Ordu'da Fındık Sempozyumu

ODÜ Rektörü Prof. Dr. Yarılgaç: 'Fındık dediğimizde aslında hayat duruyor. Çünkü, Karadeniz'de 400500 bin aileyi ilgilendiren bir konu'

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, 'Fındık dediğimizde aslında hayat duruyor. Çünkü, Karadeniz'de 400-500 bin aileyi ilgilendiren bir konu.' dedi.

ODÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından, 'İktisadi ve Sosyal Boyutlarıyla Fındık' konulu sempozyum düzenlendi.

Ünye Kalibya Otel'de gerçekleştirilen sempozyuma, Vali İrfan Balkanlıoğlu, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ünye Belediye Başkan Vekili Erhan Eren, Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sakal, öğretim elemanları, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Ordu Üniversitesinin kısa tanıtım filminin gösterimi ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sakal, 'Üniversite olarak her zaman eğitim kalitemizi artırmanın çabası içindeyiz. Bugün de böyle bir sempozyum düzenledik. Temel alanımız ekonomi, ticaret ve ihracat olması nedeniyle bölgemizin de tek geçim kaynağı olan fındığı ele almak istedik ve bu sempozyumu düzenlemeye karar verdik.' dedi.

ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç ise, 'Fındık dediğimizde aslında hayat duruyor. Çünkü, Karadeniz’de 400-500 bin aileyi ilgilendiren bir konu.' diye konuştu.

Sempozyumda fındığın iktisadi boyutuyla değerlendirileceğini belirten Yarılgaç, şöyle devam etti:

'İktisadi boyutuyla değerlendirildiğinde rakamları ortaya koymamız lazım. Türkiye ekonomisi içinde tarım ürünlerinin toplam ihracattaki payı 18-20 milyarlar seviyesinde. Bizim Ordu ve Giresun coğrafyası kadar olmayan çok bariz olduğu için bunu söylüyorum, Hollanda'nın sadece tarımsal ihracatı 100 milyar dolar. Bu nedenle biz rakamlar üzerinde duralım. Bunlara nasıl ulaşabiliriz? Bu sanayi toplumlarını nasıl yakalarız? Bu teknolojik imkanları nasıl oluştururuz? Bunlara kafa yoralım. Eğer bunlara kafa yormazsak bu tür sempozyumlar, toplantılar, paneller hep olur. 10 yıla yakındır buradayım. Dönüyoruz, dolaşıyoruz, değişen bir şey yok.'

Kaymakam Ümit Hüseyin Güney de fındığın bölge için büyük bir önem taşıdığına vurgu yaparak, 'Fındık iktisadi bir ürün olarak aynı zamanda hayatımızı bir çok yönüyle etkileyen, insanların doğumundan, evliliğinden iş kurmasından yeni ev kurmasına kadar hayata dair yön veren böyle önemli bir üretim sahasının iktisadi ve sosyal boyutlarıyla bütün olarak ele alınması ve bilimsel verilerle bunun desteklenmesi gerekiyor. Fındık ticari ve üretim aracıdır. Fındıkta asıl sorun fiyat mı, verim mi, yoksa bölünen tarlalar mı? işte bütün bu soruların yanıtını düzenlenen sempozyumda bulacağız.' dedi.

Ünye Belediye Başkan Vekili Erhan Eren ise şunları dile getirde:

'Ordu Üniversitesinin bu ve benzeri faaliyetlerini bundan sonraki dönemde de gerçekleştirmesini çok önemsiyoruz. Ünye ilçemizde Orman Genel Müdürlüğü ile Türk Hava Kurumunun ortak kullandığı havaalanı arazisi de Ordu Üniversitesine tahsis edildi bunu da sizlerle paylaşmak isterim.'

Sempozyumda akademisyenlerin katılımıyla oturumlar gerçekleştirildi. İlk oturumda Tural Trade Yönetim Kurulu Başkanı Asif Gurbanov, Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, Ünye Ticaret Odası Başkanı Durmuş Zor, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu fındıkla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kaynak: AA