Cumhurbaşkanı Erdoğan: NATO üyelerinin YPG’ye desteği kabul edilemez

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gerektiğinde önleyici tedbirleri almak zorundayız. Göbeğimizi kendimiz kesmeliyiz. Türkiye’nin fikrine müracaat etmeden birileri karar alıyorsa bunun bedelini de ağır ödüyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: NATO üyelerinin YPG’ye desteği kabul edilemez
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin, ABD ve Brüksel'i kapsayacak yoğun diplomasi trafiği öncesinde değerlendirmelerde bulundu. Bölgede gelişen tehditlere karşı Türkiye'nin kendi göbeğini kesebilecek durumda olması gerektiğini altını çizen Erdoğan, “Gerektiğinde önleyici tedbirleri alamazsak bizim için her an sıkıntıdır. PYD-YPG'yi düşünün, bir bakıyorsunuz NATO'da beraber olduğumuz ülkeler bunlarla işbirliği yapıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil” dedi.

TRUMP İLE KONUŞACAĞIZ


“NATO'da sizinle beraber olan biziz, terör örgütü beraber değil” diyen Erdoğan, “Tüm bunları, NATO zirvezinde de tabii ki A'den Z'ye gündeme getireceğiz, Bunları ABD ziyaretimde konuşacağız. Çünkü birbirimizi anlamaya mecburuz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'SİZ KARAR VERİLEMEZ

Ortadoğu'da Türkiyesiz bir karar verilmesinin düşünüleyeceğini belirten Erdoğan, “Eğer Türkiye'nin fikrine müracaat etmeden birileri karar alıyorsa bunun bedelini aslında ağır ödüyorlar. Hem ekonomik olarak hem de insan kaybı olarak ödüyorlar. Bu nedenle süratle bunu halletmemiz gerekir” dedi.

Belirleyici olan ikimizin görüşmesi


ABD'ye ziyarette bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın temaslarıyla ilgili olarka ise Erdoğan, “Bunlar ön görüşmeydi. Hangi ölçekte geçti, nasıl geçti vs. bunları dinledikten sonra, inşallah bizim sayın Donald Trump ile yapacağımız görüşmedir asıl belirleyici olan. Sayın Başkan ile yapılacak görüşmenin neticelere göre, adeta ben peşrev gibi görüyorum” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, adresi yanlış göstermiş


Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun “Saray CHP'nin içini karıştırıyor” sözleri için, “Orasının adı saray değil, Külliye! Dedikleri, külliyen yalan. Bizim kendi işimiz gücümüz var. O işlerle ne yapacağız. Maalesef adresi yanlış göstermiş” yorumunu yaptı.

Macron görüşme teklif etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel'de Fransa'nın yeni lideri ile görüşecek.

Erdoğan, Fransa'da başkanlık seçimini kazanan Macron ile görüşmesinin olumlu geçtiğini belirtti: Brüksel'de bir arada olacağız. Ardından G20 var, orada da görüşeceğiz. NATO'da bir araya gelmeyi kendisi teklif etti, orada başa baş görüşürsek memnun olurum dedi. Bana göre, AK Parti biliyorsunuz, Türkiye'de ilk defa ne sağ ne sol, tam tersine merkez siyasetle çıkmış bir partidir. Şu anda Macron'unda merkez siyaseti temsil ediyorum diye çıkması bir şeylere işaret ediyor. Dünya artık artık sağ sol savrulmasını değil, merkezci bir tespiti yapmış durumda. Neticede Türkiye'de bu anlayış 14- 15 yıldır hamdolsun iktidarda. Demek ki millet bu anlayışı kabullendi, beğendi.

Sisi, bizim gündemimizde yok

“Sizden önce Mısır Devlet Başkanı Sisi'nin Kuveyt ziyareti vardı. Acaba bütün bu gelişmeler bir diplomasi trafiğinin kavşak noktası olabilir mi?” sorusuna Erdoğan, “Bizim gündemimizde Sisi hiç yer almadı. Öyle birşey olmadı. Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle neler görüştüklerini bilmiyorum. Ama dediğim gibi bizim bugünkü gündemimizde o tür bir konu hiç yer almadı” yanıtını verdi.

Küresel sermaye ülkeye girecek


Cumhurbaşkanı Erdoğan, piyasalarda canlanmanın kendini ciddi şekilde hissettirdiğini belirtti. Türkiye ekonomisinin artık yere sağlam bastığını ve eskisi gibi olmadığını belirten Erdoğan, “Finans sektöründe de soru işaretleri geride kaldı. Yatırımcıya kapıları açtılar. Küresel sermayenin de Türkiye'ye girişinin arttığını göreceğiz. Bundan en küçük tereddütüm yok” diye konuştu.

21 Mayıs'tan sonra yeni yol haritası


“21 Mayıs'tan sonra bakanlar değişecek mi?” sorusuna Erdoğan, “Doğmamış çocuğa don biçilmez. 21'inden sonra her şeyimizi duyacaksınız. Başbakan olunca 100 günlük bir proje açıklamıştım. Şimdi inşallah yine kongrenin ardından da, tabii ki bir yol haritası açıklarız” yanıtını verdi. “Adı 100 gün mü olacak?” sorusu için “(Gülerek yanıt veriyor) Benzer... Yani 100 olmaz da belki 6 ay olur” ifadelerini kullandı.

İmzalarsa Türkiye için zirve olur

Çin seyahatinde Modern İpek Yolu zirvesiyle ilgili atılacak adımları değerlendiren Erdoğan, “İmzalar atılmadan bir şey söylemek istemiyorum. İmzalanması halinde Türkiye için bir zirve anlaşması olacaktır” dedi.

Türkiye'nin mührü olur

Erdoğan, Kuveyt Havalimanı projesini Limak'ın gerçekleştireceğine dikkat çekerek, “İnşallah bu havalimanıyla birlikte burada Türkiye'nin bir mührü olmuş olur” dedi. Erdoğan, “Kuveyt'te gerek savunma sanayiinde gerek ekonomi ve dış ticarette kırmızı ve beyaz ette, gıdada birçok şeyi beraber yapma hususunda kararlılığımız oluştu. Korvetler, fırkateynlerin yapımı ve gemi inşaası konusunda Türkiye'nin bilgi ve deneyimini paylaşma fırsatımız oldu” diye konuştu.

Kuvvetler ayrılığı daha belirgin bir hale geldi

Danıştay Başkanı Güngör, referandumunun ardından kuvvetler ayrılığı ilkesinin daha belirgin hale geldiğini vurguladı.

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, “16 Nisan 2017 tarihinde halk oylamasına sunulan ve kabul edilen değişiklikle Anayasamızda var olan kuvvetler ayrılığı ilkesi, daha da belirgin hale getirilmiştir” dedi.

TARAFSIZLIK VURGUSU


“Yine bu değişiklikle Anayasanın 9. maddesine, yargının tarafsız olduğu ifadesi eklenmiştir” diyen Güngör, isim vermeden zaman zaman muhalefetten yargıya gelen eleştirilerde kullanılan dile dikkat edilmesi gerektiğini de belirterek, “Yargı kararları ve yargıçlar eleştirilirken idarenin yandaşı ya da idarenin faaliyetlerine engel çıkaran bir güç gibi değerlendirilmemelidir. Ne yazık ki, kimi zaman algı oluşturmak amacıyla sübjektif, haksız, ölçüsüz eleştiri ve değerlendirmeler, yargının saygınlığına zarar verici olmaktadır” dedi.

OHAL ETKİSİ


Güngör, 'OHAL'in ardından, yargının, daha sağlıklı bir yapıya kavuştuğu açıkça ortadadır' dedi.

Sierra Leone Başkanı Beştepe'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma'yı Beştepe Külliyesi'nde ağırladı. Koroma için Külliye'de resmi tören düzenlendi. Külliye önündeki caddede Koroma'yı karşılayan atlı süvariler, konuk cumhurbaşkanına protokol kapısına kadar eşlik etti. Koroma, Erdoğan tarafından Külliye kapısında karşılandı. Erdoğan ve Koroma'nın alandaki yerlerini almasının ardından, iki ülkenin milli marşları çalındı. Koroma, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı, 'Merhaba asker' diyerek selamladı.Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

BAŞ BAŞA GÖRÜŞTÜ

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında, Erdoğan ve Koroma, merdivenlerde, Türkiye ve Sierra Leone bayrakları önünde el sıkışarak, gazetecilere poz verdi. Erdoğan ve Koroma, daha sonra baş başa ve heyetler arası görüşmelere geçti. Erdoğan, baş başa görüşme sonrası Koroma ile ortak basın toplantısı düzenledi, konuğu onuruna resmi akşam yemeği verdi.

Kalabalık heyet masada


Kabulde Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Albayrak, Ekonomi Bakanı Zeybekci, Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile yetkililer hazır bulundu.

Duvarın tuğlaları gibi olmalıyız


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına yönelik mesajı, açılış programında okundu. Mesajda şu ifadeler yer aldı: Efendimizin ayaklar altına aldığı kavmiyetçilik, zehirli bir sarmaşık gibi İslam ümmetini sarıyor. Birçok yerde kardeşlerimiz her an ölümle, zulümle, terörle yaşamak zorunda kalıyor. İçimizi karartan bu tabloya artık 'dur' demek hepimizin sorumluluğudur.

FORMÜLÜMÜZ BUDUR


Birilerinin hırsı, hıncı ve çıkarı için ortak geleceğimizin çalınmasına rıza gösteremeyiz. Tüm Müslümanlar, Peygamber Efendimizin emri mucibince bir duvarın tuğlaları gibi birbirine kenetlenmek zorundadır. Ekilmeye çalışılan fitne ve nifak tohumlarını kurutacak formül işte budur.