'Anayasa Değişikliği, Türkiye'nin Bölgesel Ve Uluslararası Rolünü Artıracak'

Gazze'deki Beytü'l Hikme Danışmanlık Merkezi Müdürü Yusuf: 'Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde kararlar daha hızlı ve kolay bir şekilde alınacağı için siyasi ve ekonomik alanda ülkeye ciddi katkıları olacaktır' ElMustakbel Araştırma Merkezi Müdürü Medhun: 'Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçmesi, ülke için iç kalkınmadan bölgesel ve uluslararası kalkınmaya bir geçiştir'.

NUR EBU IYŞE- Filistinli uzmanlar, 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği halk oylamasının, Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası rolünü daha da artıracağını belirtiyor.

Gazze'deki Beytü'l Hikme Danışmanlık Merkezi Müdürü Ahmed Yusuf, 16 Nisan halk oylamasına dair AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Anayasa değişikliği süreci demokratik çerçeveler dahilinde ve Türkiye'nin çıkarları doğrultusundadır. Bu eğilim ülkenin rol ve statüsünün güçlenmesi için yapılıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Yusuf, 'evet ve hayır' oyu kullanacak kişilerin birbirlerinin görüşlerine saygı duyması gerektiğini vurgulayarak, 'Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde kararlar daha hızlı ve kolay bir şekilde alınacağı için siyasi ve ekonomik alanda ülkeye ciddi katkıları olacaktır.' ifadesini kullandı.

Batılı ülkelerin Türkiye'deki halk oylamasına ilişkin tutumuna dair ise Yusuf, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) aldığı bu kararın yasalara uygun olduğunu, Avrupa ülkelerinin ise buna karşı tutum sergilemesi yerine destek olması gerektiğini vurguladı.

- 'Batı, bölgede liderlik yapabilecek Türkiye'nin rolünün artmasını istemiyor'

El-Mustakbel Araştırma Merkezi Müdürü İbrahim el-Medhun da 'Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçmesi, ülke için iç kalkınmadan bölgesel ve uluslararası kalkınmaya bir geçiştir.' görüşünü dile getirdi.

Sistem değişikliği ile Türkiye'de adalet, istikrar ve güvenliğin daha da artacağına dikkati çeken Medhun, bu değişikliklerin sadece Türkiye'nin iç işleriyle bağlantılı olmadığını ülkenin bölgesel ve uluslararası rolüyle de ilgili olduğunu ifade ederek, 'Anayasa değişikliği, Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası rolünü artıracak.' dedi.

Medhun, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Türkiye'nin uluslararası bir rol üstlenebilmesi için bu değişikliğin olumlu ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Batı, bölgede liderlik yapabilecek durumda olan Türkiye'nin rolünün artmasını istemiyor. Dolayısıyla bu durumu destekleyecek olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni de istemeyecektir.'

Gazze'deki İslam Üniversitesi İletişim Fakültesi Bölüm Başkanı Emin Vafi de referandum kararının modern bir Türkiye'nin temellerini atmak için TBMM tarafından demokratik yollarla onaylandığını hatırlatarak, güçlü bir devlet sistemine duyulan ihtiyacı karşılamak için ülkenin artık modern bir anayasaya geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Vafi, Türkiye ile bazı Batılı ülkelerin arasındaki ilişkilerde yaşanan gerginliğin de Türkiye'nin büyüyen rolünden kaynaklandığını savundu.
Kaynak: AA