Ediz Hun'dan 'Hoplamalı' Yaş Vurgusu

Türkiye’de ilk kez İzmir’de düzenlenen Uluslararası İzmir Keyifli Yaş Alma Fuarı ve Kongresi, usta oyuncu Ediz Hun’un da katılımıyla başladı. Konuşmasında 1940 doğumlu olduğunu vurgulayan Hun, “Yani 70’ten çok gün aldım” diyerek mikrofonu bırakıp hopladı.

Ediz Hun'dan 'Hoplamalı' Yaş Vurgusu
11-13 Mayıs tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası İzmir Keyifli Yaş Alma Fuarı ve Kongresi, Fuar İzmir’de başladı.

Uluslararası fuarda, birbirinden ilginç 25 atölye çalışması, ünlülerle sohbetler, yoga ve kahkaha kursları, can dostum terapisi gibi renkli etkinliklerle sağlıklı yaş almanın formülleri anlatılacak. Yaş alan vatandaşlar ile ailelerinin akademik ve uygulamalı olarak bilgi alabileceği fuarda, ’yaşlanmanın değil keyifli yaş almanın’ vurgusu yapılacak. Fuar ve kongrenin açılışına; Yeşilçam’ın usta oyuncusu Ediz Hun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Tabip Odası Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Fehmi Akçiçek, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ediz Hun, ziyaretçilerin sevgi seli ile karşılaşırken, onlarla fotoğraf da çektirdi. Gün içerisinde konferans verecek olan Hun, selamlama konuşmasında annesinin yıllar önce İzmir Kız Lisesinde felsefe öğretmeni olarak görev yaptığını söyledi.

Hun, 1940 doğumlu olduğunu vurgulayan Hun, “Yani 70’ten çok gün aldım” diyerek mikrofonu bırakıp hopladı.

“Saygı ve sevgi görerek”

Fuar ve kongrenin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, “İzmir yaşayan şehir, yaşanacak şehir. Burada herkes yaşayacak. Özelliğimiz; güleryüzümüz, özgürlüğümüz, Atatürk’ün izinden gitmemiz, demokrasiye, insan haklarına, hukuk devletine inanmamız, bunun için çaba göstermemiz. Güneş doğudan doğuyor. İzmir, yurdumuzun en batısında. Güneşe ayna tutacağız ve bütün Anadolu’yu aydınlatacağız. Bunun için çalışıyoruz. Yaş alanlarımız da bu kentte özgürce, hem yaşam standardı gelişerek hem de mutlaka ve mutlaka saygı görerek, sevgi görerek bu kentte yaşamaktadır, yaşayacaktır. Bu kenti kent yapan, diğer kentlerden ayıran, bu kentte yaşayan kadınlarımızdır. Onların sosyal hayata, iş hayatına karışması, yaşantının erkeklerden daha fazla içinde olması, bu kenti diğerlerinden farklı kılmıştır. İzmirli kadınlara ne kadar iş verirseniz verin bir şey demez ama yaşam felsefesine müdahale etmeye kalkarsanız dimdik ayağa kalkar ve haddini bildirir” dedi.



Ödül töreni, defile ve konser

Fuar ve kongre kapsamında sağlıklı yaş alma konusuna dikkat çekmek amacıyla bir karikatür ve resim yarışması da düzenlendi.

Yarışmada dereceye girenlere ödüllerini, Ediz Hun ve belediye başkanları takdim etti. Ardından Sağlıklı Yaş Alma ve Dayanışma Merkezi kursiyerleri özel defile ile tasarımlarını tanıtırken, Umut Korosu da sahne alarak konser verdi.

Akademisyen ve ünlülerle söyleşiler

Uluslararası İzmir Keyifli Yaş Alma Fuarı ve Kongresi kapsamında, keyifli yaş almaya yönelik öneriler üretilecek, yaş alma biyolojik, psikolojik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla irdelenecek ve yaşlanma konusunda toplumsal algı ve genel kabul görmüş yaklaşımlar sorgulanacak. Ayrıca keyifli yaş almak için Türk toplumuna özgü stratejiler önerilecek. Fuara katılan vatandaşlar, alanında uzman akademisyenler ve başarılarıyla topluma mal olmuş ünlülerle birlikte yaş alma üzerine interaktif sunumlar, söyleşiler ve atölyelere katılacak.

Üç kategori

Uluslararası İzmir Keyifli Yaş Alma Fuarı ve Kongresi ’Bilimsel Program’, ’Sosyal Program’ ve ’Atölyeler’ olmak üzere üç kategoriden oluşacak. Bilimsel Program kapsamında, tıp dünyasından Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, Prof. Dr. İsmail Tufan, Prof. Dr. Ahmet Turan Işık, Prof. Dr. Çiçek Fadıloğlu ve Doç. Dr Sevnaz Şahin; Sosyal Program kapsamında ise Yeşilçam’ın usta sanatçısı Ediz Hun ile oyuncu, sunucu Nilgün Belgün hayranlarıyla buluşacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Keyifli Yaş Alma Fuarı ve Kongresi için Egekent, Bostanlı, Bornova, Otogar, Tınaztepe, Sarnıç, Narlıdere ve Halkapınar’dan ücretsiz ulaşım sağlanacak.

25 atölye çalışması

Fuar ve kongrede, 25 atölye çalışması gerçekleştirecek. Etkinlikler ’Şirin atıştırmalıklar’, ’Sen de mi diyabetlisin?’, ’Fotoğrafın güzelliği’, ’Geleneksel sanatlar’, ’Teknolojim’, ’Rekreasyon’, ’Masal’, ’Resimli yaratıcı drama’ ve ’Can dostum terapisi’ atölyelerinde gerçekleştirilecek. Hobi atölyesinde örgü, keçe, takı, taş boyama, tahta boyama ve ebru sanatı çalışmaları yapılacak. Ayrıca İngilizce, yoga, nefes, dans, astroloji, kaygı ve kahkaha, ritim ve psikodrama atölyeleri olacak.

Üç kuşak bir arada

Keyifli yaş almanın anlatılacağı fuar, dedeleri ve nineleriyle ya da anne-babalarıyla gelen çocuklara da, tıpkı Karşıyaka Belediyesinin Tay Park’tan getireceği Midilli atlarıyla gezinti gibi keyifli anlar yaşatacak. Fuarda medikal ürün satan firmalarla huzurevleri de yer alacak. Katılımcılar bu konular hakkında uzmanlarından bilgi alabilecek.

Nüfusumuzun yüzde 8.2’si yaşlı

TÜİK verilerine göre Türkiye’de yaşlı nüfus (65 ve daha yukarı yaş), 2015 yılında 6 milyon 495 bin 239 kişi. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı 2014 yılında yüzde 8 iken, 2015 yılında yüzde 8,2’ye yükseldi. En yüksek yaşlı nüfus oranında Türkiye, 167 ülke arasında 66. sırada yer alıyor.
Kaynak: İHA