Yusuf Ömürlü'ye Saygı Gecesi Düzenlenecek

Geleneksel Türk sanat müziği bestekarı ve koro şefi Yusuf Ömürlü için 'Yusuf Ömürlü’ye Saygı Gecesi' etkinliği düzenlenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER), usta bestekar için özel bir etkinlik gerçekleştirecek.

Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde 12 Nisan'da yapılacak etkinlik, Yusuf Ömürlü'nün hayatından kesitlerin yer aldığı belgesel gösterimiyle başlayacak.

Etkinlik kapsamında düzenlenecek panelde, Ömürlü'nün hayatı, kişiliği, eserleri ve sanat hayatı konuşulacak. Yöneticiliğini Mehmet Nuri Yardım'ın yapacağı panelde, Prof. Dr. Mustafa Tahralı, yazar Cemalnur Sargut ve kanun sanatçısı Reha Sağbaş konuşmacı olarak yer alacak.

Panelin ardından Yusuf Ömürlü'nün ait bazı besteleri, kızı Elif Ömürlü Uyar ve oğlu Vasfi Emre Ömürlü tarafından seslendirilecek. Halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek program, 19.00'da başlayacak.

- Yusuf Ömürlü

Yusuf Ömürlü, 1936'da İstanbul'da doğdu. Güzel Sanatlar Akademisinden yüksek mimar olarak mezun olan Ömürlü, müziğe Arif Sami Toker ile başladı.

Usta besteci, 1956-1960 yılları arasında Üsküdar Musiki Cemiyetine devam etti. Münir Nurettin Selçuk, Kemal Batanay ve Cahit Gözkan ile 1971'de Kubbealtı Vakfı'nda musiki çalışmalarını başlatan Ömürlü, 1975'te felç geçirmesi üzerine mimarlığı bırakarak yalnız musikiyle uğraşmaya başladı.

Ömürlü, bin 7 ilahi, 465 klasik eser, 120 saz eseri, 100 adet Yahya Kemal'in bestelenmiş şiirleri ve 78 adet Kenan Rifai'nin bestelenmiş eserlerinin notalarını yazdı.

Kaynak: AA