Bandırma'da Engelsiz Yaşam Merkezi Açıldı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından başta otizmli olmak üzere öğrenme güçlüğü çeken çocukların gelişimine destek sağlaması amacıyla inşa edilen Bandırma Engelsiz Yaşam Merkezi, Başkan Ahmet Edip Uğur’un katıldığı tören ile hizmete alındı.

Bandırma'da Engelsiz Yaşam Merkezi Açıldı
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından başta otizmli olmak üzere öğrenme güçlüğü çeken çocukların gelişimine destek sağlaması amacıyla inşa edilen Bandırma Engelsiz Yaşam Merkezi, Başkan Ahmet Edip Uğur’un katıldığı tören ile hizmete alındı. Özel çozukların toplum hayatı ile bütünleşmelerini sağlayıcı kültürel aktivitelerin yapılacağı merkezde ailelere de psikososyal ve rehberlik hizmetleri de verilecek.

Büyükşehir projeleri engelli vatandaşlara göre planlanıyor

Hacıyusuf Mahallesi Vecihibey Caddesi’nde hizmet verecek olan merkezin açılışında konuşan Başkan Uğur, yaşamın her alanında Büyükşehir’in engellilerin yanında olduğunu söyledi.

Dünya nüfusunun yüzde 10’u, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12’sinin engelli olduğunu hatırlatan Başkan Uğur konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yaklaşık olarak çeşitli engelleri olan 7.5 milyon vatandaşımız ülkemizde yaşıyor. Yine bir engelli gurubu olarak otizm ise görülme sıklığı ülkemizde hızla artan kesimdir. Dünyada her 100-15 çocuktan birinin otizmden etkilendiğini, Türkiye’de ise yaklaşık 650 kişiden bir kişinin otizm bireyi olduğu tahmin edilmektedir. Engellilik tüm toplumun ortak sorunudur ve engelli vatandaşlarımızın ayrılmaz bier parçamızdır. Onların sadece belirli zamanlarda yanlarında değil, her daim yanlarında olup hayat sımsıkı tutunmaları için ne gerekiyorsa yapmak boynumuzun borcudur. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak her bireyin bir engelli adayı olduğunu unutmadan hareket etmekte ve ilimizdeki tüm projeleri engelli vatandaşlarımızı düşünerek tasarlamaktayız”.

Şehiriçi ulaşım araçları engellilere uyumlu hale getirildi

Engelli vatandaşların ulaşım hizmetlerinden rahatlıkla yararlanabilmesi için Balıkesir Toplu Taşıma A.Ş.’nin araç filosunun engellilere uyumlu hale getirildiğini ifade eden Başkan Uğur, “Balıkesir’de yaşayan engelli vatandaşlarımız kent içi ulaşımını onlar için dizayn ettiğimiz 553 adet araç alçak tabanlı ve rampası bulunan otobüs ile yapılmaktadır. Mesire yerlerimiz ve parklarımız da engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatın daha çok içinde yeralmaları için uyumlu hale getirilmiştir. Bandırma ilçemizde de yaşayan engelli vatandaşlarımız kent içi ulaşımlarını Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin araçları ile sürdürmektedir. Yine Bandırma’daki 111 toplu taşıma aracı engellilere uyumlu hale getirilmiştir. Engellilerin engelleri aşması için Büyükşehir olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” diye konuştu.

Engelsiz Yaşam Merkezi’nde uzmanlar hizmet verecek

Tüm ilçelerde bu tür yaşam merkezleri oluşturmak istediklerini söyleyen Başkan Uğur, “Bandırma Engelsiz Yaşam Merkezimiz 4 katlı ve 8 daireden oluşuyor, 16 odası bulunuyor. 6 bireysel sınıf, bir grup odası ve bir kat komple spor salonu. Veli bekleme salonu, sekreter odası, iki adet öğretmenler odası ve güzel sanatlar sınıfından oluşmaktadır. 10 personel çalışacak olan merkezde 7 öğretmen, bir sekreter ve servis için hostes. Birde engelli çocuklarımızı buraya getirmek için araç tahsis ettik. Psikolog, güzel sanat öğretmeni, spor öğretmeni, çocuk gelişimi uzmanı ve birde rehber öğretmen merkezde hizmet verecek. Şuan otizmli çocuklarla eğitim verecek olan merkez down sendromlu ve zihinsel engelli çocuklara da hizmet verecek. Şuan merkeze 28 öğrenci kayıtlı ama kısa zamanda 100 olan kapasitemizi dolduracağız” dedi.

Bu tür yatırımların Büyükşehir Belediyesi sayesinde yapıldığını belirten Başkan Uğur, “Son 14 yıl içerisinde engellilerle ilgili o kadar çok iyileştirme yapıldı ki Cumhuriyet tarihinde görülmeyen destekler bu son 14 yıl içinde görüldü.

Ülkemizde istikrar olduğu zaman hizmetler oluyor. Siyasi istikrar ekonomik istikrarı da getiriyor. Yaşım itibari ile 60 ihtilalini gördüm. 60 ihtilalinden sonra kurulan hükümetleri, koalisyonları, iç çatışmaları, bütçede devrilen hükümetleri ve siyasi olayları yaşadım. Türkiye çok partili hayata geçtiği 1950’lı yılından 60 yılına kadar tek Başbakan ile idare etmiş, 65 yılına kadar koalisyon hükümeti ile dört Başbakan geçirmiş. 65-69 arası Adalet Partisi’mim tek başına iktidar olduğu bir dönem yaşandı” şeklinde konuştu.

Türkiye’de istikrarın devam etmesi için 16 Nisan’da yapılacak referandumun önemli olduğunu ifade eden Başkan Uğur, vatandaşlardan istikrarın devamına oy vermelerini istedi.

Konuşmalar ardından Başkan Uğur’a merkezde eğitim gören çocukların velileri tarafından çiçek taktim edildi. Başkan Uğur daha sonra katılımcılarla birlikte merkezi gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Açılış törenine Başkan Uğur’un yanısıra AK Parti Bandırma İlçe Başkanı Alp Bostancı, büyükşehir meclis üyeler, daire başkanları, muhtarlar, veliler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: İHA