'Bilgi Ve İletişim Teknolojilerinin Büyüklüğü 94,3 Milyar Liraya Ulaştı'

Deloitte Türkiye Ortağı Yaveroğlu: 'Bilgi ve iletişim teknolojileri toplam sektör büyüklüğü 2016 yılında TL bazında yüzde 14,4'lük büyüme ile 94,3 milyar liralık hacme ulaştı' 'Geçen yıl elektronik haberleşme tarafında 45,4 milyar lira büyüklüğe ulaşıldı' TÜBİSAD eTicaret Komisyonu Başkanı Ertaş: 'Türkiye'de eticaret pazarı büyüklüğü 2015'te 24,7 milyar liraydı. Bu rakam, 2016 yılında yüzde 24 artarak 30,8 milyar liraya ulaştı' BTK Başkanı Sayan: 'Sektörün tamamında yerlilik oranını artırmayı hedefliyoruz'

Deloitte Türkiye’nin Ortağı Tolga Yaveroğlu, bilgi ve iletişim teknolojileri toplam sektör büyüklüğünün 2016 yılında Türk lirası (TL) bazında yüzde 14,4’lük büyüme ile 94,3 milyar liralık hacme ulaştığını belirterek, geçen yıl elektronik haberleşme tarafında 45,4 milyar liralık büyüklüğe ulaşıldığını bildirdi.

Yaveroğlu, Bilişim Sanayicileri Derneğinin (TÜBİSAD) 'Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü ve e-Ticaret 2016 Pazar Verileri' toplantısında, Deloitte'un TÜBİSAD'la yaptığı sektör araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Bilgi ve iletişim teknolojileri toplam sektör büyüklüğünün 2016 yılında TL bazında yüzde 14,4’lük büyüme ile 94,3 milyar liralık hacme ulaştığını belirten Yaveroğlu, geçen yıl elektronik haberleşme tarafında 45,4 milyar liralık büyüklüğe ulaşıldığını bildirdi.

Yaveroğlu, bilgi teknolojilerinin geçen yıl TL bazında yüzde 11’lik büyüme ile 29,6 milyar liraya, iletişim teknolojilerinin de yüzde 16'lık büyüme ile 64,7 milyar liraya ulaştığını ifade ederek, şunları kaydetti:

'Geçen yıl 29,6 milyar liralık büyüklüğe ulaşan bilgi teknolojileri sektörünün alt kategorilerindeki büyüklük, bilgi teknolojileri donanımında 12,9 milyar lira, bilgi teknolojileri yazılımında 11,9 milyar lira, bilgi teknolojileri hizmetinde 4,8 milyar lira oldu. Bilgi teknolojileri kategorisinde, bir önceki yıla göre en yüksek büyüme yüzde 16,3 ile yazılım kategorisinde gerçekleşti. Yazılım sektöründeki büyümeyi yüzde 14,4 ile hizmet, yüzde 5,1 ile donanım sektörleri takip etti.'

- 'Yazılım ihracatı yüzde 41 büyüdü'

Tolga Yaveroğlu, bilgi ve iletişim sektörü içinde yer alan iletişim teknolojilerinin 2016'da 64,7 milyar liralık büyüklüğe ulaştığını bildirdi.

Geçen yıl iletişim teknolojileri sektörünün donanım tarafında 19,3 milyar lira büyüklüğe ulaşıldığını belirten Yaveroğlu, bilgi teknolojileri hizmet kategorisinde yerlilik oranının yüzde 86, yazılım kategorisinde ise yüzde 60 olduğunu kaydetti.

Yaveroğlu, 'Sektörün, toplam ihracat rakamı ise TL bazında bir önceki yıla göre yüzde 32 artarak 3,1 milyar liraya ulaştı. Toplam ihracatın 2 milyar liralık kısmı yazılımdan geldi. Yazılım ihracatı geçen yıla oranla yüzde 41 büyüdü.' diye konuştu.

Yaveroğlu, en fazla ihracatın yüzde 56 ile Orta Doğu ve Afrika'ya, yüzde 20’lik oranla da AB ülkelerine yapıldığını bildirdi.

- 'Sektörün toplam istihdamının yüzde 67'si bilgi teknolojilerinde'

Deloitte Türkiye’nin Ortağı Yaveroğlu, geride bırakılan zor bir yıla karşın pazarda yüzde 14 oranındaki büyümenin memnun edici olduğunu ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi:

'Büyümenin büyük bir bölümünün, 4,5G ihalesinin de etkisiyle, iletişim teknolojileri sektöründen geldiğini görüyoruz. Bilişim teknolojileri sektöründe de yazılımın payı artmaya devam ediyor. TL'nin son dönemde kaybetmiş olduğu değer ve Turquality gibi ihracatı teşvik edici programların sektörümüzü kapsama dahil etmesiyle birlikte önümüzdeki dönemde, geçen yıl yüzde 32 oranında artan sektör ihracatının daha da gelişmesini bekliyoruz. Bu büyümenin sürdürülebilir olmasının önündeki en büyük engellerden biri olan nitelikli iş gücü açığı konusunu da hep birlikte çözmemiz gerekiyor.'

Yaveroğlu, sektörün toplam istihdamının yüzde 67'sinin bilgi teknolojileri kategorisinde bulunduğunu belirterek, bu yıl sektörde TL bazında çift haneli büyüme beklendiğini kaydetti.

TÜBİSAD e-Ticaret Komisyonu Başkanı ve sahibinden.com Genel Müdürü (CEO) Burak Ertaş da TÜBİSAD tarafından Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) proje ortaklığı, Deloitte Türkiye proje yönetimi ve ComScore proje veri ortaklığı tarafından hazırlanan 'Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü-2016 Raporu'nu açıkladı.

Ertaş, Türkiye'de e-ticaret pazarı büyüklüğünün 2015'te 24,7 milyar lira olduğunu belirterek, 'Bu rakam 2016 yılında yüzde 24 artarak 30,8 milyar liraya ulaştı. Bu 30,8 milyar liranın 13,3 milyar lirası perakende dışı, 17,5 milyar lirası perakende sektöründen oluşuyor.' dedi.

- 'Pazardaki gelişmeler gelecek adına umut verici'

Etkinliğe video konferans yöntemiyle bağlanan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan da pazardaki gelişmelerin gelecek adına umut verici olduğunu ifade ederek, son yıllarda mobil teknolojilerdeki gelişme ve tüketici alışkanlıklarındaki değişimin sektörün tamamını değişime zorladığını söyledi.

Sayan, sektörün tamamında yerlilik oranını artırmayı hedeflediklerini de kaydetti.
Kaynak: AA