Dünya 2017'de sandık başında

2016 yılında ABD Başkanlık seçimleri ile başlayan seçim takvimi 2017 yılında da etkili bir şekilde devam ediyor.

Dünya 2017'de sandık başında
Son günlerde yaşanan gelişmeler dünya gündeminin sık sık değişmesine neden olurken 2016 yılında ABD Başkanlık seçimleriyle başlayan seçim furyası bu yılda etkisini sürdürüyor. Dünyanın merakla takip ettiği ABD seçimlerinin ardından gözler bu kez Avrupa seçimlerinde. Almanya, Fransa, Bulgaristan, Hollanda, İngiltere gibi ülkelerde halkın kararları an be an takip edilirken dünyanın geri kalan birçok ülkesinde de yapılacak seçimlerin sonuçları merakla bekleniyor.

8 Kasım 2016'da sandık başına giden ABD‘li seçmenler Cumhuriyetçi Parti adayı iş adamı Donald Trump ve Demokrat Parti adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton arasında seçim yaptı. Dünyanın yakından takip ettiği 2016 ABD Başkanlık seçimlerinde oyların yüzde 47.8'ini alan Trump, zaferini ilan etti. Hillary Clinton'ın kıl payı kaybettiği seçimde ülkenin 45'inci Başkanı Donald Trump oldu.

2017 seçim yılı


15 Mart'ta Hollanda genel seçimlerini 33 sandalye ile Başbakan Mark Rutte'nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) kazanırken İslam ve yabancı karşıtı aşırı sağ Özgürlük Partisi (PVV) ise ikinci oldu. Rutte zafere ulaşmasına rağmen 2012 seçimlerine göre 8 sandalye kaybetti. İlk açıklamasında “Hollandalılar bu akşam yanlış bir tür popülizme hayır dediler” diyen Rutte, hükümet kurmak için en az üç parti ile koalisyon kurmak zorunda kalacak. Öte yandan, 15 Mart'ta yapılan genel seçimlerin ardından 56 gün geçmesine rağmen ülkede koalisyon hükümeti kurma çalışmaları hala devam ediyor. Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) ve Demokrat 66'nın (D66) yanına koalisyon hükümetini oluşturmak için dördüncü parti aranıyor. Koalisyonu kurmakla görevlendirilen Edith Schippers, genel seçimlerde en çok oyu alan VVD, CDA, D66'nın yanı sıra dördüncü parti olarak Yeşil Sol (GL) ile görüşmelere devam ediyor.

Türkiye,16 Nisan'da dünyanın merakla beklediği referandumda evet dedi

Türkiye'de ve yurtdışında yaşayan seçmenler sandık başına giderek Anayasa değişikliği için evet dedi.

Yüzde 85.43 oranında katılım sağlanan referandum oylamasına yüzde 51.41 'Evet' derken, 'Hayır' oyu verenlerin oranı ise 48.59'da kaldı. Paylaşılan rakamlara göre, 25 milyon 157 bin 463 seçmen 'Evet', 23 milyon 779 bin 141 seçmen ise 'Hayır' oyu kullandı.

Fransa'da seçime en düşük katılım


Fransa'da seçmen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu için sandık başına gitti. 11 adayın yarıştığı ilk turu oyların yüzde 23.9'unu alan Emanuel Macron ve yüzde 21.4 oy alan aşırı sağ aday Marine Le Pen kazandı. Le Pen ve Macron ikinci turda bir kez daha karşı karşıya geldi. 7 Mayıs'ta yapılan ikinci turda ise Le Pen'i geride bırakan Yürüyüş Hareketinin lideri MAcron ülkenin yeni Cumhurbaşkanı oldu. 39 yaşındaki Macron böylece Fransa'nın en genç cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybeden Le Pen aldığı oy oranı ise aşırı sağın bugüne kadar elde ettiği en yüksek oy oldu. Seçimlere yüzde 74'lük katılım sağlanırken bu oran 1969 yılındaki ikinci tur seçimlerinden sonraki en düşük katılımlı seçim oldu.

Büyük Britanya'da Brexit referandumu ile başlayan seçim takvimi 4 Mayıs'ta yerel seçimlerle devam etti. İngiltere, Galler ve İskoçya'daki seçmenler, yaklaşık 5 bin belediye meclis üyesi ile Manchester, Liverpool ve Cambridge'in de bulunduğu 8 bölgede belediye başkanını seçmek üzere oy kullandı. Resmi olmayan sonuçlara göre, iktidardaki Muhafazakar Parti üye sayısını büyük oranda arttırırken ana muhalefetteki işçi partisi ise üye sayısında belirgin bir azalma oldu. Belediye başkanlığı seçiminin yapıldığı 8 bölgeden 4'ünü Muhafazakar Parti 4'ünü ise İşçi Partisi kazandı.

