Tunus'ta Doğal Kaynak Üretim Merkezlerini Ordu Koruyacak

Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi: 'Bu kararın tehlikeli olduğunu biliyorum. Orduyla çalışmak kolay değil. Ancak bu kararı almak zorundaydık. Devletin bu kaynakları koruması gerekiyor'

Tunus Cumhurbaşkanı el-Baci Kaid es-Sibsi, grev ve protestolarla boğuşan ülkede ordunun 'petrol, doğalgaz ve fosfat' üretim merkezlerini korumakla görevlendirileceğini söyledi.

Sibsi, başkent Tunus'taki kongre merkezinde düzenlediği basın toplantısında ülkedeki siyasi temsilcilere ve televizyonlar aracılığıyla halka seslendi.

Özellikle ülkenin güneydoğusunda petrol ve doğalgaz şirketlerinin bulunduğu Tatavin kentindeki 'kalkınma ve istihdam' talebiyle düzenlenen protestolara işaret eden Sibsi, 'Tunus ordusu, fosfat, doğalgaz ve petrol üretim merkezlerini koruyacak. Bu kararın tehlikeli olduğunu biliyorum. Orduyla çalışmak kolay değil. Ancak bu kararı almak zorundaydık. Devletin bu kaynakları koruması gerekiyor.' dedi.

Gösteri hakkının kanunla korunduğunu ancak 'tüm gösterilerin meşru sayılamayacağını' savunan Sibsi, İçişleri Bakanlığının yapısının 'kanunlara saygı göstermeyen' gösteriler, stadyum isyanları ve terörle mücadele için 'yeniden yapılandırılacağını' belirtti.

Zeynel Abidin Bin Ali döneminde adı yolsuzluklara karışmış, kamu malı üzerinden haksız kazanç elde eden kişilere mallarının geri verilmesi ve üst düzey memurların görevlerine iadesine dair konuları içeren 'Mali Barış Kanunu' tasarısından söz eden Sibsi, 'Bazı partiler, cumhurbaşkanının (Mali Barış Kanunu) teklifine karşı sokaklara inme çağrısı yapıyor ve parlamentonun rolünü reddediyor.' diye konuştu.

- YSK Başkanının istifası

Öte yandan Sibsi konuşmasında, aralık ayındaki yerel seçimlere hazırlanırken Yüksek Seçim Konseyi (YSK) Başkanı Şefik Sarsar'dan gelen istifa açıklamasına da değindi.

Tunus Cumhurbaşkanı, 'Nedeni ne olursa olsun, (Sarsar'ın istifası) Tunus'un daha büyük problemleriyle aynı düzeyde değil. Tunus'un çıkarları tüm partilerin çıkarlarından daha önde geliyor. Tüm sorunları partilerin hassasiyetlerini dikkate alarak diyalog ve ortak akılla çözeceğiz.' dedi.

Sibsi, bazı siyasi partilerin erken seçim çağrılarını reddederek, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin planlandığı gibi 2019'da gerçekleşeceğini vurguladı.

YSK Başkanı Sarsar, 'çalışma şartlarının giderek zorlaşması'nı gerekçe göstererek dün görevinden istifa etmişti.

Tunus'ta YSK geçen ay, 6 yıl önceki devrimin ardından ülkedeki ilk belediye seçimlerinin 17 Aralık 2017'de yapılmasına karar verdiğini duyurmuştu.

Yerel seçim tarihi ilan edilmeden önce, hükümet ve YSK'dan farklı açıklamalar gelmişti. Hükümet, yerel seçimlerin bu yıl sonunda gerçekleştirilmesini talep ederken, YSK seçimlerin gelecek yılın başlarında yapılması yönünde tavsiyede bulunmuştu.

- Beklentileri karşılamayan devrim

Arap Baharı sürecinin fitilini 2011 yılında ateşleyen Tunus, daha demokratik bir yönetim biçimini elde etmeyi başardı, ancak devrim ekonomik vaatleri yerine getiremedi. Tunus sokakları, halen 'daha iyi çalışma şartları, kalkınma, istihdam' gibi ekonomik taleplerle birçok gösteriye ve greve sahne oluyor.

Libya sınırı yakınlarındaki Tatavin'de 'daha fazla istihdam ve kentteki enerji kaynaklarının bölgenin kalkınmasına aktarılması' talebiyle yaklaşık bir ay önce başlayan protestolar aralıklarla sürüyor.

Tunus Enerji Bakanı Hale Şeyhruhu, yol kesme ve genel grev eylemlerinin, ülkenin güneyindeki yabancı bir enerji firmasının iki sahasını kapatmasına yol açtığını açıklamıştı.

Şeyhruhu, sokaklardaki protestolar ve enerji yasasındaki eksiklerden kaynaklı düşük yatırım nedeniyle ülkedeki petrol üretiminin 2010 yılında günlük 100 bin varilden, 44 bin varile düştüğünü, aynı süre içinde gelirlerin 1,24 milyar dolardan, 1 milyar dolara düşerek yaklaşık yüzde 20'lik bir kayıp yaşandığını belirtmişti.

Benzer şekilde, 2011 yılındaki devrimin ardından fosfat madenlerindeki protestolar Tunus'a yaklaşık 2 milyar dolarlık bir kayba mal olmuş, Tunus hükümeti ile göstericiler arasındaki anlaşmalar sonucunda fosfat madenleri yeniden işler hale gelmişti.
Kaynak: AA