33. İSEDAK İzleme Komitesi Toplantısı

Toplantının açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı okundu Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Tüm Müslümanlar, Peygamber Efendimizin emri mucibince kardeş olmak, bir duvarın tuğlaları gibi birbirine kenetlenmek zorundadır' 'İslam ümmeti arasına ekilmeye çalışılan fitne ve nifak tohumlarını kurutacak, kirli senaryoları boşa çıkarak formül işte budur'.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm Müslümanların, Hazreti Muhammed'in emri gereğince kardeş olmak, bir duvarın tuğlaları gibi birbirine kenetlenmek zorunda olduklarını belirterek, 'İslam ümmeti arasına ekilmeye çalışılan fitne ve nifak tohumlarını kurutacak, kirli senaryoları boşa çıkarak formül işte budur.' ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 33. İzleme Komitesi Toplantısına yönelik mesajı, Sheraton Oteli'ndeki açılış programında okundu.

Mesajında, toplantının Müslümanların sorunlarının çözümüne katkıda bulunması dileğinde bulunan Erdoğan, teşrif eden ve fikirleri, önerileri ve eleştirileriyle gündeme katkıda bulunacak katılımcılara teşekkür etti.

İçinden geçilen sancılı süreçte toplantının çok daha büyük önem kazandığına dikkati çeken Erdoğan, 'Bugün İslam dünyası gelecek yüzyılına yön verecek, adeta kaderini belirleyecek gelişmelere sahne oluyor.Müslümanlar olarak, aynı anda birçok tehdit ve sınamayla mücadele ediyoruz.Bir taraftan DEAŞ, El Kaide ve FETÖ gibi terör örgütleri dini kavramların arkasına saklanarak Müslüman kanı dökerken, diğer taraftan Batı'da İslam düşmanlığı, yabancı karşıtlığı ve kültürel ırkçılık gibi sosyal hastalıklar nüksediyor.' değerlendirmesinde bulundu.

İslam dünyasında da belli ülkelerin, kısa vadeli çıkarlar, yayılmacılık ve taassupla mezhep ayrılıklarını körüklediğinin altını çizen Erdoğan, yüzyıllardır 5 vakit aynı kıbleye yönelen, aynı kutsal kitaba, aynı peygambere inanan insanların, her gün birbirlerini katledişlerini, yürekleri dağlanarak izlediklerini kaydetti.

- 'Kavmiyetçilik, zehirli bir sarmaşık gibi İslam ümmetini sarıyor'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünün menfaatleri için istikbalin kurban edildiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Efendimizin ayaklar altına aldığı kavmiyetçilik, zehirli bir sarmaşık gibi İslam ümmetini sarıyor.Suriye'de, Irak'ta, Yemen'de, Libya'da, Afganistan'da ve daha birçok yerde kardeşlerimiz her an ölümle, zulümle, terörle yaşamak zorunda kalıyor.İçimizi karartan bu tabloya artık 'dur' demek hepimizin ortak sorumluluğudur.Birilerinin hırsı, hıncı ve çıkarı için ortak geleceğimizin çalınmasına rıza gösteremeyiz. Bin 400 yıllık medeniyetimizi, mütekebbirlerin çıkarlarına kurban edemeyiz.Şu gerçeğin hepimiz farkında olmalıyız, kardeşliğimiz ne kadarsa, Müslümanlığımız da o kadardır. Esasen tüm Müslümanlar, Peygamber Efendimizin emri mucibince kardeş olmak, bir duvarın tuğlaları gibi birbirine kenetlenmek zorundadır.İslam ümmeti arasına ekilmeye çalışılan fitne ve nifak tohumlarını kurutacak, kirli senaryoları boşa çıkarak formül işte budur.'

Erdoğan, Türkiye'nin, kökenine, rengine, diline, mezhebine, meşrebine bakmadan, mazlum ve mağdurların yanında olmaya çalıştığını ve Türkiye'nin kardeşi olan ülkelerin arasını bularak, gerilimleri düşürmek için yoğun çaba sarf ettiğini vurguladı.