Aynı gün Cezayir'de genel seçim için sandık başına gitti. Cezayir'de yapılan genel seçimleri 80 yaşındaki Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika yanlısı partiler kazandı. Yaklaşık 20 yıldır Cumhurbaşkanlığı yapan Abdulaziz Buteflika liderliğindeki Ulusal Kurtuluş Cephesi, 462 sandalyeli meclise 164 milletvekili gönderdi. Buteflika yanlısı partilerden Ulusal Demokratik Birlik Partisi ise 97 sandalyeyle seçimi ikinci olarak tamamladı. Öte yandan, Cezayir Başbakanı Abdülmalik Sellal, seçimlere ilgi göstermeyen ülke vatandaşlarına verdiği ilginç tavsiyeyle dikkat çekti. Başbakan, kadınlara eşlerini seçim günü erken kaldırmalarını, onlara kahve yapmayı reddedip “doğruca sandıklara sürüklemelerini” söyledi.

Ancak seçimlere yüzde 38'lik oranla oldukça düşük bir katılım sağlandı. Ülkede, 2012'de yapılan son genel seçimlere katılım da yüzde 43'te kalmıştı.

6 Mayıs'ta Nue Adası'nda genel seçimler yapıldı

Büyük Okyanusta bulunan Niue Adasında 6 Mayıs Cumartesi günü Parlamento seçimleri yapıldı. 10'u kadın 23 aday 6 sandalye için yarıştı. Parlamentodaki diğer 14 sandalye ise köy bölgeleri için ayrıldı. Yeni Zellanda eski Yüksek Temsilcisi O'Love Jacobsen, oyların çoğunlunu topladı ve 6 sandalyeden 2 si kadın adaylar tarafından kazanıldı.

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Almanya'da ise Schleswig-Holstein eyaletinde Eyalet Meclisi seçimleri yapıldı. Almanya'nın kuzeyinde yer alan Schleswig Holstein'de 2.3 milyon seçmen oy kullandı. Başbakan Angela Merkel'in genel başkanlığını olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) oyların yüzde 33'ünü alarak birinci parti oldu. Bu sonuçlara göre Merkel'in partisi oylarını yüzde 3 oranında arttırarak birinci parti konumunu korudu. Seçimlere 2 milyon 300 bin seçmen katıldı.

Güney Kore, Kuzey ile ilişkileri arttırmayı hedefleyen başkanı seçti

Güney Kore'de dün gerçekleştiren seçimleri Kuzey Kore ile ilişkilerin arttırılmasını hedefleyen aday kazandı. Başkanlık seçiminin galibi Demokrat Parti'nin adayı Moon Jae-In oyların yüzde 41.4'ünü alarak seçimin galibi oldu. Muhafazakar Kore Özgürlük Partisi adayı Hong Joon-Pyo ise oyların yüzde 23.3'ünü aldı. Buna göre 10 yıllık muhafazakar yönetim sona erecek ve liberal yönetim devreye girecek. Öte yandan, Yeni kurduğu Demokratik Parti'nin lideri olan 64 yaşındaki Moon Jae-In seçim kampanyasında, mevcut Güney Kore yönetiminin tam aksine Kuzey Kore ile temasların artırılmasını vaat etmişti.

Dünya seçmeye devam ediyor


Dünyanın büyük bir kısmı 2017 yılında yerel seçimlerin yanı sıra parlamento seçimleri, cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gidiyor. 13 Mayıs Filistin'de Parlamento seçimleri, 14 Mayıs Nepal'de yerel seçimler, 19 Mayıs Hırvatistan'da yerel seçimler, 19 Mayıs İran'da cumhurbaşkanlığı seçimleri, 21 Mayıs İsviçre'de referandum, 21 Mayıs Lübnan'da Parlamento seçimi, 21 Mayıs Türkmenistan'da Parlamento seçimi, 3 Haziran Malta'da Yerel seçimler, 7 Haziran Kanada'da eyalet seçimleri, 11-18 Haziran Fransa'da parlamento seçimleri, 18 Haziran Arnavutluk'ta parlamento seçimleri, 26 Haziran Moğolistan'da Başkanlık seçimleri, 29 Ekim Arjantin'de parlamento seçimleri yapılacak.
Kaynak: İHA