TİKA'dan Kırgızistan'daki Otizmli Çocuklara Terapi Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kırgızistan’daki otizmli çocukların velileri tarafından kurulan El Ele Derneğinin eğitim merkezinde iki adet terapi sınıfı açtı.

TİKA'dan Kırgızistan'daki Otizmli Çocuklara Terapi Desteği
Engellilere yönelik projelerine yenilerini ekleyen TİKA, Kırgızistan’daki otizmli çocukların velileri tarafından kurulan El Ele Derneğinin eğitim merkezinde iki adet terapi sınıfı açarak destek verdi. Eğitim merkezindeki sınıfların açılışına Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, TİKA Bişkek Program Koordinatörü Evren Rutbil, El Ele Derneği Başkanı Cıldız Sadıkova, öğrenciler ve veliler katıldı.

Büyükelçi Kılıç, konuşmasında Türkiye olarak bu projenin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını, otizmli çocukların eğitimi konusunda yaşanan sorunların giderilmesinde sivil toplum kuruluşlarının gösterdiği çabanın son derece önemli olduğunu belirtti.

Dernek Başkanı Sadıkova ise TİKA’nın derneğin dostu olduğunu ve yapılan yardımların otizmli çocukların gelişimi açısından son derece etkili olacağını bildirdi. Açılış töreni sonunda otizmli çocuklar tarafından düzenlenen gösteriler ilgiliyle izlendi.

Öte yandan, Kırgızistan’da otizmli çocukların eğitimini ücretsiz olarak üstlenen tek kurum olan dernekte; 90’ı sürekli olmak üzere okul öncesi eğitim çağındaki 280 öğrenci eğitim görüyor, veliler için de ayrıca eğitim programları düzenleniyor. Otizmli çocuklara ihtiyaç duydukları özel ilginin gösterilmesi sağlanıyor. Donatılan sensör odası ve sanat terapisi sınıfları sayesinde iletişim güçlüğü yaşan çocukların el becerilerini ve fiziksel yeteneklerini geliştirerek, bulundukları çevreye daha kolay uyum sağlamaları ve kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri amaçlanıyor.
Kaynak: İHA