- 'İhtiyaç sahipleri için 25 milyar doların üzerinde para harcadık'

Erdoğan, 6 yıldır devlet terörüne karşı hayatta kalmaya çalışan, bombaların, katliamların pençesinden kurtularak Türkiye'ye sığınan 3 milyonu aşkın Suriyeli ve Iraklıyı bağırlarına bastıklarına dikkati çekerek, 'İhtiyaç sahipleri için kendi bütçemizden harcadığımız rakam, BM hesaplamalarına göre 25 milyar doların üzerindedir.Fırat Kalkanı Harekatı'yla yaklaşık 2 bin 500 kilometrekarelik alanı terörden temizleyerek, 50 bin Suriyeli kardeşimizin vatanlarına dönmelerini sağladık.Suriye krizine siyasi çözüm bulmak için de elimizi taşın altına koyuyor, temaslarımızı yoğunlaştırıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Afrika'da baş gösteren ve milyonlarca insanı etkileyen kıtlığa karşı da çalışmalar yürüttüklerini hatırlatan Erdoğan, Somali ve Doğu Afrika'daki mevcut durumun sadece birkaç ülkenin üstesinden gelemeyeceği kadar büyük olduğunun altını çizdi. Erdoğan, Somali ve Doğu Afrika'yı etkisi altına alan kuraklıkla mücadelede tüm İİT üyelerini bir an önce harekete geçmeye çağırdı.

- 'Ulaştırmada birlikte karar alma süreçlerini hayata geçirmeliyiz'

İİT ve İSEDAK'ın, üye ülkelerin sorunlarının çözümü, meselelerinin istişaresi ve üyelerin sesinin bütün dünyaya duyurulması için çok kıymetli platformlar olduğuna dikkati çeken Erdoğan, üye ülkelerin bu imkanı en iyi şekilde değerlendirmeleri gerektiğini belirtti.

Erdoğan, Teşkilatı ve İSEDAK'ı güçlendirmek, etkinliğini artırmak, uluslararası itibarını yükseltmek için tüm üye ülkelerin gayret sarf etmesinin önemine işaret etti.

İSEDAK Çalışma Grubu Toplantılarına sunulan tematik araştırma raporlarının, ekonominin çeşitli alanlarında coğrafyanın durumunu daha yakından görmelerine ciddi katkılar sağladığını anlatan Erdoğan, bu toplantılarda üye ülkelerin aktif katılımı ve katkılarıyla oluşturulan politika tavsiyelerini önemli gördüğünü kaydetti.

Erdoğan, İSEDAK Proje Finansmanı Mekanizması'nın da beşeri kapasitenin harekete geçirilmesi ve ortak çalışma kültürünün geliştirilmesi bakımından kritik öneme sahip olduğuna değinerek, üye ülkeleri, çalışma gruplarına aktif katılmaya ve İSEDAK proje finansmanından daha etkin yararlanmaya davet etti.

İSEDAK Stratejisindeki 6 alandan biri olan ulaştırma iş birliğinin güçlendirilmesinin, üye ülkeler arasındaki ticaretin kolaylaştırılması ve entegrasyonun hızlandırılması açısından önemini vurgulayan Erdoğan, 'Küresel rekabetin yoğunlaştığı günümüzde, ulaştırma ağlarıyla sağlanan maliyet ve zaman avantajı, rekabet gücümüzün artırılmasına, ticaretimizin geliştirilmesine ve kültürel bağlarımızın güçlendirilmesine büyük katkılar sağlayacaktır. Bu bakımdan etkili ve etkin bir ulaştırma sisteminin planlanması adına çaba göstermemiz ve birlikte karar alma süreçlerini hayata geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, bu anlamda kasım ayında yapılacak 33. İSEDAK Toplantısı'nın ana temasının 'İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerde Ulusaşırı Ulaştırma Koridorlarının İyileştirilmesi' olarak belirlenmesini son derece isabetli bulduğunu da bildirdi.
Kaynak: AA