Elazığ'da 'Coğrafi İşaret' Ele Alındı

Elazığ'da, 'coğrafi işaret' konulu program düzenlendi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Arttırılması Projesi kapsamında düzenlenen toplantıda, katılımcılara Tarım Reformu Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından coğrafi işaretlerin önemi ve katkıları hakkında bilgi verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, Su Ürünleri Araştırma Enstitüsünde gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, bir ürünün bir yöreye ait olabilmesi için o ürünün bazı özellikleriyle diğer alanlardaki ürünlerden farklılıkları olması gerektiğini dile getirdi.

Aksi takdirde coğrafi işaret almanın ve o ürünün tescillenmesinin mümkün olmayacağını dile getiren Karahan, 'Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bir ürün için müracaat yaptığımızda bu usul ve esaslara uymamız gerekiyor. Üreticilerimize ve muhtarlarımıza düşen görev ise o ürüne sahip çıkılması, pazarda tanıtılmasıdır' diye konuştu.

Elazığ'ın üzüm üretiminde önemli bir yerde olduğunu aktaran Karahan, '2007 yılında öküzgözü üzümü ile ilgili yaptığımız başvuru ile bize ait olduğu tescillendi. Boğazkere, Ağın Leblebisi ve Orcik için de başvuru yapılmış durumda ve tescil işlemleri devam ediyor.' ifadelerini kullandı.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Pazarlama Daire Başkanlığı Çalışma Grup Sorumlusu Suna Acartepe de Elazığ'ın kültür mirası açısından zengin bir potansiyele sahip olduğunu aktardı.

Coğrafi işaret konusunun ekonomik öneminin yanı sıra kültürel ve sosyal bir önem teşkil ettiğini ifade eden Acartepe, bu konuda Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını kaydetti.

Kaynak: AA