Bakan Kaya'dan Engellilere Çay Servisi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, engellilerin istihdam edildiği 'Cafe Down'da çalışanlara çay servisi yaptı Bakan Kaya: 'Biz iktidara geldiğimizde engelli memur sayıları çok düşüktü. Bugün engelli memur sayımız 50 bine yaklaştı, 49 bin seviyesinde. Kamuda engelli işçi sayımız 10 bini aştı, özel sektörde 100 bine yaklaştı' 'İnşallah engellilerimiz için gecegündüz demeden, durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Onların yüzlerinin gülmesi, hayatın içine katılmaları, onları bu şekilde üretirken görmek bizim için en büyük mutluluk. Burası korumalı iş yerine örnek. Korumalı iş yerlerinin çalışmaları çok önemli' 'Erişebilirlik noktasında önemli adımlar attık. Gerekli bütün yasal düzenlemeleri yaptık. Şimdi uygulamada da zihniyet dönüşümünün sağlanması noktasında da herkesin üstüne düşen vazifeyi yapması gerekiyor'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, engellilerin istihdam edildiği 'Cafe Down'da çalışanlara çay servisi yaptı.

Kaya, devlet koruması altında bulunan zihinsel engellilerin sosyal yaşama uyumu ve istihdam olanaklarını arttırmak amacıyla hayata geçirilen 'Cafe Down'da engelli çalışanlarla bir araya geldi.

Renkli görüntüler ve diyalogların yaşandığı ziyarette engelli çalışanlara çay servisi yapan Kaya, büyük bölümü zihinsel engelli ve down sendromlulardan oluşan garsonlara çiçek verdi.

Engelli çalışanlar ise Kaya'ya yaptıkları işten çok mutlu olduklarını, yemek servisi yapmayı çok sevdiklerini ve meslek eğitiminde öncülük eden öğretmenlerinin kendilerine çok yardımcı olduğunu anlattı.

Cafe Down'da aynı zamanda para da kazandıklarını vurgulayan engelli çalışanlar, kafelerinin büyütülmesi talebinde bulunarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da ağırlamayı çok istediklerini söyledi.

Bu tip mekanların sayısını arttırmayı hedeflediklerini vurgulayan Kaya, 'İnşallah buraya Cumhurbaşkanımızı da getireceğiz.' dedi.

Sohbet esnasında zihinsel engelli çalışanlardan Hülya Derican'ın 'Bakan niye gelmedi?' diye sorması üzerine ise Kaya gülerek, 'Bakan benim, bakan geldi. Cumhurbaşkanımızı da getireceğiz inşallah.' yanıtını verdi.

- 'Bizim için gerçekten çok büyük bir mutluluk'

Bakan Kaya, bir basın mensubunun Dünya Engelliler Günü'ne yönelik değerlendirmelerini sorması üzerine, engellilerin toplumsal hayatın içerisinde yer almaları için bir çok icraat gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Hem yasal hem de uygulamada da bir çok yeni örneğin hayata geçirildiğine işaret eden Kaya, 'Hükümetimiz, engellilerimizin hem istihdam hem de hayatın her alanında yer alması için çalışmalarını çok güzel bir şekilde sürdürüyor. Burada çocuklarımız hem çalışıp üretiyorlar hem de insanlarla iç içe sosyal hayatın içindeler. Bu bizim için gerçekten çok büyük bir mutluluk.' değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti iktidarından önce engellilerin evlerine kapatıldığı süreçlerin yaşadığını anlatan Kaya, günümüzde engellilerin kamuda, özel sektörde iş sahibi olabildiğini ve toplumsal hayatın içerisinde insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamlarını sürdürdüklerini kaydetti.

- 'Eğitim saatlerinin arttırılması konusundaki çalışmalarımızı da başlattık'

Bakan Kaya, 'Evde bakım desteğiyle 490 bin engellisine sahip çıkan, yakınlarına bakım desteği veren bir Türkiye var bugün. Bunun dışında çocuklarımızın eğitimleri için her türlü desteği veriyoruz. Öncelikle eğitim alacaklar ki hayatın içerisinde kendi ayakları üstünde durabilecek şekilde hayatlarını idame ettirebilsinler.' ifadelerini kullandı.

Engelli çocuklara özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim verildiğini aktaran Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Otizm Eylem Planımızı açıkladık, 2016'nın Aralık ayında. Orada engelli bireylerimiz için eğitim saatlerinin arttırılması konusundaki çalışmalarımızı da başlattık. Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Engelli çocuklarımız en iyi şekilde eğitimlerini alsınlar ve kendi ayaklarının üzerinde durabilecek şekilde imkanı olanların eğitim alarak sosyal hayatın içine katılmaları için biz her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Otizm Eylem Planımızın çalışmaları sürüyor. Her türlü adımı ciddi bir şekilde takip ediyoruz.'

- 'Herkesin üstüne düşen vazifeyi yapması gerekiyor'

Bakan Kaya, eylem planının uygulanması konusunda koordinatör bakanlık olduklarını hatırlatarak, 'İnşallah engellilerimiz için gece-gündüz demeden, durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Onların yüzlerinin gülmesi, hayatın içine katılmaları, onları bu şekilde üretirken görmek bizim için en büyük mutluluk. Burası bir korumalı iş yerine örnek. Korumalı iş yerlerinin çalışmaları çok önemli.' şeklinde konuştu.

AK Parti hükümetleri döneminde engellilerin kamu ve özel sektörde istihdamının iyi bir seviyeye ulaştığına işaret eden Kaya, 'Biz iktidara geldiğimizde engelli memur sayıları çok düşüktü. Bugün engelli memur sayımız 50 bine yaklaştı, 49 bin seviyesinde. Kamuda engelli işçi sayımız 10 bini aştı, özel sektörde 100 bine yaklaştı.' dedi.

Kaya, engellilerin hayatın içinde daha fazla yer aldığı, tüm engellerin birlikte ortadan kaldırıldığı bir Türkiye idealinde olduklarını vurgulayarak, 'Biz erişebilirlik noktasında önemli adımlar attık. Gerekli bütün yasal düzenlemeleri yaptık. Şimdi uygulamada da zihniyet dönüşümünün sağlanması noktasında da herkesin üstüne düşen vazifeyi yapması gerekiyor. Tüm paydaşlarımızın üzerine düşen vazifeleri yapmaları lazım ki bu çocuklar hepimizin çocukları, hep birlikte onların yüzlerini güldürelim, hayatın içine katalım.' ifadelerini kullandı.

- 'Müşteriler bizden, biz de onlardan memnunuz'

Cafe Down'da yaptıkları çalışmalara yönelik AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ayşe Karabağlı (21), uzun süredir burada çalıştığını anlatarak, servis yapmayı çok sevdiğini belirtti. Karabağlı, 'Çalışmaktan çok mutluyum.' dedi.

Nuran Bulgan (36) ise duygularını 'Severek yapıyoruz işimizi. Rahatız da. Müşteriler bizden, biz de onlardan memnunuz.' sözleri ile dile getirdi.

İsmail Yılmaz (37) de Cafe Down'da uzun zamandır garsonluk yaptığını ifade ederek, çalışmazsa mutsuz olacağını söyledi.

Kaynak: AA