Hibrit Teknolojisi 'Hızır'a Yansıdı

Aselsan ve Katmerciler işbirliğiyle oraya çıkarılan Türkiye’nin ilk hibrit zırhlı konsepti IDEF 2017’de sergilendi.

Giderek yaygınlaşmaya devam eden hibrit teknolojisi zırhlı araçlara da yansımaya başladı.

Türkiye’de ilk olan konsept Katmerciler imzasıyla piyasa çıkarılan ’Hızır’ adlı aracın üstünde uygulandı. Hibrit konseptli Hızır, Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2017) görücüye çıkarıldı. Hibrit motorlu Hızır’ın, yeni konseptte güç organlarına direk tahrik verilmesiyle çekişi yükseltildi. Aynı zamanda hibrit teknolojisi sayesinde aracın ömür devir maliyetleri de azaltıldı. Hibrit zırhlı aracın en büyük özelliklerinin arasında hedefe sessiz modda yaklaşabilmesi yer alıyor.

Araç ile ilgili bilgi veren Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, "Türkiye’de ilk kez Hızır dediğimiz zırhlı aracımızın üstüne Aselsan ile birlikte hibrit motoru olan bir konsept oluşturduk. Aselsan’ın hibrit motorunu kullandık. 8 Kasım’da sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle düzenlenen lansmanla Hızır’ı piyasaya çıkarmıştık. O günden bugüne kalifikasyon testleri, yol testleri ve performans testleri bitti. Son dönemde de patlatma testleriyle birlikte bütün testleri bitirmiş olacağız ve seri üretime hazırlanmış olacak. Bunun yanında paralel olarak Aselsan ile bir çalışma başlattık. Türkiye’de bu tür bir araç yok. Yeni bir konsept tasarladık. Buna da hibrit zırhlı araçlar dedik. Yeni nesil araçlarda bizim inancımız ileriki dönemlerde çok fazla iş görecek. Çünkü hibrit motoru kullandığımızda yurt dışından bağımlı olduğumuz bazı komponentleri almanıza gerek kalmıyor. Yine motor sayesinde güç organlarında direkt tahrik verdiğiniz için çekişi yüksek araçlar elde edebiliyorsunuz" dedi.

"Kuvvetlerimize büyük avantajlar sağlayacak"

Aracın en büyük özelliklerinden birinin ömür devir maliyet hızını düşürerek daha az yakıt harcayıp ve belirli bir km’ye kadar düşmana yaklaşırken full sessiz bir modda yaklaşılabilmesini sağladığını aktaran Katmerci, "Bunlar tabi ileriki dönemlerde kuvvetlerimize büyük avantajlar sağlayacak. Biz şuanda bunu Hızır aracımızın üzerine koyduk. Sonraki dönemlerde yine askerimizin ve polisimizin ihtiyacı olacak lojistik destek araçlarımıza da uygulanabilir. Uzun soluklu kuvvetlerimizin hizmetine sunulacak yeni araçları tasarlamamızın önü açılacak" diye konuştu.

Kaynak: İHA