Diyarbakır'da 'Şizofreni Hastaları' Gösteri Yaptı

Yenişehir HEM tarafından tedavilerine yardımcı olmak için tiyatro, müzik ve halk oyunu alanlarında eğitim verilen hastalar, düzenlenen etkinlikte gösteri yaptı Kamu Hastaneler Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Yard. Doç. Dr. Araç: 'Hastaların tedavi sürecinde medikal tedavilerin yanında tiyatro, resim, müzik gibi sanatsal faaliyetlerle kendini ifade edebilme yeteneklerini geliştiriyoruz' Hastalardan Kabarmak: 'Eskiden kendimde değildim, çok kötü durumdaydım. Şimdi çok iyiyim, kendimi iyi çok iyi hissediyorum, daha iyi olmak istiyorum. Bizim gibileri hor görmesinler. Bizim de yapabileceğimiz bir şeyler var'

Diyarbakır'da, Yenişehir Halk Eğitim Merkezi (HEM) tarafından tedavilerine yardımcı olmak amacıyla tiyatro, müzik ve halk oyunu alanlarında eğitim verilen şizofreni hastaları, sahnede hünerlerini sergiledi.

Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesine bağlı Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde tedavi gören ve Yenişehir HEM tarafından sosyalleşmeleri, topluma kazandırılmaları ve öz güven duygularının geliştirilmesi amacıyla müzik, halk oyunları ve koro gibi alanlarda eğitim verilen şizofreni hastaları sahne aldı.

Kamu Hastaneler Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Yrd. Doç. Dr. Eşref Araç, toplum ruh sağlığı merkezlerinin 6 yıldır hastalara hizmet verdiğini söyledi.

Merkezlerinde 470 hastanın olduğunu ve bunun dışında 3 ayrı bakım merkezinde takip ettikleri hastalar bulunduğunu belirten Araç, merkezlerinde psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal çalışmacı, hemşire ve HEM'den gelen eğiticilerin hizmet verdiğini dile getirdi.

HEM tarafından verilen eğitimlere değinen Araç, 'Hastaların tedavi sürecinde medikal tedavilerin yanında tiyatro, resim, müzik gibi sanatsal faaliyetlerle kendini ifade edebilme yeteneklerini geliştiriyoruz.' dedi.

İlaç tedavisinin önemli olduğunu fakat hastaların kendilerini kanıtlayabildikleri bir ortam hazırlandığı durumda tedavileri için ciddi bir pozitif destek sunulduğunu anlatan Araç, şöyle devam etti:

'Normal yaşamlarını devam ettirebilmelerini görmüş olarak hem kendilerine hem de ailelerine daha rahat bir hayat sunduklarını görüyorlar. Bu da hastaların ciddi bir şekilde hızlı iyileşmelerini sağlıyor. Hastalarımız kendi başına işlerini yapabilecek, gündelik yaşamlarını sağlayabilecek fonksiyondalar. Normal şartlarda ruhsal kronik hastalığı olan hastalarımıza kendi yaşamlarında işlerini yapamayacak seviyeye gelecek kadar olanlar var. Toplumun dışındaymış hissi oluşuyor bu hastalarımızda. Biz bu etkinliklerle bunu kırmış oluyoruz. Toplumda normal bir birey gibi yaşayabileceklerini hem kendilerine hem ailelerine göstermiş oluyoruz.'

- 'Sonuç çok verimli bir hale geldi'

Yenişehir HEM Müdürü Nurullah Öncü ise merkez olarak 2010'dan bu yana birçok alanda toplum ruh sağlığı merkezindeki hastalara yönelik çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Gözlemlerinde verilen eğitimlerin hastaların üzerinde olumlu etki yarattığını gördüklerini anlatan Öncü, 'Hastaların bu konuya çok sıcak baktıklarını ve gözlerinden memnun olduklarını gördük. Biz kendi kurslarımızı onlara dayatmadık. Hangi kurslara ilgileri varsa onların o isteği doğrultusunda başlayınca da sonuç çok verimli bir hale geldi.' diye konuştu.

Sahne alan hastalardan İdris Kabarmak da yaklaşık 20 yıldır hasta olduğunu aktararak 'Tedavi oluyordum bir türlü iyileşemedim. Katıldığımız etkinlikler bana çok iyi geldi. Eskiden kendimde değildim, çok kötü durumdaydım. Şimdi çok iyiyim, kendimi iyi çok iyi hissediyorum, daha iyi olmak istiyorum. Bizim gibileri hor görmesinler. Bizim de yapabileceğimiz bir şeyler var.' dedi.

Ekipte yer alan Sedat Aküzüm de şizofreni hastası olduğunu, uyuyamadığı için tedavi gördüğünü dile getirdi. Doktorların tedavisi için ilaç verdiğini ifade eden Aküzüm, şu anda iyi olduğunu, katıldıkları etkinliklerin tedavilerinde olumlu etkisi olduğunu kaydetti.
Kaynak: AA