Tosya Pirincinin Menşei Tescilleniyor

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde yetiştirilen pirincin menşei tescilleniyor.

Tosya Pirincinin Menşei Tescilleniyor
Tosya Kaymakamı Deniz Pişkin, Belediye Başkanı Kazım Şahin, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ceylan Çayır, Belediye Kültür Müdürü Erdal İpoğlu ve Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Kaymakam Pişkin Tosya pirinci için yapılan mahreç başvurusunun menşeiye çevrilerek askıya çıkarıldığını söyledi.

Kaymakam Pişkin, “Uzun soluklu bir çalışma. 2012 yılında eski kaymakam Mehmet Türköz tarafından başvurusu yapılmış. Nihayet 5 yıl sonra askıya çıkmış olması sevindirici olay. Askı süreci içinde her hangi bir itiraz olmazsa Tosya pirincinin menşeini almış olacağız. Onaylanmasının ardından Tosya pirincinin yani sarı kılçık pirincinin menşei Tosya olacak. Bu da Tosya’ya Tosya pirincine olumlu katkı sağlayacak. Yıllardır pirinç alanında Osmancık ve çevre ilçelere kaptırdığımız birinciliği bu çalışmalar sonrasında tekrar alacağız” dedi.

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Kazım Şahin ise, Tosya pirinci için yapılan çalışmanın bilimsel bir çalışma olduğunu belirterek, ’’Sarı kılçık pirinci bu bölgede yetişiyor. Mahreç için yapılan çalışmanın sonuna gelindi. Herhangi bir itiraz olmazsa askı sürecinin tamamlanmasının ardından sarı kılçık pirincinin menşei Tosya olarak tescillenecek” diye konuştu.

Kaynak: İHA