TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop Açıklaması

'Biz siyasi iktidarı, kişilere, güçlü siyasilere ve konjonktüre bağlı olmaktan çıkarıp kurumsallaştırmak istiyoruz. Bundan sonra Türkiye seçim yaptığında hükümet çıkartacak ve çıkardığı hükümetin de ömrü belli olacak. Yeni anayasa ile Türkiye'de vesayeti bütünüyle kökten bir daha geri dönülmeyecek şekilde çözmek ve halletmek istiyoruz'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, 'Biz siyasi iktidarı, kişilere, güçlü siyasilere ve konjonktüre bağlı olmaktan çıkarıp kurumsallaştırmak istiyoruz. Bundan sonra Türkiye seçim yaptığında hükümet çıkartacak ve çıkardığı hükümetin de ömrü belli olacak. Yeni anayasa ile Türkiye'de vesayeti bütünüyle kökten bir daha geri dönülmeyecek şekilde çözmek ve halletmek istiyoruz.' dedi.

Şentop, Tekirdağ'da düzenlediği basın toplantısında, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasını hatırlatarak, bunun Türkiye'nin son 50 yıllık tarihinde vereceği en önemli kararlardan biri olduğunu söyledi.

Yeni anayasa ile birlikte demokrasinin ve hukukun üstünlüğü ilkesinin hakim olacağını belirten Şentop, 'Türkiye belki de son 50 yılın, tarihinin kararını verecek 16 Nisan'da. Biz bu anayasa değişikliğinin darbelerle anılan bir dönemi 27 Mayıs 1960'tan günümüze kadar gelen bir dönemi kapatacağını ve Türkiye'de gerçekten demokrasinin millet iradesinin, hukukun üstünlüğünün geçerli olacağı bir dönemin başlangıç yapacağını düşünüyoruz. Türkiye'de siyasi istikrarı teminat altına alacak bir sistem oluşturuyoruz.' diye konuştu.

Türkiye'nin 94 yıllık Cumhuriyet tarihinde 65 hükümet kurulduğunu anımsatan Şentop, 'Cumhuriyetimizin 94. yılındayız. Şu anda 65. hükümetimiz var. Bu 65 hükümetin de 33 tanesi bir yıldan az süreyle görev yapmış. Amerika Birleşik Devletlerinde 228 yılda 45 hükümet kurulmuş. Bizde 94 yılda 65 hükümet kurulmuş. Avrupa'nın en istikrarsız, en çok hükümet değiştiren en kısa hükümet ortalamasına sahip olan ülkesi Türkiye. Bizim Türkiyeyi bundan sonra istikrarlı bir siyasi hayata kavuşturacak anayasal zemin hazırlamamız gerekiyor' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de mevcut olan istikrarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü siyasi kişiliğinden kaynaklandığını vurgulayan Şentop, şöyle devam etti:

'İstikrar sorunu mu var diyorlar? Bizim buna bir itirazımız yok. Fakat bu istikrar konjonktürel bir istikrar. Güçlü bir siyasi lider olan Cumhurbaşkanımızın varlığına bağlı olan bir siyasi istikrar. Eğer bu iktidar sistemin yönettiği bir iktidar olsaydı. O zaman Türkiye'nin 7 Haziran'da da hükümet çıkarması gerekirdi. Ama ortada böyle bir durum yok. Bu tamamen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın varlığına bağlı istikrar.

Biz siyasi iktidarı kişilere, güçlü siyasilere ve konjonktüre bağlı olmaktan çıkarıp bunu kurumsallaştırmak istiyoruz. Bundan sonra Türkiye seçim yaptığında hükümet çıkartacak ve çıkardığı hükumetin de ömrü belli olacak. Yeni anayasa ile Türkiye'de vesayeti bütünüyle kökten bir daha geri dönülmeyecek şekilde çözmek ve halletmek istiyoruz.'

- 'HDP, CHP ile birlikteliğini kamufle etmek istiyor'

Şentop, Türkiye'de mevcut sistemde iktidar olmak için yüzde 20 veya 25 oy almanın yeterli olduğunu söyledi.

Yeni anayasa ile birlikte bir siyasi partinin iktidar olmak için en yüzde 50 oy alması gerektiğini anlatan Şentop, 'Mevcut sistemde Türkiye'de hükümet olmak için yüzde 20 ile 25 oy almak yeterlidir. Bu yüzdeyi aldığınız zaman başka partilerle koalisyon yaparak, ülkeyi yönetebilirsiniz. Bundan sonra yüzde 20, 25 ve 30'u değil 50'yi arıyoruz. Yüzde 50 alan hükümeti kuracak. Dolayısıyla güçlü hükümetlerin olacağı bir döneme gidiyoruz.' şeklinde konuştu.

CHP'nin yeni anayasa ile anlattıklarının çoğunun 'yalan' üzerine kurulu propaganda olduğunu savunan Şentop, şunları kaydetti:

'CHP yüzde 50 oy alamayacağını, iktidar olamayacağını biliyor. Karşı çıkışlarının sebebi bu. Anayasa ve içeriği ile anlattıklarını çoğu yalan. Yalan üzerine kurulu bir propaganda kampanyası. CHP'nin yanı sıra HDP de yeni anayasaya karşı çıkıyor. Ama onlar CHP, HDP birlikteliğini kamufle etmek için HDP geri duruyor. Ama Avrupa'da birlikte toplantılar yapıyorlar. Anayasa değişikliğine HDP ve terör uzantıları PKK ile beraber 'hayır' kampanyası yapıyorlar. FETÖ zaten 'hayır' kampanyasının içerisinde. Avrupa ülkelerinde de çok büyük tepkiler geliyor. FETÖ'nün iş birlikçisi oldukları için.'

Kaynak: AA