Alaeddin Kaya'nın Yakınlarına Açılan FETÖ Davası

Zaman gazetesinin eski sahibi ve 'FETÖ çatı davası' sanığı Kaya'nın eşi, iki oğlu ve gelininin de arasında bulunduğu 8 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi Gizli tanık Korkut: 'Sanık Koyunsağan, Kaya'dan aldığı talimatla şirketlerden para toplamıştır. Nakit olarak himmet alamadıklarında ise çek ve senet almışlardır' Mahkeme, sanıklardan Koyunsağan'ın tahliyesine karar verdi

Zaman gazetesinin eski imtiyaz sahibi olan ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) çatı davasında da yargılanan Alaeddin Kaya'nın eşi Zeynep Kaya, çocukları Cüneyt ve Zübeyir Kaya ile bir gelininin arasında bulunduğu 8 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanıklar Abdülmecit Koyunsağan ve Ömer Bulut ile avukatları hazır bulundu.

Tanıkların dinlenilmesiyle devam eden duruşmada, Korkut isimli gizli tanık, Kaya ailesi ve şirketlerine ilişkin beyanlarda bulundu.

Uzun süre Kaya ailesinin şirketi olan İmaj İç ve Dış Ticaret A.Ş'de çalıştığını belirten gizli tanık, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Sanıklardan Koyunsağan, İmaj İç ve Dış Ticaret A.Ş'de çalışan bir işçidir. Zübeyir Kaya'nın Samanyolu Koleji'nden arkadaşıdır. Kaya'nın şirketlerden himmet toplama talimatlarıyla faaliyetlerde bulunurdu. Zübeyir Kaya, Keçiören bölgesinde sözü geçen abilerdendir. Cüneyt Kaya da aynı faaliyetlerde bulunurdu. Sanıklardan Emin Erener, Kaya ailesinin güvendiği elemanlardandır. Mal varlığının bir kısmını bu şahsın üzerine yaparak para aklamaya çalışmışlardır. Sanıklardan Ayşegül Baldemir de Kaya ailesinin güvendiği şirket çalışanlarındandır. Sanık Ömer Bulut'u ise tanımıyorum.'

- Çek ve senetle himmet

Toplanan himmetlerin FETÖ ile bağlantılı kuruluşlar arasında aktarıldığını ifade eden gizli tanık Korkut, Kaya ailesinin şirketi ile Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Turgut Özal Üniversitesi arasında geçen yıl yaklaşık 1,5 milyon lira bağış yapıldığını, bu paranın daha sonra şirkete nakit olarak geri geldiğini ifade etti.

Sanıklardan Koyunsağan'ın, Zübeyir Kaya'dan aldığı talimatla şirketlerden 'himmet' topladığını ifade eden gizli tanık Korkut, 'Koyunsağan, Kaya'dan aldığı talimatla şirketlerden para toplamıştır. Nakit olarak himmet alamadıklarında ise çek ve senet almışlardır.' sözlerini kullandı.

- Talimatla Bank Asya'ya para yatırılmış

17-25 Aralık sürecinden sonra Kaya ailesinin güvendikleri şirket elemanlarına mal varlıklarını devrettiklerini belirten Korkut, bu süreçte ailenin kamuoyunda Bank Asya'yı kurtarma operasyonu olarak bilinen faaliyetlerde de yer aldığını bildirdi.

Gizli tanık, 'Bank Asya'nın zor zamanlarında, devlet korumasında olduğu için paralar 50'şer bin dolar olarak bölüştürüldü. Ardından şirket çalışanları adına Bank Asya'ya yatırıldı. Bunun talimatını kimin verdiğini bilmiyorum ama bu faaliyetlerin yapıldığını biliyorum.' ifadelerini kullandı.

Gizli tanık Korkut, Kaya ailesinin şirketin mali incelemesinde sorun çıkmaması için müfettişlere rüşvet verildiğini de öne sürdü.

Beyanların ardından söz hakkı verilen sanıklar, beyanlara karşı bir diyecekleri olmadığını, uzun süre tutuklu kaldıklarını ifade ederek tahliye talebinde bulundu.

- Ara karar

Beyanların ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Mahkeme, ByLock kullanıcısı olduğu ifade edilen sanık Bulut yönünden atılı suçun mahiyeti ve sanığın kaçma şüphesi bulunduğunu belirterek, tutukluluk halinin devamına, sanık Koyunsağan'ın ise mevcut deliller ve uzun tutukluluk süresini göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi.

Firari sanıklar yönünden ise yakalama kararının infazının beklenilmesi kararını veren mahkeme duruşmayı erteledi.

- İddianame

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın iddianamesinde, dosyadaki deliller birlikte değerlendirildiğinde, 'silahlı terör örgütü yöneticisi olmak' suçundan halen Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Alaeddin Kaya'nın eşi Zeynep Kaya, çocukları Cüneyt Kaya ve Zübeyir Kaya, gelini Fatma Betül Kaya ve bunlarla irtibatlı olan ve birlikte hareket ettikleri belirlenen Abdülmecit Koyunsağan, Emin Erener, Ayşegül Baldemir ve Ömer Bulut'un FETÖ üyesi oldukları ifade edildi.

Bu kişilerin yöneticisi, ortağı veya çalışanı oldukları şirketler aracılığıyla FETÖ ile irtibatlı kişi ve kuruluşlara finansal kaynak sağladıklarına, örgüt adına toplanan himmet paralarını şirketleri aracılığıyla akladıklarına, Fetullah Gülen'in talimatıyla Bank Asya'yı kurtarmak için birçok kişi adına hesap açarak para yatırdıklarına, örgüt üyelerinde bulunan ByLock ve Kakao gibi haberleşme programları kullandıklarına dikkat çekilen iddianamede, bütün sanıkların 'terör örgütü üyesi olmak' suçundan 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Kaynak: AA