Cebeci Açıklaması '10 Yıl Sonra Türkiye'deki Diş Hekimi Sayısı 2 Kat Artacak'

Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Alı Rıza İlker Cebeci, yaptıkları hesaplara göre 10 yıl sonra Türkiye’deki diş hekimi sayısının 2 kat artarak 57 bin olacağını söyledi.

Cebeci Açıklaması '10 Yıl Sonra Türkiye'deki Diş Hekimi Sayısı 2 Kat Artacak'
Samsun’da Diş Hekimleri Odası’nın 13. Karadeniz Bahar Sempozyumu’nun açılış töreni gerçekleşti.

Samsun Yelken Spor Kulübü’nde gerçekleşen törene Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Dr. Alı Rıza İlker Cebeci, Türk Diş Hekimleri Birliği Akademi Başkanı Prof. Dr. Murat Akkaya, eski dönemlerde Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanlığı yapan Celal Korkut Yıldırım ve Samsun Diş Hekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker katıldı.



“Ürün Takip Sistemi yerinde bir uygulama”

Sunum şeklinde gerçekleşen programda konuşma yapan Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Dr. Ali Rıza İlker Cebeci, dışarıdan gelen tıbbı ürünlerin takibi hakkında açıklama yaptı. Cebeci, “Tıbbı Cihazlar Kurumu var. Bu kurumunda yayınladığı yönetmelikler var. Son dönemlerde de Ürün Takip Sistemi diye bir uygulama başladı.

Ürün Takip Sistemi Aslında iyi bir düzenleme gibi görünüyor. Tıp alanında kullanılan ürünlerin takibini sağlamak açısından yerinde bir uygulama. Ürünlerin nereden geldiği nasıl korunduğu ve yasal yollardan gelip gelmediği bu sistem sayesinde öğrenilecek. Ancak bu sistem henüz başlamış değil. Nisan ayının sonlarına doğru başlaması bekleniyor” diye konuştu.



“Bu kadar ihtiyaç var mı?”

Türkiye’deki diş hekimliği fakültelerinin artması konusuna da değinen Cebeci, “Bu konuda ciddi sorunlar var. 2 bin yılından bu yana ki istatistiklere bakacak olursak, ben mesela 1990 mezunuyum. Bizim mezun olduğumuz sene 14 tane diş hekimliği fakültesi vardı. Sonra 2000 senesine geldiğimizde 2000-2009 yılları arasında birden 24’e çıktı. Bu sayısı daha sonraki yıllar 44, 46’ya çıktı. Şu an ise bu sayısı 56’dır. Bunlar sadece devlet üniversiteleri. Bununla beraber özel üniversitelerdeki rakam ise toplam 17. Bu rakamlar çok korkunç rakamlar. Bu kadar ihtiyaç var mı gerçekten tartışılır bir durum. Bu artışlar öyle bir noktaya gidiyor ki, bir süre sonra şu sonuçlar ortaya çıkıyor. 2014-15 verilerini söylemem gerekirse 25 bin civarında diş hekimi olduğunu söyleyebilirim. Bizim yaptığımız hesaplara göre diş hekimliği sayısı 5 yıl sonra 38 bin, 10 yıl sonra 57 bin olacak. Yani 10 yıl sonra Türkiye’de şu an ki sayının iki katı diş hekimi olacak” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA