Van'da 'Devlet Destekleri' Tanıtım Toplantısı

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından koordine edilen ve destek mekanizmaları hakkında iş dünyasını bilgilendirmeyi amaçlayan ‘Devlet Destekleri Tanıtım Toplantısı’, Van Ticaret ve Sanayi Odasının (TSO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Van'da 'Devlet Destekleri' Tanıtım Toplantısı
Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Prof. Dr. Çetin Kotan Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, TSO üyeleri ve Ekonomi Bakanlığı uzmanları katıldı.

Burada konuşan Van STO Yönetim Kurulu Üyesi Şefik Eren, tüccar ve sanayicilerin ihracat konusunda kendilerini yetiştirmeleri gerektiğini belirterek, “Bu toplantımızda da kaynaklara erişim noktasında doğru bilgilendirmeler yapılması amaçlanmaktadır. Sınır ticaretinde işlem yapan firma sayımız 460 adettir. Sınır ticaret belgesi olan firma sayımız ise bin 56 adettir. OSB’de üretim yapan firma sayımız şu an itibarıyla 120 adettir. İlimizde ağırlıklı olarak gıda, plastik, tekstil, mobilya ve beton yapı elemanları üretilmektedir. Geçmiş yıllardaki ihracat verilerimize baktığımızda, 2015 yılında 26 milyar dolar civarında ihracatımız gerçekleşmiştir. 2016 yılında da 39 milyar dolar civarında bir ihracatımız gerçekleşmiştir. Yıllık farka baktığımızda ise yüzde 35’lik bir fark olduğunu görmekteyiz” dedi.

Van’da yoğun olarak sınır ticareti işlemleri yapıldığını anlatan Eren, “Mevcut sınır kapımızın da modernizasyon işleri tamamlandıktan sonra inşallah ihracatımız artarak devam edecektir. Odamız, İran’ın Urumiye ve Tebriz ticaret odaları ile işbirliği protokolleri imzaladı. Kuzey Irak’ta ise Erbil Ticaret Odası ile ortak çalışmalar yürütmektedir. Bosna-Hersek’te yine ticaret odası federasyonu ile işbirliği protokolü imzaladık. Türkiye’deki ticaret ve sanayi odalarının Bosna-Hersek’e yapacakları ziyarette odamız koordinatör olarak görev almıştır. Yine odamız Almanya’da gıda ve makine fuarları ile İran’da yapılan birçok fuara katılım sağlamıştır” diye konuştu.

Oda olarak üyelerine yönelik İran pazarına etkin erişim noktasında Farsça dil eğitimi verildiğini de sözlerine ekleyen Eren, zaman zaman ihracat ile alakalı toplantılar da düzenlediklerini anlattı.

Toplantıda Ekonomi Bakanlığı uzmanları tarafından ‘İhracatta Sağlanan Destek Programları’, ‘Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi’, ‘Yatırım Teşvikleri’, ‘Türk Eximbank İhracat Kredi Sigorta ve Garanti Programları’ konularında sunumlar yapıldı.

Sunumların ardından toplantı soru cevap bölümü ile sona erdi.
Kaynak: İHA