Türk Narenciyesi Rusya'da Kriz Öncesine Döndü

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Kavak: 'Rusya'nın Türk narenciye ürünlerine yönelik kısıtlamaları kaldırmasıyla ihracatta kriz öncesi seviyenin de üzerine çıktık” 'Sebzeye yönelik kısıtlamaların kaldırılması da her iki ülkenin çıkarı açısından büyük önem arz ediyor' 'Uzak Doğu, Türki Cumhuriyetler ve Orta Doğu gibi bölgelerde artan pazar payları sayesinde yaşanan kaybı önemli oranda azalttık'.

MOSKOVA – EMRE GÜRKAN ABAY - Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Rusya’nın Türk narenciye ürünlerine yönelik kısıtlamaları kaldırmasıyla, bu ülkeye ihracatta kriz öncesi seviyelerin de üzerine çıkıldığını vurgulayarak, “Sebze ürünlerine yönelik kısıtlamaların kaldırılması da her iki ülkenin çıkarı açısından büyük önem arz ediyor.“ dedi.

AA muhabirine, narenciye sektörüyle ilgili son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Kavak, Türk tarımında son 12 yılda devrim niteliğinde gelişmelerin yaşandığını söyledi.

Türk narenciye sektöründe yapılan atılımlarla bütün dünyaya kaliteli ürün ihraç edilmeye başlandığına işaret eden Kavak, “Türk tarımı bugün kendini tamamen yenilemiş durumda ve hem kalite hem de pazara hızlı girilmesi açısından, artık dünya standartlarının üzerine çıkmayı başardık.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın geçtiğimiz yıl Türk narenciye ürünlerine uyguladığı kısıtlamalar sonrasında, mevcut pazarlardaki payın artırılmasına yönelik çalışmalara hız verdiklerini anlatan Kavak, bu sayede Uzak Doğu, Türki Cumhuriyetler ve Orta Doğu gibi bölgelerde artan pazar payları sayesinde Rusya nedeniyle yaşanan kaybın önemli oranda azaltıldığını anlattı.

- 'Narenciye sektörü rahat bir nefes aldı'

Kavak, Rusya pazarının ise Türk narenciyesi açısından önemli bir pazar olduğunu hatırlatarak, “Rusya’nın Türk narenciye ürünlerine yönelik kısıtlamaları kaldırmasıyla, ihracatta kriz öncesi seviyenin de üzerine çıktık.” dedi.

Türk hükümetinin girişimleri sayesinde kalkan kısıtlamaların ardından sektörün rahat bir nefes aldığını dile getiren Kavak, “Bu sevindirici bir gelişme ancak kısıtlamalar hala bazı sebze ürünlerine yönelik devam ediyor. Bunların da kaldırılması için hükümet nezdinde tüm girişimler sürmekte.” ifadelerini kullandı.

Rus halkının meyve ve sebzeyi daha ucuza tüketmesi açısından Türk tarım ürünlerine kısıtlamaların kaldırılmasının gerektiğini belirten Kavak, bu yönde atılacak bir adımın iki ülkenin de çıkarına olacağının altını çizdi.

- Türk narenciyesi dünya devleri ile yarışıyor

Narenciye Tanıtım Grubu tarafından (NTG) Rusya’da yürütülen iletişim kampanyasının, Rus medyasının önde gelen yarışması Gold Print Awards’ta iki dalda ödüle aday gösterilmesini de değerlendiren Kavak, söz konusu adaylıkların NTG tarafından son yıllarda yürütülen başarılı çalışmalara güzel bir örnek olduğunu söyledi.

Kavak, Global Connection şirketi tarafından hayata geçirilen NTG tanıtım kampanyasının, aday gösterildiği kategorilerde Coca Cola, Apple, Heineken, Nestle ve Unilever gibi önemli şirketlerle yarışacağına işaret ederek, şöyle konuştu:

Rusya pazarını kaybetmemiz söz konusu bile olamazdı ve yaşanan tüm talihsiz gelişmelere rağmen kampanyalarımızı aralıksız sürdürdük. Şimdi bu çalışmalarımızın meyvesini toplama zamanı geldi. Aday gösterilmiş olmak bile başlı başına tanıtım kampanyamızın başarısının belgesidir. Biz Rusların evlerine ve kalplerine girdik. Bu nedenle böyle bir çalışmayı hayata geçirdiğimiz için gurur duyuyoruz.”
Kaynak: AA