Deri Ve Deri Mamulleri İhracatı Yüzde 14 Arttı

İDMİB Başkanı Şenocak:'2017'nin ilk çeyreğini bitirdiğimiz 31 Mart itibarıyla ihracat rakamlarımız umut vaat edici görünümde. Deri ve deri mamulleri ihracatımızda yüzde 14 artış yaşanmış, sektörümüzün ihracatı 367 milyon dolara ulaşmıştır''Hükümetimizin ve Ekonomi Bakanlığımızın ihracatçıya verdiği teşvikler ve desteklerin artması, ihracat rakamlarımıza yansıdı'

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, 31 Mart itibarıyla ihracat rakamlarının oldukça umut vaat edici bir görünümde olduğunu belirterek, 'Deri ve deri mamulleri ihracatımızda yüzde 14 artış yaşanmış, sektörümüzün ihracatı 367 milyon dolara ulaşmıştır.' ifadelerini kullandı.

İDMİB'den yapılan açıklamaya göre Şenocak, Türkiye'nin dünyanın en büyük deri ihracatçılarından biri olabileceğini kaydetti.

'2017 yılının ilk çeyreğini bitirdiğimiz 31 Mart itibarıyla ihracat rakamlarımız oldukça umut vaat edici bir görünümde.' diyen Şenocak, deri ve deri mamulleri ihracatında yüzde 14 artış yaşandığını, sektörün ihracatının 367 milyon dolara ulaştığını dile getirdi.

Şenocak, çeşitlendirdikleri ihracat pazarlarında Türk dericisi olarak grafiklerinin hep yukarı yönde seyrettiğini bildirdi.

Yılın bu döneminde Avrupa Birliği ülkelerinin en büyük ihracat pazarları olduğunu aktaran Şenocak, bu pazarda yüzde 12 artış kaydeden sektörün ihracatını 160 milyon dolara yükselttiği bilgisini verdi.

Şenocak, yılın ilk çeyreğinde hem değer, hem de miktar bazında artış yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

'Dönemsel bazda baktığımızda, tüm alt ürün gruplarımızdan da ihracatımızda değer ve miktar bazında artış görülüyor. Özellikle ayakkabı ihracatı bu dönemde ön plana çıkan alt sektörümüz. Miktar bazında baktığımızda ise sektörümüz 39 bin ton ihracat gerçekleştirerek yüzde 20'lik bir artış yakaladı. Hükümetimizin ve Ekonomi Bakanlığımızın ihracatçıya verdiği teşvikler ve desteklerin artması, ihracat rakamlarımıza da yansıdı. İhracatçının birçok sorununa çözümler üretildi. Yeşil pasaport talebimiz olumlu şekilde sonuçlandı. Finansmana erişimi ve yurt dışı pazarlama konularında da taleplerimizi yerine getirdiler. Hükümetimize ve bakanlıklarımıza teşekkür ediyoruz.'

-'Sektörün Rusya'ya ihracatında yüzde 74 artış yaşandı'

Şenocak, Türk deri sektörünün geleneksel pazarı olan Rusya ile ilişkilerde yaşanan düzelmenin ihracat rakamlarına direkt yansıdığını bildirdi.

'Rusya ile ilişkilerimizde yaşanan düzelme, tüm alt sektörlerimizde bu bölgeye ihracatımızın artmasını sağladı.' diyen Şenocak, deri sektörünün Rusya'ya olan ihracatında geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 74 artış yaşandığını dile getirdi.

Şenocak, geçen yıl 21 milyon dolar olan ihracatın bu yılın ilk çeyreğinde 37 milyon dolara çıktığını ifade etti.

Bu pazarda deri ve kürk konfeksiyon ihracatının öne çıktığına işaret eden Şenocak, şu ifadeleri de kullandı:

'Rus ekonomisinin iyiye gitmesi ve petrol fiyatlarının artmasıyla bu pazara olan ihracatımız her geçen gün daha iyi seviyelere gelecektir. Rusya'daki olumsuz gelişmenin nedeni, sadece son dönemdeki siyasi sorunlardan kaynaklanmıyordu. 2013 yılından itibaren dünyadaki parasal daralmadan dolayı Rusya'da bir gelir kaybı oldu. Bu nedenle sektörümüzde talep daralması yaşandı Yaşanan siyasi gelişmeler de son belirleyici olmuştu ve geleneksel pazarımızda ciddi daralma yaşamıştık. Fakat bu pazara her geçen gün artan ihracatımız sektörümüze umut oluyor. Sadece mart ayı baz alındığında Rusya Federasyonu'na yaptığımız 16 milyon dolarlık ihracat ve yakaladığımız yüzde 93'lük artış bunun bir göstergesi.'

-'Türk derisi dünyanın neresine giderseniz gidin bir markadır'

İDMİB Başkanı Şenocak, yılın ilk çeyreğinde 4 fuara katıldıklarını bildirdi.

Yıla katıldıkları 4 fuar ile çok hızlı girdiklerini aktaran Şenocak, 130 firmayla birlikte bu fuarlara adeta çıkarma yaptıklarını kaydetti.

Şenocak, Hong Kong'ta katıldıkları APLF fuarına 41 firma ile en kalabalık milli katılımı gerçekleştiren ülke olduklarını hatırlattı.

Katıldıkları fuarların hepsinde ülke olarak kendilerinden söz ettirdiklerine dikkati çeken Şenocak, 'Türk derisi dünyanın neresine giderseniz gidin bir markadır.' değerlendirmesinde bulundu.

Şenocak, konuyla ilgili şunları da anlattı:

'KOBİ büyüklüğüne sahip firmalarımızda fuarlara, Ur-Ge projelerine daha aktif katılım sağladıklarında sektörümüz çok daha fazla mesafe kat edecek. Gerçekleştirmeye başladığımız 3 tane Ur-Ge projemiz var, firmalarımızdan çok yoğun bir katılım söz konusu. Ur-Ge projelerimiz ile ihracatçılarımız yeni pazarlara açılacaklar. Bu projelerimizin de ihracatımıza katkısını önümüzdeki yıllarda kesinlikle rakam olarak göreceğiz.

Katma değerli ürün ihracatımızda çok ciddi artış var fakat bunun rakamlara yansıması yarı mamul ihracatında yaşanan artıştan dolayı pek gözükmüyor. Ürünlerimizi yarı mamul olarak değil katma değeri daha yüksek mamul olarak ihraç etmek istiyoruz. Yarı mamul ihracatı kg başına ihracat birim fiyatımızı aşağıya çekmekte. Ürünlerimizi yarı mamul olarak değil katma değeri daha yüksek mamul olarak ihraç etmek istiyoruz.'
Kaynak: AA