'2017'De İhracatçıların Faiz Yüklerini Artırmayı Düşünmüyoruz'

Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım: '2017 yılında ihracatçıların faiz yüklerini artırmayı düşünmüyoruz. Varsa bunun maliyeti, Türk Eximbank olarak biz taşıyacağız' 'Atılım yılında finansman ayağında hem doğrudan nakit finansmanını hem de ihracatçılarımızın yurt dışındaki müşterilerinin finansmanını, sigorta işlemlerini artırmak ve teminat sistemini kolaylaştırmak istiyoruz'

GÖKHAN YILDIZ - Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, bu yıl ihracatçıların faiz yüklerini artırmayı düşünmediklerini ifade ederek, 'Varsa bunun maliyeti, Türk Eximbank olarak biz taşıyacağız.' dedi.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hedeflerinin, toplam portföyün yarısını gerek Türk Eximbank gerekse diğer bankaların ihracatçılarına kullandırmak olduğunu söyledi.

Diğer bankaların Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Portföy Garanti Sistemi'nde çalıştığını ifade eden Yıldırım, KGF'nin çalıştıkları tek kaynak olmadığını, ihracatçılarla doğrudan çalışacaklarını, KGF'nin ihracatçılar için önem taşıdığını kaydetti.

Türk Eximbank'ın ihracatçıların faiz yüklerini 2015-2016'da hiç artırmadığını belirten Yıldırım, '2017 yılında ihracatçıların faiz yüklerini artırmayı düşünmüyoruz. Varsa bunun maliyeti, Türk Eximbank olarak biz taşıyacağız. Çünkü biz kar amacı güden bir kuruluş değiliz, resmi ihracat destek kuruluşuyuz. Bir taraftan da banka gibi çalışıyoruz.' şeklinde konuştu.

- 'Türk ihracatçıları daha çok destekleyeceğiz'

Adnan Yıldırım, Türk ihracatçıları daha çok destekleyerek verdikleri hizmetlere olan talebi artırmaya çalışacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

'Türk Eximbank'ın yeniden yapılandırılmasında işleri olabildiğince hızlı yapmak ve uluslararası fon imkanlarımızı artırmak istiyoruz. Tabii Merkez Bankası bizim için önemli bir kaynaktır. Toplam kredilerimizin yüzde 70'ini Merkez Bankamızdan, yüzde 30'unu da kendi kaynağımızdan, uluslararası fonlardan sağlıyoruz. Bu uluslararası fonları da artırmaya çalışacağız. 3,7 milyar lira olan sermayemiz 10 milyar liraya çıkartıldı.

Yeni pazarlara giren ihracatçılarımıza pozitif ayrımcılık var. Yeni pazarlara girenler, yüksek teknolojili ürün satanlar, döviz kazandırıcı faaliyetlerde bulunanları zaten Merkez Bankamız da destekliyor. Yeni pazarlara marka olarak gidenler, orada markalaşanlar, yurt dışında marka satın alanlar için destek programlarımız var. En uzun vadeli desteğimiz de bu marka programları için...'

Reeskont kredilerinin geçen yılın sonunda 6,5 milyar dolar olduğunu belirten Yıldırım, amaçlarının rakamın 2017 sonunda 19 milyar dolara yaklaşması olduğunu bildirdi.

Yıldırım, 'Atılım yılında finansman ayağında hem doğrudan nakit finansmanını hem de ihracatçılarımızın yurt dışındaki müşterilerinin finansmanını, sigorta işlemlerini artırmak ve teminat sistemini kolaylaştırmak istiyoruz.' dedi.

Kaynak: AA