Başbakan Yıldırım Açıklaması (1)

'Somali'nin Türkiye nezdinde sahip olduğu müstesna bir yer var. Türkiye, karşılık beklemeden Somali'de barışın, huzurun sağlanması için en fazla destek veren ülkeler arasındadır' 'Somali'nin yeni yönetimini bekleyen birçok sorun var. Terörle mücadele, güvenlik mimarisinin yeniden teşkili, anayasa reformu, işler devlet düzeninin kurulması bu işlerin başında gelmektedir. Bütün bu sıkıntıların üstesinden gelinmesi Somali yönetiminin liderliğinde uluslararası toplumun desteği ve sahada yürüteceği somut çalışmalarla mümkün olacaktır'

Başbakan Binali Yıldırım, 'Somali'nin Türkiye nezdinde sahip olduğu müstesna bir yer var. Türkiye, karşılık beklemeden Somali'de barışın, huzurun sağlanması için en fazla destek veren ülkeler arasındadır.' dedi.

Yıldırım, İngiltere'ye hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Londra'da düzenlenecek Somali konulu yüksek düzeyli konferansa katılmak üzere İngiltere'ye gideceğini ifade eden Yıldırım, uluslararası toplumun 'iflas etmiş devlet' olarak nitelendirdiği Somali'de yaşanan insani dram görmezden gelindiği sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, başbakanlığı döneminde Mogadişu'yu ziyaret ettiğini ve bütün dünyanın dikkatini Somali halkının üzerine çekmek suretiyle onların geleceğe dair ümitlerini yeşerttiğini belirtti.

- 'Somali'ye en fazla desteği sağlıyoruz'

Yıldırım, bu tarihi ziyaret sonrasında Somali'nin uluslararası toplumun gündeminde yerini aldığını ve 2011'den itibaren uluslararası toplumun Somali'nin yeniden ayakları üzerinde durabilmesi için çalışmaları yürüttüğünü söyledi.

Türkiye olarak bu faaliyetleri yakından takip ettiklerini ve gereken desteği verdiklerini vurgulayan Yıldırım, 'Londra'daki konferans, esasen bu kapsamlı çalışmaların gözden geçirileceği ve bundan sonra alınacak tedbirleri kapsamaktadır. Konferansta uluslararası toplum ile Somali arasındaki iş birliği şekilleri ayrıntılı olarak ele alınacak, bugüne kadarki aşamalar gözden geçirilecek ve gelecek planlaması yapılacaktır. Somali'nin Türkiye nezdinde sahip olduğu müstesna bir yer var. Türkiye karşılık beklemeden Somali'de barışın, huzurun sağlanması için en fazla destek veren ülkeler arasındadır. 2011'den bu yana Somali'de devletin inşası, barış, güvenlik ve istikrarın tesisi, ekonominin düzeltilmesi için gerek ikili düzeyde gerekse uluslararası arenada Somali'ye en fazla desteği sağlıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2015 ve 2016'da iki kez daha Somali'yi ziyaret ettiğini anımsattı.

Somali'de yapılan seçimlerin ardından göreve gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu'nun nisan ayında Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Yıldırım, Ankara'da düzenlenen Türkiye-Afrika Tarım Bakanları toplantısında Somali konusunun yakından ele alındığını ve ikili ilişkilerin gözden geçirildiğini dile getirdi.

Yıldırım, Somali'de geçen şubat ayında demokratik bir olgunluk ve barış içinde iktidar değişikliğinin gerçekleştirildiğini, bunu memnuniyetle karşıladıklarını aktardı.

- 'Somali'nin yeni yönetimini bekleyen birçok sorun var'

Somalili liderlerin bir araya gelerek başta güvenlik olmak üzere ülkelerinin geleceğini ilgilendiren konularda uzlaşmaya dayalı kararlar almalarını takdirle karşıladıklarının altını çizen Yıldırım, şunları kaydetti:

'Bütün bu gelişmeler, Somali'nin geleceği açısından önemlidir.Somali'nin yeni yönetimini bekleyen birçok sorun var. Terörle mücadele, güvenlik mimarisinin yeniden teşkili, anayasa reformu, işler devlet düzeninin kurulması, bu işlerin başında gelmektedir. Bütün bu sıkıntıların üstesinden gelinmesi Somali yönetiminin liderliğinde uluslararası toplumun desteği ve sahada yürüteceği somut çalışmalarla mümkün olacaktır. Bu samimi düşüncelerimizi hem Somalili yöneticilerle hem de uluslararası paydaşlarımızla müzakere etme imkanı bulacağız. İçinde bulunduğumuz dönemde Somali başta olmak üzere Doğu Afrika'da, Yemen'de kuraklık ve açlık felaketi devam etmektedir. Türkiye bu insani kriz kapsamında ivedilikle harekete geçmiştir. Türk Kızılayı, TİKA ve AFAD, acil yardım faaliyetlerine başlamıştır. THY de bir uçak tahsis ederek uluslararası kampanyaya destek vermiştir. Geçtiğimiz ay Sayın Cumhurbaşkanı'mız Türk Kızılayı ile birlikte kuraklığın hüküm sürdüğü bu ülkeler için ulusal bir bağış kampanyası başlattı. Bölgede dönemsel olarak tekrarlayan kuraklık, açlık felaketi ve yoksulluk zincirinin kırılması için yapılan faaliyetler, TİKA tarafından Somali'de sürdürülebilir kalkınmanın teminine yönelik devam etmektedir.'

- Yıldırım, Theresa May ile görüşecek

Başbakan Binali Yıldırım, Londra temasları kapsamında bazı ikili görüşmeler de yapacaklarını, başta İngiltere Başbakanı Theresa May olmak üzere İngiltere iş çevreleri ile Türkiye'deki yatırım konularını ele alacaklarını ve uluslararası basın kuruluşlarıyla Türkiye konulu değerlendirmeler yapacaklarını ifade etti.

Yıldırım, Somali Konferansı'na katılacak diğer ülkelerin hükümet ve devlet başkanlarıyla da ikili görüşmeler gerçekleştireceklerini belirtti.

Halk oylaması sonrası Türkiye'nin pek çok çevrenin ilgi odağı olmaya devam ettiğine dikkati çeken Yıldırım, bu konulardaki gerçekleri de muhataplarıyla paylaşma fırsatı bulacağını sözlerine ekledi.

(Sürecek)
Kaynak: AA