CHP Grup Başkanvekili Özel Açıklaması

'(Muharrem İnce'nin imza toplama girişimi) Muharrem bey, imza toplama niyetini ifade ettiyse, o kendi değerlendirmesi ve saygıyla karşılanacak bir değerlendirmedir sonuçta ama benim bununla ilgili yorum yapmam doğru olmaz'.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin kurultay için imza toplama girişimine ilişkin, 'Muharrem bey, imza toplama niyetini ifade ettiyse, o kendi değerlendirmesi ve saygıyla karşılanacak bir değerlendirmedir sonuçta ama benim bununla ilgili yorum yapmam doğru olmaz.' dedi.

Özel, düzenlediği basın toplantısına, beyaz, sarı ve siyah renklerindeki madenci baretleri ile geldi.

13 Mayıs Cumartesi gününün; Soma'da yaşanan büyük acının, dünyanın sayılı, Türkiye'nin en büyük iş kazasında 301 madencinin hayatını kaybedişinin 3. yılı olduğunu anımsatan Özel, o gün Soma'da yapacakları faaliyetleri anlattı.

Özel, o gün Soma'da saat 14.30'da Türkiye Kömür İşletmelerinin önünde, tüm Türkiye'den gelecek kişilerle buluşacaklarını ifade ederek, herkesi bu buluşmaya davet etti.

Soma'daki facianın tam yaşandığı saat 15.05'de de madenci anıtının önünde olacaklarını aktaran Özel, daha sonra Soma şehitlerinin aileleri ile düzenleyecekleri mitingde, Soma'da 3 yıldır yaşananları bir kez daha haykıracaklarını söyledi.

Özgür Özel, 29 Nisan gününün dünyadaki iş kazalarını önleme günü olduğunu ve 29 Nisan 2014 günü TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada madenci baretini havaya kaldırdığını anımsatttı.

Mecliste bir komisyon kurmak suretiyle, Soma başta olmak üzere madenlerdeki güvenlik ve işçi sağlığı sorunlarının görüşülmesini talep ettiklerini, ancak bu önergelerinin kabul edilmediğini söyleyen Özel, 13 Mayıs günü de Soma'daki facianın yaşandığını kaydetti.

CHP Grup Başkanvekili Özel, faciadan bir hafta sonra Mecliste yaptığı bir konuşmada, Soma'daki ateşi ve matemi sembolize eden, karaya boyanmış kırmızı bareti elinde tuttuğunu belirtti.

O gün Mecliste, 'Soma'da adalet gerçekleşince, gerçek suçlular cezasını bulanca ve madenler güvenli hale gelince beyaz bareti alıp karşınıza çıkacağız' dediğini dile getiren Özel, beyaz baretle henüz Meclis kürsüsüne çıkamadığını ve böyle giderse de çıkamayacağını söyledi.

- Herkesi Soma'ya davet etti

CHP'li Özel, Soma faciasından sonra 'Unutursak yüreğimiz kurusun' diyenlere seslenmek istediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

'İlk gün dava görülürken Soma'da mahkeme salonuna dönüştürülmüş tiyatro salonunun önünde 4 kilometrelik kuyruk ve 10 bine yakın insan vardı. 3 yıl boyunca tamamını takip ettiğimiz 16 blok duruşma yapıldı. Kimi 8,9 gün, kimi bir gün sürdü ve yargılamada yavaş yavaş sona gelindi. Kötü haber şu ki ilk gün 10 bin kişi kapıda iken, şimdi salonun yarısı boş. İlk gün annelerin yakarmaları karşısında hakimlerin, savcıların, jandarmaların, polislerin gırtlakları düğümlenip gözyaşları dökülürken, şimdi savunma avukatları duygusal konuşma yapan annelere 'duygu sömürüsü yapıyor, dışarı çıkarın' diyor. Soma'daki dengeler şirket lehine, mağdurlar ve aileleri aleyhine gelişmiş durumda.

3 yıl önce televizyonları başında ağlayanlara sesleniyoruz, Soma'yı unutmayın, unutmadıysanız unutmadığınızı gösterin. Çünkü duruşma 5 yıllık tutukluluk süresine oynayan, bu tamamlandığı zaman tutuksuz yargılanıp kendilerini kurtarmak isteyenlerin duruşmayı uzatma gayretleri ile devam ediyor. Duruşma 11 Temmuz'a ertelendi. Hakim üzerinde çok çeşitli baskılar var. Hakimin duruşmayı 11 Temmuz'a erteleyerek, 'tayinlerde beni görevden alın bildiğiniz gibi birini getirin, çünkü ben bildiğimi yapacağım' diyor.'

Özgür Özel, herkesi önce Soma'daki anmaya, sonra da duruşmaya davet etti.

'CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal hakkında MYK'da disiplin soruşturması başlatılmasına yönelik talepler olduğu iddiasının' sorulması üzerine Özel, 'MYK'nın tamamına katıldım. Böyle bir şeyin konuşulduğuna şahit olmadım.' diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Özel, 'Muharrem İnce'nin imza toplama girişimini nasıl karşılarsınız?' sorusuna, 'Muharrem bey, imza toplama niyetini ifade ettiyse, o kendi değerlendirmesi ve saygıyla karşılanacak bir değerlendirmedir sonuçta ama benim bununla ilgili yorum yapmam doğru olmaz. Çok net bir bilgim de yok.' yanıtını verdi.
Kaynak: AA