DİSK Başkanı Beko Açıklaması

'Yeni oluşturulan anayasada, ülkemizde yaşayan 80 milyon insanın ekonomik, demokratik ve sosyal anlamda taleplerini giderecek bir madde, çalışma yer almıyor'.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, 'Yeni oluşturulan anayasada, ülkemizde yaşayan 80 milyon insanın ekonomik, demokratik ve sosyal anlamda taleplerini giderecek bir madde, çalışma yer almıyor.' dedi.

Beko, ziyarette bulunduğu Artvin Gazeteciler Cemiyetinde, Başkan Zeki Alkan ve basın mensuplarıyla sohbet etti.

Burada konuşan Beko, amaçlarının işçilerin ekonomik, demokratik, siyasi ve sosyal haklarını korumak olduğunu söyledi.

Anayasada, işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin, önlem anlamında bir madde olmadığını belirten Beko, 'İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığından, sadece 2016'da bin 970 arkadaşımızı iş cinayetlerinde yitirdik.' diye konuştu.

Beko, 'Yeni oluşturulan anayasada, ülkemizde yaşayan 80 milyon insanın ekonomik, demokratik ve sosyal anlamda taleplerini giderecek bir madde, çalışma yer almıyor. Türkiye'de 7 milyona yakın işsiz var. Ne bu işsizlerle ne de emeklilerle ilgili bir madde var. Yeni oluşturulan anayasada sadece cumhurbaşkanı var. Cumhurbaşkanından başka bir şey yok.' ifadelerini kullandı.

Anayasa değişikliğiyle, yasama, yürütme ve yargının doğrudan cumhurbaşkanına bağlanacağını öne süren Beko, 'Cumhurbaşkanı OHAL ilan edebilecek, kanun hükmünde kararnamelerle memleketi yönetebilecek. Çalışan işçilerin kıdem tazminatı var. Bu 90 yıllık kazanımımız. Bir gecede işçilerin kıdem tazminatları kanun hükmünde kararnamelerle kalkabilir. Bir gecede bireysel emeklilik fonundaki paralar, başka fonlara aktarılabilir.' dedi.

'Kiralık işçi yasası' denilen kanunun iptali için CHP ile Anayasa Mahkemesine başvurduklarını anlatan Beko, 'Bu yasa iptal olmazsa 6,5 milyon işçi, 'kiralık işçi' olarak çalışacak. Yargı, yasama, yürütme doğrudan cumhurbaşkanına bağlanırsa, böyle bir yasanın iptal edilmesi mümkün değil.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA