İranlı Mühendis 'Eyfel Kulesi' Maketleriyle Geçimini Sağlıyor

İran'da iş bulamadığı için Erbil'e gelen makine mühendisi Hamid'in hobi olarak yapmaya başladığı 'Eyfel Kulesi' maketleri geçim kaynağı oldu İsfehanlı makina mühendisi Hamid: 'Erbil'e ilk geldiğim zaman bir süre farklı işlerde çalıştım. Sonra kendi el becerimi kullanarak yaptığım Eyfel Kulesi maketlerini satmaya başladım''Yaklaşık bir yıldır bu işi yapıyorum. Hobi olarak başladığım maket yapımı artık benim için bir nevi mesleğe dönüştü''Ülkeme dönüp işsiz kalmayı düşünmek bile istemiyorum. Bu yüzden para kazanabildiğim müddetçe burada kalmayı planlıyorum. Çünkü başka bir seçeneğim yok'

YUSUF KELEŞ - İranlı makine mühendisi Amadi Hamid ülkesinde iş bulamadığı için geldiği Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Erbil kentinde, tamamen el işçiliğiyle yaptığı 'Eyfel Kulesi' maketlerini satarak geçimini sağlıyor.

İran'ın İsfahan kentinden yaklaşık bir yıl önce 'iş bulma umudu' ile Erbil'e gelen 25 yaşındaki mühendis, Farsça'nın yanı sıra Türkçe, İngilizce ve iletişim kurabilecek seviyede Sorani lehçesinde Kürtçe biliyor.

AA muhabirine konuşan Hamid, İran'da uzun süredir etkili olan derin ekonomik krizin en çok yeni üniversite mezunlarını mağdur ettiğini belirtti.

- İran'da iş bulamayınca umudu Erbil'de aradı

Maddi, manevi tüm sıkıntılara rağmen mezun olmayı başaran gençlerin istihdam imkanı bulmalarının hiç kolay olmadığını dile getiren Hamid, kendisinin de İran'da iş bulamadığı için çareyi vizesiz gelebildiği Erbil'de aradığını anlattı.

Eğitimini aldığı mesleği icra edememenin üzüntü verici olduğunu kaydeden Hamid, 'Erbil'e ilk geldiğim zaman bir süre farklı işlerde çalıştım. Sonra kendi el becerimi kullanarak yaptığım Eyfel Kulesi maketlerini satmaya başladım.' dedi.

Her zaman maketlere ilgi duyduğunu ifade eden Hamid, 'Küçüklüğümden beri el becerisi gerektiren işlere ilgim olmuştur. Üniversitede mühendislik eğitimi almam da bu gibi işlere olan ilgimi pekiştirdi.' diye konuştu.

- 'Ülkeme dönüp işsiz kalmayı düşünmek bile istemiyorum'

Geçimini sağladığı bol ışıklı kuleleri yapmak için gerekli malzemeleri kentteki bir alüminyum fabrikasından satın aldığını söyleyen Hamid, 'Hobi olarak yaptığım maketleri insanlar çok beğendi. Sonra bunları satabileceğimi düşündüm. Yaklaşık bir yıldır bu işi yapıyorum. Hobi olarak başladığım maket yapımı artık benim için bir nevi mesleğe dönüştü.' şeklinde konuştu.

Akşam saatlerinde Erbil'deki cadde kenarlarına dizdiği ışıl ışıl Eyfel Kulesi maketlerine müşteri bekleyen Hamid şunları söyledi:

'Erbil'de her akşam gece geç saatlere kadar cadde kenarlarında yaptığım satışlardan günlük ortalama 10 ila 50 dolar arasında para kazanıyorum. İsfahan'daki ailemin durumu çok iyi değil, her ay onlara da bir miktar para gönderiyorum. Ülkeme dönüp işsiz kalmayı düşünmek bile istemiyorum. Bu yüzden para kazanabildiğim müddetçe burada kalmayı planlıyorum. Çünkü başka bir seçeneğim yok.'

Kaynak: AA