Kartal Köprüsü Ve Samandıra Gişelerini Tutan Askerlere Dava

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerinin kontrol altına alınmaya çalışılması ve bu sırada 11 kişinin yaralanmasına ilişkin 30'u tutuklu 117 askerle ilgili hazırlanan iddianamede, tüm şüpheliler hakkında 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi İddianamede ayrıca rütbeli 4 şüpheli hakkında, 'kasten yaralama' suçundan 4 yıldan 28 yıla kadar değişen oranda hapis cezası istendiİstanbul'daki darbe girişimine ilişkin hazırlanan 21. iddianame, başsavcılıkça onaylanarak mahkemeye gönderildi

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerinin kontrol altına alınmaya çalışılması ve bu sırada 11 kişinin yaralanmasına ilişkin 30'u tutuklu 117 askerle ilgili hazırlanan iddianamede, tüm şüpheliler hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Bülent Başar ve Hikmet Pak tarafından 15 Temmuz'da Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerini tutan 23. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi personeline ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan 376 sayfalık iddianamede, 30'u tutuklu, 117 asker şüpheli, çıkan olaylarda yaralanan 11 kişi de müşteki sıfatıyla yer alıyor.

İddianamede, tüm şüphelilerin 'cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs', 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs', 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İddianamede ayrıca 'kasten yaralama' suçundan üsteğmen Ersin Gelen ve yüzbaşı Süleyman Yıldırım hakkında altışar yıldan 18 yıla kadar, şüpheli yüzbaşı Rüstem Üstünel hakkında 4 yıldan 11 yıla kadar, şüpheli Ali Özler hakkında da 9,5 yıldan 28 yıla kadar hapis cezası istendi.

İstanbul'da darbe girişimine ilişkin hazırlanan 21. iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından onaylanarak İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkeme heyeti, 15 gün içerisinde iddianamenin kabulü veya reddi yönünde karar verecek. İddianamenin kabulü halinde şüpheliler ilerleyen günlerde hakim karşısına çıkacak.

Kaynak: AA