığı iddiaları, bölge ülkeleri ve Çin arasında gerginlik yaşanmasına neden oluyor.

Son zamanlarda uydulardan elde edilen görüntülerin adalara büyük ölçekte silah sistemlerinin yerleştirildiğini ortaya koyduğuna işaret eden uzmanlara göre bu durum, Çin'in artık Güney Çin Denizi üzerinde 'etkili kontrole' sahip olduğunu gösteriyor.

Çin ise adalardaki silahların barışçıl amaçlara hizmet ettiğini savunuyor.

Kaynak: AA