Bilal Erdoğan'a Özel Kılıç

Bursalı bıçak ustası tarafından el işçiliğiyle yapılan özel Osmanlı tuğrası işlemeli akıncı kılıcı, Etnospor Kültür Festivali'nde Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Erdoğan'a hediye edilecek 1326 Osmanlı Kılıç Kalkan Okçuluk ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Karlık: 'Festivalde Bilal Erdoğan'a kılıç hediye edeceğiz. Bu kılıç, Sayın Erdoğan için özel, el işçiliğiyle yapıldı. Kılıcın üzerine Osmanlı'nın ilk tuğrası olan ve 'Osman bin Orhan' anlamına gelen tuğrayı işledik' Kılıcı yapan usta Kibar: 'Dört gün boyunca bu kılıç üzerinde çalıştım. Paslanmaz çelikten yaptım, akıncı kılıcının birebir aynısıdır'

CEM ŞAN - Dünya Etnospor Konfederasyonu'nca organize edilen Etnospor Kültür Festivali'nde, konfederasyon başkanı Bilal Erdoğan'a, Bursalı bıçak ustası tarafından el işçiliğiyle yapılan özel Osmanlı tuğrası işlemeli akıncı kılıcı hediye edilecek.

Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu festivalin ikincisi, 'Ok Yaydan Çıkıyor' sloganıyla yarın İstanbul'da başlayacak. Geleneksel spor dallarının tanıtılması, profesyonelleşmesi ve olimpiyatlara hazırlanması amacıyla gerçekleştirilen festivalde, birbirinden başarılı ve yetenekli birçok sporcu boy gösterecek ve tarih adeta yeniden canlanacak.

Yenikapı Etkinlik Alanı'nda 4 gün sürecek festivalde Türk dünyasına, Orta Asya ve Anadolu'ya özgü şenlikler hayat bulacak. Festivalde geleneksel Türk sporlarının yanı sıra geleneksel kıl çadırlarda oba yaşamı, tarihi el sanatları atölyeleri, kılıç kalkan gösterileri, atlı gösteriler gibi pek çok aktivite yer alacak.

- 'Kılıcın üzerine Osmanlı'nın ilk tuğrasını işledik'

1326 Osmanlı Kılıç Kalkan Okçuluk ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hüseyin Karlık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Etnospor Kültür Festivali'ne Bursa'yı temsilen katılacaklarını söyledi.

Dernek olarak kılıç kalkanı ve geleneksel spor dallarını yaşatmak için faaliyetlerde bulunduklarını belirten Karlık, 'Fransa, Belçika, İtalya gibi birçok Avrupa ülkesine gittik ve oralarda kılıç kalkan gösterileri yaptık. Amacımız, Türk kültürünü tanıtmak ve yaşatmak. Kırk yıldır kılıç kalkanla iç içeyim. Türkiye'nin birçok şehrinde ve ülkelerde gösterilere katıldık. Derneğimiz de 12 yıllık bir dernek. Osmanlı'nın ilk başşehri Bursa'yı ve kültürümüzü tanıtmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.' diye konuştu.

İstanbul'daki festivalin Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edildiğini aktaran Karlık, 'Festivalde Bilal Erdoğan'a kılıç hediye edeceğiz. Bu kılıç, Sayın Erdoğan için özel, el işçiliğiyle yapıldı. Kılıcın üzerine Osmanlı'nın ilk tuğrası olan ve 'Osman bin Orhan' anlamına gelen tuğrayı işledik.' ifadelerini kullandı.

Karlık, festivalde kuşak güreşi, yaya okçuluğu dallarında sportif faaliyetlerde bulunacaklarını ve Bursa Kılıç Kalkanı'nı tanıtmak için gösteriler yapacaklarını belirtti.

- '4 gün boyunca bu kılıç üzerinde çalıştım'

Kılıcı yapan usta Muammer Kibar da 9 yaşından bu yana yaklaşık 45 yıldır baba mesleği olan bu sektörde çalıştığını anlattı.

İşini severek yaptığını ifade eden Kibar, 'Bu işi severek yaptığım için ürünlerimi çok daha iyi seviyelere taşıdım. Kılıç yaparken keyif alıyorum. Çok da hoşuma gidiyor. Amacım iyi işler ortaya çıkarmak ve iyi işler çıkarttığıma da inanıyorum.' dedi.

Dernek başkanı Karlık'ın kendisinden kılıç yapmasını istediğini aktaran Kibar, 'Ben de Karlık'ın isteğini kabul ettim ve çalışmalara başladım. 25 günde 13 kılıç yaptım. Bu kılıçların birisi de Sayın Bilal Erdoğan'a hediye edilmek üzere yapıldı. Bu kılıç, İstanbul'da başlayacak festivalde Bilal Erdoğan'a hediye edilecek.' diye konuştu.

Kibar, bu kılıcı yaklaşık 4 günde tamamladığına da değinerek, 'Tamamen el işçiliğiyle yaptım. Diğer kılıçlara nazaran daha fazla el işçiliği var. Dört gün boyunca bu kılıç üzerinde çalıştım. Paslanmaz çelikten yaptım, akıncı kılıcının birebir aynısıdır.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA